Ragasztás gyorsjavításoknál

2013.11.12. 08:49 | Írta: -nos-

Gyakran használt tárgyaink, eszközeink többnyire váratlanul hibásodnak meg. Ezt gyakorta a túlerőltetésük, gondatlan használatuk idézi elő, illetve az apróbb figyelmeztető jelekre nem odafigyelve következnek be. A kijavításukhoz pedig általában különféle ragasztókat szokás használni. A választékuk bőséges eligazodni közöttük elég nehéz, de nem lehetetlen. A kiválasztásukhoz íme néhány szempont.

ragaszto01.jpg

Fontos az informálódás, azaz mit mire és milyen anyaghoz célszerű használni. A cél ugyanis, hogy a javítás tartós legyen. Először is a javítandó tárgy anyagát kell jól meghatározni. Bár ez sem könnyű feladat, de némely esetben ez csak rutinfeladat, máskor pedig kétséges lehet. Ilyen esetekben a törési felületük és a tapintásuk adhat kellő támpontot az adott anyagféleség megközelítő meghatározásához. A zsíros, lágy tapintású anyagok ragasztására pl. kevés az esély, ugyanis ezek felületére a legtöbb ragasztóanyag nem tapad fel tartósan. Más anyagoknál viszont, pl. polisztirol, vagy egyéb merev anyagú, ám finoman szemcsés törésfelületű anyagoknál már jó esély van a szilárd ragasztásos javításra.

Ám ezen túlmenően a felület nagysága is jelentősen befolyásolhatja a ragasztott javítás sikerét. Csekély felületű törésnél ugyanis kicsi a szilárd kapcsolat visszaállítására csak ragasztóanyaggal, különösen, ha ez a rész használat közben elég nagy igénybevételnek van kitéve. Ilyen esetekben az eredeti anyagnál erősebb fém csapo(k)t célszerű a ragasztást megerősíteni, már amennyire ez lehetséges. A törési felületek tisztasága és zsírmentessége is alapvetően fontos az erős kötéshez. A ragasztók ugyanis csak felületi tapadásukkal rögzítik egymáshoz a törött darabok felületeit. Ez pedig nagyon is függ azok tisztaságától. A zsírtalanítás tehát alapvetően fontos, sőt a sima törési felületek finom felérdesítésével, éles késheggyel való beirdalásával, karcolásával növelhető a ragasztóanyag felületekhez tapadása. Ez esetenként kényes művelet, mert ezzel csekély mértékben ugyan, de csökkenhet a darabok tökéletes összeillesztésének a lehetősége.

A fenti szempontok mellett azonban nagyon fontos a célnak megfelelő ragasztó kiválasztása. Általános jellegű ragasztásoknál pl. fatárgyaknál ez viszonylag könnyű, ha a ragasztó ismertetőjében erre egyértelműen utalás van. Más esetekben viszont nagyon fontos az anyagféleségekre való konkrét utalás. Szerencsére szinte minden anyagféleséghez beszerezhetők jó kötőszilárdságú ragasztók és sokféle univerzálisan használható kötőanyag is kapható a szakboltokban.

ragaszto02.jpg

Mivel az összeragasztandó tárgyak anyaga nagyon változatos és esetenként a kötésnek még rugalmasan hajlékonynak is kell maradnia. E célra csak rugalmas anyagú ragasztókat ajánlott választani. Ha viszont anyagpótlásra is szükség van a javításhoz, akkor általában a kétkomponensű epoxi, vagy hasonló anyagú ragasztógyurmák valamelyikét lehet választani.

Sokan a gyors „siker” érdekében a mindenre használt pillanatragasztókat választják. Ám ezek sem egyformák. Vannak közöttük olcsó, mindent ragasztó fajták, ezek mellett azonban beszerezhetők az ún. „szakosodott”, azaz csak néhány anyagféleség erős rögzítésére szakosodott fajták. Ahol pedig az általános hígan folyósak és többnyire gyorsan kötő pillanatragasztók alkalmazása nem lenne ideális, ott a géles, sűrűbb anyagúak a használhatóbbak. Ezek nyújtott kötésidejűek és a ragasztott felületek fix rögzítésére is oda kell figyelni. Igaz, ez a gyorsan kötő pillanatragasztóknál is előnyös, mert ezek ugyan 1 perc alatt képesek egymáshoz rögzíteni az alkatrészeket, ám a pontos összeillesztéshez ez elég kevés idő, de az elmozdulás mentes illesztéshez mégis elég hosszú, közben a törött darab elmozdulhat. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bár a ragasztások viszonylag gyorsan rögzitik egymáshoz a darabokat, a teljes terhelésükre akár 24 óra múlva kerülhet sor.

Általánosnak mondható követelmény az is, hogy a legtöbb ragasztót a legvékonyabb rétegben célszerű a felületekre kenni, mert különben akadályozhatják a darabok tökéletes összeillesztését. A kitüremlett anyagukat pedig még frissiben le kell törölni, különben foltot hagynak és később már nehezen lesznek eltávolíthatók. Ez alól kivételek az olvadékragasztók, amelyek a jó felületi tapadásukat és rugalmas kötésüket többnyire bő rátöltés mellet biztosítják igazán. A lényeg, hogy a gyors javításokhoz használt ragasztót mindig a ragasztandó anyag jellegéhez igazodva válasszuk meg és a darabok pontos összeillesztését, rögzítését pedig mindig biztosítsuk.

ragaszto03.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

9 komment Címkék: ragasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr435616068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.12. 15:57:29

Ez nagyon jó összefoglalás volt. Még gyermekkoromban láttam egy fotót, amint egy VW bogár lógott felragasztva kb 10 cm2 felületen. Sajnos a pillanatragasztós tapasztalatok teljesen más mondanak.
Fémhez fémet mivel érdemes leginkább ragasztani?

Jokkura 2013.11.12. 20:30:10

@Morgan kapitány: a legelőnyősebb,ha forrasztod vagy hegeszted.De ,ha kisebb igénybevételhez kell, vagy vmi "spiater"anyagot kell ragasztanos ,próbáld ki : "Araldite-liquid steel" nevűt (van belőle rapid és normál).Nem olcsó,de nekem ,ahol kellett, bevált.
Mindenesetre legyenek fenntartásaid ...:) (életmentő dolgot ne bízz rá)

Faby 2013.11.12. 21:09:48

Elég vegyes tapasztalatom van ragasztás terén.
Fát pl kifejezetten jól lehet ragasztani a kapható vizes bázisú ragasztókkal, akár sík lapon is.

Viszont az egyik legnagyobb csalódást egy kétkomponensű epoxi jellegű ragasztó (ilyen kis kétdugattyús fecskendőhöz hasonló kiszerelésű) okozta, eddig kb 3x próbáltam meg, soha nem sikerült rendesen összekeverni, és nem adott rendes szilárd kötést sem.

Tényleg ki kell próbálni, mit mivel lehet rendesen ragasztani.

Ja, és majdnem univerzális ragasztó, ha nem kell azonnali kötés a Palmatex.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.13. 06:33:17

@Jokkura: Nekem az 1000 forintos ABT szerelőragasztó bizonyított. Bár a rétegvastagsága nagy, tömegcélokra kiváló. Rákened, odanyomod, ott marad és közben köt is.
Maradsz! - mondom neki és marad. :)

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2013.11.13. 10:12:50

Nekem egy nyeregcsövet kellett nemrég javítanom. Alu csö, benne egy öntött(?) alu dugószerű fejrész. Eredetileg is ragasztva volt, de lassan elengedett, előbb csak keveset, majd egyre jobban elfordult.
Próbáltam felkutatni mi lehet jó tartós fémragasztó, de drágállottam. Maradtam egy éppen fellelhető pillanatragasztónál (furcsállottam is, hogy nem olyan folyós mint amit már láttam, de akkor ezekszerint ezt teljesen normális hogy vannak ilyen zselések is).
Terveztem bele csapot is (3mm-es vas szöget), de épp kirámolták a garázst (csak az elektromos gépeket vitték el), így nincs fúróm.
Egyelőre jó, és ingyen volt.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.11.13. 19:43:53

@Morgan kapitány: Bizony a fém az macerás. Bár vannak jó ragasztók de azok tényleg drágák. Nálam pár éve feldőlt a garázsban a DRZ-m (Suzuki) és a fékkar egy picit átszakította az alu öntvény blokkfedelet. Épp csak annyira, hogy szépen elkezdjen csöpögni az olaj belőle. Nyilván az igazi az lett volna, ha kerítek egy új deklit, persze új tömítéssel, de én inkább kerestem fémragasztót, ami felülettömítésre is jó. Volt vagy 3000 forint a kis pillanatragasztó méretű tubus, de a szépen lepucolt deklit olyan jól megfoltozta, hogy szerintem azóta is az a motor legerősebb pontja.. :) Akkor csináltam is próbaragasztásokat, kis lemezt szöghöz, meg ilyesmi, nagyon durván kapaszkodtak egymáshoz, szinte keményforrasztás szerűen. (Mondjuk a keményforrasztással is próbálkoztam egy időben, mindenféle forraszokat meg zsírokat meg csodalöttyöket beszereztem, meg persze rendes pébére köthető kis forrasztópisztolyt, de mint kiderült, az nem az én profilom...)
Én amúgy amiből lehet UHU ragasztókat használok, néhány barkácsáruházban van belőlük egy egész falnyi változat. Mindenféle verzióban, csak műanyagragasztásra is van vagy négyféle, még sosem csalódtam UHU termékben.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.14. 13:01:00

@Thoreau: Persze evidens, hogy fémet fémmel M6 csavarral kötünk össze :)

Az este említett, készülő project mai teendőit reggelre kelve verssel indítottam. Kapitalista verssel.

"Léptetőmotorokkal álmodom. Nyolc legyen vagy kilenc?
Ha nyolc, akkor a szegnyerget mi tolja a helyére?
Majd a munkás kérges keze, azt tolja a helyére;
A kiesett időt meg kompenzáljuk bércsökkentéssel."

joz 2014.12.21. 11:17:43

Sziasztok

A legjobb ragasztót a padlofutar.hu oldalon vettem. Akkor még 1200.- volt ( akkor a piacon a legolcsóbb). Sajnos mennek fel az árak de én még mindig ott veszem. Most van színtelen is az olyan mint az igazi szög. Sajnálom hogy ez a ragasztó nem került be. Pedig itt lenne a helye a szerelési ragasztónak.

Egyébként először laminált padló szegőhöz használtam. Onnan jutottam el a falra még fémet is ragasztani. Mindenre jó. A gyerek cipőjét ragasztgatom most vele. A foci cipőjétől nem akar megválni így muszáj csinálni. :-)

Üdv
Joz
süti beállítások módosítása