Terasztető egyszerűen, 1. rész

2021.08.30. 07:26 | Írta: Gyökösi Attila

Mostanában ritkábban csinálunk olyan jellegű barkácsmunkát, ami egy poszt témájaként is jól mutat, de a hétvégén végre szembe jött egy témának való. A feladat egy kis 2x5 méteres terasz befedése volt, oszlopok, faváz és víztiszta, átlátszó fedés. 

tetoimg_20210829_115803.jpg

A szerkezet áll összesen négy lábból, ezek 10x10 keresztmetszetű fenyő gerendából készültek, egy ezeket összefogó, 5 méter hosszú 10x5 centis pallóból, és egy köteg bramac tetőlécből. Az anyagok a legközelebbi fatelepről származnak, persze sima, szőrős/vágott felületűek, úgyhogy ezeket még meg is kellett gyaluljam.

(Közbevetés: a faanyag tényleg jó drága lett, ezért a kis kupac anyagért több mint 50 ezer forintot kértek...)

A tulajdonképpeni tetőboritásra a megrendelő légkamrás polikarbonát lemezt szeretett volna. Ezeket általában 2x1 méteres táblában árulják. Ez jó is lett volna, öt lemez szépen kiadja a szükséges 5 métert, azonban kiderült, hogy a táblák toldására szolgáló műanyag profilok (sima, H formájú műanyag elemek/rudak) majd annyiba kerülnének, mint maga a fedőanyag. Ez pedig már túl ment volna a költséghatáron. (Konkrétan a 10 nm tetőfedés anyaga mintegy 60 ezer forint, a hozzávaló profilok meg majd 50 ezer forintot jelentettek volna pluszban.)

sotovyy-polikarbonat-2.jpg

Megnéztük milyen egyéb lehetőségek vannak, találtunk víztiszta műanyag trapézlemezt, meg klasszikus hullámlemezt is. Csakhogy ezek mind vékony, tartással nem nagyon bíró anyagok, tehát ezek alá sokkal sűrűbb, ráadásul keresztirányú lécezés kellett volna. Végül sikerült lelni egy céget, ahol az eredetileg tervezett légkamrás lemez nagyobb méretben is elérhető, konkrétan a nekünk kellő 5x2,1 méteres méretben is. Ez meg azért jól hangzik, hiszen így semmilyen toldásra nem lesz szükség, a műanyag lapot csak felcsúsztatjuk, körbe csavarozzuk, és kész is. 

A szerkezet összeállítása nem volt bonyolult, az oszlopok fém oszloptalpakba ültek, amelyeket a terasz betonjához csavaroztunk. Erre jött az oszlopokat összefogó gerenda, majd arra a borítást alátámasztó lécezés, egymástól 65 centi távolságra felcsavarozott bramac lécekből. Ilyenkor csak egy-egy csavarral fogjuk össze a csomópontokat, mert még előfordulhat, hogy valamit állítani/pontosítani kell. Aztán amikor minden klappol, függőleges és vízszintes minden, akkor csavarozzuk végig nagyobb méretű csavarokkal, illetve akkor tesszük fel az esetleg szükséges merevítő sarokvasakat.

tetoimg_20210829_115835.jpg

tetoimg_20210828_140033.jpg

A lécek belső, a ház fala felöli végénél kicsit töprengtünk. A házfal persze szigetelt, tehát oda felfúrni egy végigmenő gerendát macerás lett volna. Ehelyett azt találtam  ki, hogy az ereszdeszkázattal borított, a falakon túlnyúló tetőgerendákhoz alulról rögzítek egy, az 5 méter hosszon végig menő lécet, arra támaszkodnak a keresztlécek. Ez működött is, ráadásul így nyertünk pár centi plusz belső magasságot, kicsit magasabbra nyújtózkodhatunk majd a tető alatt. 

tetoimg_20210828_123239.jpg

A szerkezetet egy délelőtt összeraktuk, gyorsan le is festették. A fedőlemez csak egy hét múlva jön meg, annak a felrakását is megörökítem majd. Ott még lehetnek érdekességek, mert ugyan próbáltunk mindent mérni az összeépítés közben, de azért sosem tudni, egy ilyen szerkezetnél mennyire találtuk el a derékszögeket. Ez a hatalmas, egy anyagból álló tetőfedés viszont nyilván pontos méretű, reméljük passzol a vázra majd. A keresztléceket mindenesetre hosszabbra hagytuk, ezeket majd pont akkorára szabjuk, amekkora a lemez. 

tetoimg_20210829_115824.jpg

Egy hét múlva folytatjuk. Ha tetszett az írás, osszátok meg bátran. Ne feledjétek, van már nekünk a Facebook oldalunk mellett  egy Facebook Furdancs Csoportunk is, direkt az olvasóink kapcsolattartását, eszmecseréjét könnyítendő. Szemmel láthatóan nő a tagok köre, csatlakozzatok  ti is! Kövessétek azt is, kérdezzetek egymástól, és persze osszátok meg a tapasztalataitok, büszkélkedjetek el az alkotásaitokkal, adjatok tanácsokat.  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3916674462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2021.08.30. 13:46:26

Csak én látom rosszul, vagy tényleg lusta voltál a gerendák végébe illesztést vágni?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.08.30. 14:20:37

@Wildhunt: Felül? Ott simán ferdére van vágva igen, arra ül rá a vízszintes palló, arra meg a lécek. 20 évet simán kibír így is, ráadásul az egésznek nincs semmi súlya. Ez nem a "hogyan csináljunk szemkápráztató fakötéseket japánfűrésszel" szakkör. :D

Wildhunt 2021.08.30. 15:10:56

@Gyökösi Attila: a ferdére vágást nem vettem észre. Én ilyenkor mindig félek hogy megcsúszik, pedig már elmagyarázta ácsmester is hogy a jól kivitelezett faszerkezet gyakorlatilag összefogja önmagát.

zooltek 2021.08.31. 05:08:48

A polikarbonátot "keresztbe" akarjátok felrakni? Hááát...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.08.31. 16:20:29

@zooltek: Feltételezem, hogy a két méteres oldal a szálirány. 70 centis alátámasztást ajánl a gyártó, ez annál kicsit sűrűbb is. (Nálam a stúdió világítóablakai ilyenek, nincs velük gond.) A lényeg, hogy ne jusson be a nedvesség a cellákba, mert soha többet nem jön ki, akármit is írnak az okosok. :D Statikailag szerintem oké lesz. Nyilván jobb volna keresztben alátámasztani, de alul-felül végig felfekszik. Ha nagyon muszáj, a tartólécek közé is tehetek keresztléceket.

zooltek 2021.08.31. 18:02:46

@Gyökösi Attila: Szerintem rosszul feltételezed. Láttam már 7x2 méteres táblát is (a mi hasonló méretű teraszunk abból volt szeletelve), a 2m a szélessége, ha a szálirányt (légkamrákat) nézed. Úgy kell felrakni, hogy a légkamrák iránya függőleges legyen. Tehát 2 méterenként profillal kell csatlakoztatni a léceken. A levegőnek be kell mennie, a gyári záróprofil is lélegző, de a por, pára akkor is bejut! Ezért van az, hogy "keresztbe" felrakva rettenetesen fog belül koszolódni, függőlegesen egyszerűen nem tud megállni benne. A miénk ~20 éves és még mindig hibátlan. Megvettük az összes szükséges gyári (alu) profil, nekünk is leszakadt a pofánk akkor az árán.

Nem vagyok szakértő a témában, csak a saját teraszunkból indulok ki, meg amit láttam máshol keresztben felrakva.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.08.31. 18:26:41

@zooltek: Mindenben nem érthetünk egyet. Nálam a stúdiótetőn pl. pont keresztben van, mert így jött ki jól a méret, és azon kívül, amit írtam - vagyis hogy vízszigetelési/elvezetési probléma okán betalált az esővíz néhány kamrába - más baj az elmúlt másfél évben nem történt vele, az is csak az első darabnál, mert aztán már okosabban szigeteltem. Én a félig teli pohár híve vagyok (illetve a teljesen telié, de az a másik projektem) szóval ha az öt méter a szálirány, akkor legalább szuper lesz statikailag, a két végét meg lezárom fixre. Ha meg a rövid a szálirány, szellőzhet alul a páraáteresztő lezárócsíkon keresztül, akkor csak felül zárom légmentesre. Aztán hogy ebben az esetben kell-e esetleg középre plusz merevítés, az majd kiderül. Mindenképp újabb posztok lehetősége van a dologban, ami abszolút haszon, mert nagyon témahiányosak vagyunk, mint látod.

zooltek 2021.08.31. 18:48:00

@Gyökösi Attila: Nem is kell egyetértenünk, elvégre ez egy blog lényege, a tapasztalatok és vélemények megosztása. Mi akkor nagyon hivatalosan csináltunk mindent, minden csatlakozó és záró profil gyári alu stb. A tartóoszlopok vastagfalú 60x60 zártszelvények, a "tetőlécek" meg 60x40 fa, élére állítva, 60-70 cm távolságra, hogy a profil rögzítése jó helyre essen 2 méterenként. Akkor még olcsó volt a fa, de a tető maga egy vagyon volt.
süti beállítások módosítása