A hét műtárgya - A tolómérő

2021.11.29. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

A tolómérő, tolómérce vagy külföldiül subler (angol nyelvterületen: Vernier Calliper), nagy kedvencem volt a suliban. Főleg miután megtanultam leolvasni a varázslatos elnevezésű nóniusz-skáláról a mért értéket. A subler elnevezést német eredetűnek gondoltam, aztán amikor egyszer Németországban arra ragadtattam magam, hogy kérjek egy "sublert" a helyi szakitól, akkor Hans úgy nézett rám, mint aki nem látott még hülyét. Lehet, hogy a kiejtésemmel volt baj, mindenesetre a félórás könyörgésem végére már tulajdonképpen svédül beszéltem. Megpróbáltam megkeresni a subler név eredetét, és bevallom, először nem találtam. Aztán elvetődtem egy német nyelvű oldalra, ahol a tolómérőről értekeztek és szemben találtam magam ezzel a mondattal: Der Messschieber (auch Schieblehre oder Schublehre) ist ein Längen-Messgerät. Ebből számomra egyértelműen kiderült, hogy a subler elnevezésnek van némi köze a tolómérőhöz. Ezek után végképp nem értem, hogy Hans mit értetlenkedett. Majd a kommentekben megmondjátok.

tlomero.jpg

 A subler a mérőeszközök népes családjába tartozik. Külső és belső méreteket, valamint mélységet lehet vele, nagy pontossággal mérni. Ezalatt értsük a 0,1 - 0,02 mm-es pontosságot. Mindez a már említett nóniusz-skála hosszától függ.

  • 0,1 mm pontosság - 9 mm skálahossz
  • 0,05 mm pontosság - 19 mm skálahossz
  • 0,02 mm pontosság - 49 mm skálahossz.
noniusz.jpg
 A nóniuszt Pierre Vernier találta fel 1631-ben. Találmányát Pedro Nunez portugál tudós latinos névváltozatáról, Petrus Noniusról nevezte el, akinek először támadt az ötlete, hogy műszerek pontosságát ezen az elven növelje meg.

 

Méréskor a tolómérő rögzítő pöckét kilazítjuk és a mérendő felülethez szorítjuk a pofákat. De nem állat módjára, csak finoman. Ezután rögzítjük a pofákat és elvesszük a tolómérőt a munkadarabtól, majd leolvassuk a mért értéket. Párszor érdemes megismételni a mérés. Ezt kivételesen tapasztalatból mondom. A tolómérő használata nagy gyakorlatot igényel. Sok összetevő befolyásolja a mérést. A mérő kolléga gyakorlottsága, a hőmérséklet, a subler műszaki állapota, az alkalmazott mérőnyomás nagysága.

Vernier_caliper.svg.png

  1. Külső mérőpofa: külső méretek mérésére használatos
  2. Belső pofa: belső méretek mérésére használatos
  3. Mélységmérő: mélység mérésére használatos
  4. Fő beosztás (mm)
  5. Fő beosztás (hüvelyk)
  6. Nóniusz (mm)
  7. Nóniusz (hüvelyk)
  8. Rögzítő: a mozgó rész rögzítésére szolgál a pontos leolvasás megkönnyítése céljából

Forrás: Wikipédia

 

Az előbb nagy mellénnyel bemondtam, hogy "olvassuk le a mért eredményt". A nóniusz-skála használata, csak elsőre tűnik bonyolultnak. Akár el is magyarázhatnám nektek, hogy hogyan kell leolvasni a tolómérővel mért értéket, de nem biztos, hogy lenne benne köszönet. Inkább találtam nektek jó kis animációt, aminek segítségével pillanatok alatt megértitek a dolgot. IDE KATTINTSATOK! Ha inkább olvasgatnátok a dologról, akkor ajánlom az idevágó, nóniusz-skáláról szóló szócikket.  A poszt végén egy videót is ajánlunk, amiben szintén nagyon érthetően mesélnek és mutatnak meg minden fontosat.

A technikai fejlődéssel párhuzamosan, megjelentek a modern, előbb mérőórával, majd digitális kijelzővel felszerelt tolómérők. Ezek az eszközök nagyobb pontossággal mérnek és az eredmény is könnyebben leolvasható róluk.

tolomero_oras.jpg tolomerodigit (1).jpg

 

Ha mindez nem volt teljesen egyértelmű, ez a youtube videó segít, igazán alapos tudást lelhetünk benne, mind a mérés menetéről, mind a nónius skála működéséről. Egy biztos: a tolómérők nagyon érzékeny, finom műszerek. Vigyázzunk rájuk! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr688764184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2021.11.29. 06:53:29

A digitális csak addig tűnik jó ötletnek, míg egyszer nem reseteled véletlenül.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.11.29. 10:18:29

@Wildhunt: Mire gondolsz pontosan? Mert épp vennék egyet, és kacsingatok a digitálisak felé...

Wildhunt 2021.11.29. 10:46:11

@Gyökösi Attila: a reset gomb ott van, ahol automatikusan megfogom, mikor félreteszem mérés után. Alapból a tolómérőt összetolva kell letenni, tehát ha majdnem 0-n állva megnyomtam a reset gombot mikor félreteszem, a következő mérésnél lehet szentségelni.

zooltek 2021.11.30. 04:47:45

@Gyökösi Attila: Apám esztergályosként hármat is elhajított, köztük egy Mitutoyo-t is, és visszetért az analóg óráshoz. Ha nem precíz illesztéssel dolgozol, akkor viszont nagyon kényelmes.
Ha túl gyorsan húzod ki vagy tolod össze, akkor téveszt, a mi tapasztalataink alapján.

villanyember 2021.11.30. 07:54:58

@Gyökösi Attila:

Mint mindenre, erre is igaz hogy jót csak jó alapokra lehet építeni. Egy mechanikus tolómérő is lehet éppen hogy csak használható, de lehet atompontos is. Az alap a test és az illesztések pontossága. Aztán hogy erre milyen kijelzőt építenek, az már más dolog. Egy lötyögős alapra hiába teszel század pontosságú mérőórát vagy digitális kijelzőt. Mindenesetre az ár itt is együttjár a minőséggel. A párezer forintos fűszerbolti digitális arra jó hogy nagyjából pontosan (1-2 tized nem számít) megsaccolj valamit. Van persze digitálisban is jó, de az már ötszámjegyű áron. Sokan azért vesznek digit mert azt jól lehet látni, félvakon meg már a pontosság se annyira fontos. :-)))
Nekem van 4 nóniuszos meg 2 digi. A digi a fiókban pihen, a nóniuszosban van egy hétköznapi saccométer, a többi meg ünneplős. Persze a saccométer is Mitutoyo csak már egy kicsit viharvert. Az előző tulaj a belső pofákat karctűnek használta úgyhogy képzeheted...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.01.07. 10:27:19

Ha valakinek a nagysándoros oldal flespléjert kér, az kattintson át az originál angol oldalra a szimulációért.Nagyon jó mindkét honlap.
Itt felénk lehet kapni műanyagból is!Halál komoly, mikor megláttam, megdöbbentem, aztán pedig röhögve vettem belőle.És ahhoz képest tök jó, jobb mint például egy vonalzó, vagy szalagos mérő.
:D
Háztartási célokra a párezer forintos digit is jó, én sose szentségelek, ha véletlenül rossz gombot nyomok, legföljebb újra mérek egyet.
:-)
Akinek meg fémipari vállalkozása, foglalkozása van, nyilván nem ilyeneket vesz.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2022.01.21. 11:17:18

@geegee: Hű! Műanyag nekem is van ám, nem tudom hogy került ide, de faléceket mérni jó volt. Viszont mostanra lekopott róla a skálabeosztás, az első pár milliméter (tán másfél centiig) oda lett.
süti beállítások módosítása