Csípős kérdés

2022.02.03. 18:50 | Írta: Gyökösi Attila

Az alábbi írás egyszerre beszámoló és kérdés is a blogunk olvasóihoz. Történt, hogy az általam használt kis asztalos körfűrésznél egy éve vettem észre, hogy a munkaasztalát végigsimítva időnként apró csípéseket érzek. Az asztal ugye alumíniumból van, ami oxidálódik, az alumínium-oxid pedig nem túl jól vezeti az áramot, ahol viszont a használat folytán picit megkarcolódik, ott sérül az oxidréteg, előbukkan a fém. Na, ott érezni egy-egy pici csípést ahogy végigsimítja az ember. Azt tudtam, hogy ennek valami elektromos oka lehet, de komolyabban nem jártam utána, nem is folyamatosan jelentkezett a jelenség.

csip2.jpg

Aztán nemrég elkezdett hibákat produkálni a masina, néha nem indult el, szétszedtem hát. És konstatáltam, hogy a szénkefék állapotát nézve csoda, hogy egyáltalán még működik. Rendeltem is új keféket hozzá, ezek még nem értek ide.

csip1.jpg

Viszont, ha már szétszedtem, át is néztem. És kiderült, hogy a kapcsolódobozában, a bekötéseknél a földelés kábele valamikor egyszerűen elszakadt, nyilván valahogy rosszul vezették, és eldörzsölődött az évek alatt.

És rögtön meg is világosodtam, hogy hát ettől jöhetett elő ez a csípős jelenség. Úgy okoskodom, hogy a fűrészgép a forgó alkatrészek (motor, csapágyak, ékszíj) és a munkadarab mozgatása miatt folyamatosan szed össze elektrosztatikus töltést. Ami normál esetben a földelésen keresztül távozik is. (A fűrészgép lába gumipapucsokon áll, tehát az szigetelt.) Viszont a szakadt földelés ezt nem tette lehetővé, ezért ez a sztatikus töltés rajtam keresztül távozott, amikor a géphez értem. Azt olvastam még korábban (akkor fordított eset volt, én töltődtem fel folyton itt a stúdióban, és szikrákat szórtam mindefelé, ha megfogtam valami földelt fémberendezést), hogy nedves időben, 60% relatív légnedvesség felett az ilyen feltöltődés már nem jelent gondot, de száraz levegőben kell egy direkt vezető az elvezetéséhez, földelés, vagy esetemben én.

Majd ha újra összerakom, kiderül, hogy a újrakötött, már működő földeléssel elmúlik-e a jelenség.

Ti mit gondoltok, jól gondolom, hogy ez lehetett a csípések oka? Nyugodtan kommenteljetek okosakat itt, vagy a Facebook oldalainkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7917093186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villanyember 2022.02.06. 20:41:22

Na már csak hozzászólok ha senkinek sincs efféle tapasztalata. A földelés hiánya egyértelmű probléma. A statikus feltöltődés ebben az esetben egyértelműen erre vezethető vissza. A keletkezés okai viszont nagyon szerteágazóak. A motor állapota szerintem nem oka a problémának. Inkább a környezeti tényezők indukálják a jelenséget. Egy kicsit vuduszerű is a dolog. Ugyanazon gépjármű azonos időben engem nem bántott, anyut viszont apró sikkantásokra és fürge szökdécselésre késztette. Jól hallatszott az apró kisülés hangja amikor hozzáért a kasznihoz. Anno a munkahelyemen volt egy gép, ami a maradék hullámlemezekből dobozelválasztó rekeszeket szabdalt ki igen gyorsan. Az asztal amire kiszórta a darabokat, laminált bútorlap volt. A vasváz le volt földelve, de a női személyzet állandóan sikítozott hogy "ráz a gép"! Sok vizsgálódás után megbeszéltük hogy ha ráz akkor locsolják le az asztal egyik sarkát egy kis vízzel, ezzel a gond meg is oldódott. A jelenséget okozhatja a ruházat (műszálas), az asztal anyaga, a feldolgozott anyag (laminált bútorlap). Befolyásolhatja a levegő nedvessége, néha nyáron a légköri elektromosság. Meg az is hogy mennyire erős a házi pálesz amit legurítottunk. :-)))

Szénkeféből meg érdemes a biztonsági fajtát keresni, amiből egy bizonyos kopás után kiugrik egy kis műanyag pöcök ami eltolja a kefét a kommutátortól. Egy ennyire kopott kefe tönkreteheti pillanatok alatt a kommutátort!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2022.02.06. 21:32:32

@villanyember: Köszönöm-köszönöm! Amúgy a hozzászólásod utolsó mondata abszolút igaz, nem is volt elég az új szénkefe, nagyobb gond lehet. (Kicsit elindult a motor, hatalmas szikrázások közepette, de aztán le is állt, az új szénkefe jó felét viszont ezalatt megette.) Kiszereltem (fél napig szenvedtem vele), most várja hogy találjak egy rokonszenves mestert.
süti beállítások módosítása