Évvégi életminőségjavítás

2021.12.29. 10:37 | Írta: Gyökösi Attila

Nyakunkon az új esztendő. Nem tudom, ki mit csinál az utolsó pár napban, én épp világítást szerelek a pincébe. Ennek kapcsán döbbentem rá, hogy a jövőnk milyenségének záloga valóban a mi (esetemben épp villanyszerelésre használt) kezünkben van.  Tudom, ez úgy hangzik, mint valami önsegítő-lélekgyógyász Facebook poszt, de várjátok ki a végét... 

img_20211229_103021.jpg

Szóval az van, hogy a pincevilágítás kapcsán kicsit átgondoltam a külső világítást is, új kültéri kapcsoló és végre egy kültéri konnektor aljzat is felszerelésre kerül. Ez utóbbi indított a bevezetőben említett felismerésre. Manapság ugye a biztonság korát éljük, aminek egyik következménye, hogy nemigen lehet kapni olyan aljzatot, hosszabbítót, elosztót, amelyikben ne volna benne a mindenféle nem odavaló dolgok gyerekek általi bedugdosását megakadályozó "gyermekvédelmi" összetevő. Ez egy műanyag fedelecske, ami a villásdugó bedugásakor - elvileg fontos, hogy mindkét érintkező egyszere nyomja, ez a lényege - félrecsúszik, amúgy viszont elfedi a delejt tartalmazó lyukakat. Bár a kivitelezés minősége sokat számít, és van pár eset, amikor ez a funkció nem okoz semmilyen plusz gondot a használatban, de az sem ritka, hogy úgy kell beerőltetni a használni kívánt villásdugót az aljzatba, mert a védőlemezke sehogy sem akar arrébb csúszni. 

(Közbevetés: Itt ugye egy meglévő, kötött méretű, szabványos csatlakozáshoz kellett a gyártóknak fejleszteni egy ilyen védőmegoldást. Felesleges hely erre igazából nem volt, így egy elég vékony műanyag lemezkének kell elég nagyot mozdulni oldalirányba a villásdugó bedugásakor, ami az 'erőkar' szempontjából nem optimális, igazából csak nagyon okos anyagválasztás ÉS tökéletes, sorjamentes kivitelezés esetében működik...)

No. Ahogy most szétbontottam a felszerelendő egységet, a szemem elé került ez a biztonsági lemezke. Amit kiváncsiságból, hogy megnézzem hogy is működik le is pattintottam a helyéről. És amit aztán - némi gondolkodás után - nem is raktam vissza. 

img_20211229_103042.jpg

Persze ez fantasztikus feletlőtlenség, a döntéshozók (EU döntéshozók?) fáradtságot nem ismerő tevékenységének az ignorálása. Sajnálom is őket, ugyanakkor nem gondolom, hogy túl sok vizes ágacskát a konnektorba dugdosó gyermek járna erre a jövőben. Az aljzat vagy méter magasan lesz, ráadásul kültéri lévén amúgy is fedeles. Viszont az én eljövendő használatomat sokkal könnyebbé teszi, hogy eztán nem kell szenvednem a dugók bedugásakor. 

img_20211229_103154.jpg

Szóval én ezt a 2021-es évet az eljövendő évek 'élését' megkönnyítő tevékenységgel zártam. Nálatok hogy néz ez ki? Írjátok meg itt, vagy a Facebookon, vagy akármi...  

És BÚÉK, bár addig még találkozunk úgyis...

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7416789084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.12.29. 16:02:23

Az IP 44 lement kb 22-23-ra.
Amúgy szerintem ezt a bisz-baszt mindenki utálja.
Na és?
Nálam sem tartós életűek.

2021.12.31. 12:13:36

én már csak iszoK, BUÉK!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.12.31. 15:10:00

@éppnászos: Már én is, de előtte (izé, közben, na) még kihasználtam a decemberi nyarat egy kis kinti villanyszerelésre. Neked is BUÉK!
süti beállítások módosítása