Nézzünk körül Amerikában

2021.05.17. 21:14 | Írta: Gyökösi Attila

Mai posztunkban egy általam nagyon sokat lapozgatott, követett amerikai barkács - pontosabban faiparos - oldalt/csatornát ajánlok a nagyérdemű figyelmébe. Ez igazából egy Facebook csoport (zárt, szóval be kell kéredzkedni) a Small Woodworking Shops névre hallgató oldal. Ez egy zömében tengeren túli barkácsolók által használt oldal, a leírás szerint maximum három autós garázsból alakított - hobby - műhelyben dolgozók munkáit, ötleteit, kérdéseit találjuk a csoportban. 

186415737_302901004761719_6818484149169139973_n.jpg

Két dolog miatt kedvelem nagyon. Egyrészt hihetetlen profi módon kialakított kis műhelyeket látunk néha a képeken, másrészt sokszor megdöbbentően igényes munkákat, bútorokat, miegymást. Külön csodásak néha a régi szerszámok, szerszámgépek megmentéséről, felújításáról szóló posztok. 100 ezer feletti követővel bíró csoportról lévén szó, a posztok nagyon sűrűek, akár napi több tucat, sőt, 100 feletti poszt is lehet, mindegyikre hasonló számú komment érkezik, sokszor szintén képekkel illusztrálva. Igazából visszakeresni pár nap múltán már szinte reménytelen is, de elkezdeni követni, aztán figyelni nagyon is szórakoztató. Kicsit beleláthatunk az ottani életbe, milyen anyagokat, technológiákat használnak, vagy épp milyen a számukra ideális faipari gép.  

Érdekes például, hogy arrafelé nagy divat az asztalos kőrfűrészek asztalának kiegészítése mindenféle komoly vázon nyugvó rétegeltlemez táblákkal, amelyekben sokszor kapnak helyet különböző egyéb szerszámok, például fejre állított felsőmarók. Ilyesmi alkotás látható a poszt nyitóképén is. 

Pár példa a posztok képeiből, ilyenek például a műhelyek - három napra visszamenőleg kerestem csak fotókat:

És ilyesmiket barkácsolnak arrafelé: 

Mindenképp érdekes kitekintést ad - persze főképp az angolul tudók számára. Gondolkoztunk egyébként azon, hogy talán a Furdancs Facebook oldalát is érdemes lehet így, tehát nem csak a saját posztjainkat megosztó, hanem az olvasóink munkáit is bemutató oldallá fejleszteni. Nektek mi erről a véleményetek? 

*Jelen poszt összes képe az említett Facebook csoport posztjaiból származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1316564168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2021.05.18. 01:11:08

Nem használok facebook-ot.
Láttam egyszer egy videót ahol ilyen (most már tudom hogy) körfűrész asztalára ráépített cucca volt a szakinak. Kétbeállásosnak látszó garázs sarkából kitolta a kocsibehajtóra és kb minden volt benne, fantasztikus. Mint a szétnyitható-széthajtható asztal, csak ez szétnyitható műhely. :)

gigabursch 2021.05.18. 06:48:20

Face negatív vagyok és az is maradok.
Írtam már ide egy posztra valót, bárki megteheti.

villanyember 2021.05.18. 07:27:06

@Untermensch4:

Egy magyar kertvárosban ha ilyesmit csinálnál, 2 másodperc múlva vagy kihívnák rád a zsarukat vagy csak egyszerűen agyonütnének. :-((

Untermensch4 2021.05.18. 09:11:44

@villanyember: A zsarukihívás sztem usákoknál is előfordulhat, ottani kertvárosokban van hogy meglehetősen túlszabályozott a "community", de a legális időben lehet zajongani. Viszont az vicces lehet hogy csendháborításért is hajlamosabbak rendőrt hívni és így lecsökkentik a szomszédok közötti, hirtelen felindulásból elkövethető ám elkerülhető lövöldözéseket. :)

GöTi 2021.05.18. 09:26:23

Villanyszerelés, falvésés, maradt egy kevés vésnivaló. Szombatom csak 10 óra után fogtunk hozzá, hagy pihenjen a nép. Rám hívta egy kedves szomszéd a városőrséget. Beengedem, szétnéz,..., "Hát ez hülye! Hát mit akar, lekásfelújítás van. Írjunk már egy jegyzőkönyvet, hogy kijöttem, és mára hagyják abba, mert ez balhézni fog..."

Szurujjas 2021.05.19. 20:55:12

@villanyember: Hát, Dél-Pest külsőn hál' Istennek itt minden szomszéd szinte (6-ból 5) fúr, farag hétvégén, meg füvet nyír stb., + 5 éve mi kezdtük és kb. mindenkinek van azóta tyúkóla is kakasokkal - szóval részint szerencsés, részint menjen beljebb panelbe, vagy vmi rezervátumba (itt értsd: lakópark), ha nem tetszik a "zaj".... Nyilván nem reggel 6-kor kezdek neki flexelni (pedig fent van az ember) - de a jó levegő teszi biztos, hogy a mi tini lányainknak jó alvókája van :-) Mindenesetre ésszerű időkeretben végzett munka esetén pampogókat elküldenék melegebb éghajlatra...

Untermensch4 2021.05.20. 15:10:23

@Szurujjas: " Mindenesetre ésszerű időkeretben végzett munka esetén pampogókat elküldenék melegebb éghajlatra... "
Ott a pont. Mondom ezt úgy hogy éjszakás műszakban is dolgozok és olyankor nappal alszok.
süti beállítások módosítása