Rávilágítunk a lényegre!

2017.04.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Címképünkön mobil vallatólámpa a belügyminisztérium részére, avagy kisipari segédeszköz házi UFO-boncoláshoz. Még inkább tárgyfotózásunk nélkülözhetetlen kiegészítője, az állványos lámpa. Több világosságot! (Mehr licht!) - mondta Goethe halálos ágyán, de jóval kevésbé híres fotográfusok is ugyanezt tanácsolják éles és színhű fotók elkészítéséhez.

04fotolampa.jpg

Mai témánk tehát a tárgyfotózás és egy házi készítésű dupla világítótest. Én magam barkácsoltam, miután a padláson rábukkantam két békebeli lámpaernyőre. Minden más hozzávaló akadt a műhelyben. Elkészítése egyszerű, fogásait számtalanszor látták már a blogon, nem untatom önöket a hegesztés és fúrás részleteivel. Helyette fotózási-világítási kisokos és lámpa tesztelés.

11fotolampa.jpg

A szerkezet lényege négylábú állvány, mely egymásba tolható zártszelvénnyekkel magasságban-, két csuklóval pedig függőleges szögben állítható. Végén ellensúly található, bár a szárnyas csavarok enélkül is helyükre szorítják az alkatrészeket, másik oldalán szabványos erősáramú alkatrészekkel szerelt izzófoglalat és vezetékek.

06fotolampa.jpg

A fény típusai A fény lehet természetes vagy mesterséges, illetve kemény vagy lágy. A lágy fény a tárgyhoz képest nagyméretű fényforrásból származik, vagy valamilyen módon  szórttá alakították, és finom, halvány, minimális mennyiségű árnyékot ad. A kemény fény viszont a tárgyhoz  viszonyítva kisméretű, irányított fényforrásból származik, és mint ilyen, sötétebb, élesebben elkülönülő árnyékokat vet.

07fotolampa.jpg

Általánosságban a fényképezés szempontjából nincsen jó és rossz fényforrás. Ugyanakkor  tárgyfotózáshoz kifejezetten lágyított, lehetőleg természetes fényt használjunk, mivel abban sokkal előnyösebben mutatnak a tárgyak, mint a kemény, mesterséges fényben. 

05fotolampa.jpg

Ellenfény Az ellenfényben való fotózás bevett módszer arra, hogy határozottan elkülönítsük a tárgyat a háttértől. Így meleg tónusú  csúcsfényt kapunk, vagy a tárgy a körvonalai vagy élei mentén  csillogni fog. Ellenfényben az árnyékok a tárgy elé esnek.

08fotolampa.jpg

Szembefény Érdemes ezt a módszert választani, ha sötétebb hátteret szeretnénk. Amennyiben a teljes fénymennyiség szemből érkezik, és  nagy része a tárgyra esik, a fehér háttér szürkének tűnik. Ilyenkor az árnyékok a tárgy mögött keletkeznek. Oldalfény Remek módszer arra, hogy a tárgy elülső felülete mentén fokozatosan változó erősségű megvilágítást hozzunk létre. Értelemszerűen a fényforrástól távolabb eső oldal lesz a sötétebb, és itt  keletkeznek az árnyékok. Ha kiegyensúlyozottabb összhatást  szeretnénk, a tárgy másik oldalára is helyezzünk egy hasonló  fényforrást.

01fotolampa.jpg

Természetes fény Az ablakon át bejutó természetes fény az egyik leggyakrabban  alkalmazott megvilágítás tárgyfotózásnál, de a fotózás egyéb  műfajainál is gyakori megoldás. Ebben az esetben maga az ablak  jelenti a nagyméretű fényforrást. Az itt bejutó fény minősége,  illetve az, hogy mennyire kemény vagy lágy, a Nap állásától és  a napsütés erősségétől függ. Az ablakon át közvetlenül betűző  erős napfény mindenképpen kemény fény.

09fotolampa.jpg

Mesterséges megvilágítás:nagy fényerejű reflektor Ha nagyobb méretű műalkotást szeretnénk fotózni,  vagy egyszerűen csak nem megfelelők a fényviszonyok,  érdemes ellátogatnunk egy közeli barkács- vagy műszaki áruházba, ahol biztosan kaphatók hordozható  lámpák vagy reflektorok. Ezeket általában egyszerűen  csak csatlakoztatni kell az elektromos hálózatba. Legtöbbször beszerezhetők fehér fényű izzóval, de ha  nem, a sárga fényű izzót cseréljük ki. Egyes változatokhoz még állványhoz hasonlatos alkatrészt is mellékelnek. Két lámpával oldalról is megvilágíthatjuk a fotózandó alkotást, vagy létrehozhatunk velük élfényt.

02fotolampa.jpg

Ha a lámpákat egy fehér fal vagy mennyezet felé fordítjuk, eloszlathatjuk a fényüket, ugyanis  ilyenkor a lámpafény a fehér felületről visszaverődve  jut el a tárgyra. Azt is megtehetjük, hogy a lámpák elé  egy fehér textildarabot lógatunk, esetleg, ha még  jobban szórni akarjuk a fényt, fehér törülközőt. Arról  azonban ne feledkezzünk meg, hogy ezek a lámpák  erősen felforrósodhatnak, ezért közvetlenül rájuk  helyezni a textildarabot tűzveszélyes lehet.

03fotolampa.jpg

Most pedig pontyteszt, azaz egy Call of Cthulhu stílusban készült, vészjóslóan fura porcelán halat fotózok különböző megvilágításokkal, semmilyen utólagos korrekciót nem használva. Fényképezőgépként állványra rögzített 12Mpx mobiltelefont használtam.

nap.jpg

Déli tűző napsütés. A nap 1000W/m2 teljesítményét nehéz überelni, viszont a csillogó felület visszacsillanása és az éles árnyékok nyilvánvaló hátrányként jelentkeznek. Másrészt nem mindent cipelhetünk ki szabadtéri fotózáshoz, főleg mikor nem süt a nap elegendő intenzitással.

vaku.jpg

Mennyezeti világítás+vaku. Vakuzáshoz képest lágy árnyékot vet, viszont kis felbontásban is látható a kép zajossága és tompa színei. Írásaim nagy részét ilyen felvételekkel illusztráltam és nem tekintem sikeresnek ezeket. Szerencsére a képszerkesztővel nagyot lehet világosítani a nyersanyagon.

lampatavol.jpg

2*12W LED lámpa, mintegy 1 méteres megvilágítási távolságból. Hát, talán még a vakunál is rosszabb.

lampakozel.jpg

Egész közel hajtottam a lámpaernyőt. Oldalról eltűntek az árnyékok, hogy hátul még élesebben bukkanjanak fel, a visszacsillanás is észrevehető. A sárgábbak melegebb árnyalatot kaptak és nem mosódik össze a filc textúrája. Talán még vaku+világítás kombót kellett volna próbálnom, de közben véget ért a poszt.

Konklúzió, hogy a 24W LED ad fényt, de nem eleget. Ez pusztán egy erősebb izzó kérdése. A változatosan beállítható világítás és egy állvány úgy általában sokkal-sokkal jobb képet eredményez, mint a vaku, de még az erős napsütés kemény és erősen árnyékos minőségénél is jobb felvételek készíthetők. Talán növelni kellene a fényerőt és kiegészíteni egy derítővel. Legközelebb talán ezt mutatom be, vagy a fénysátort. A szakmai szövegért köszi, Cser kiadó!

Még néhány fotó, ami egy hirdetésben már eléggé informatív, még ha nem is művészi:

xy.jpg

x.jpg

image58.jpg

fg.jpg

ztj.jpg

zju.jpg

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6012426409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2017.04.24. 06:40:18

Ezekkel a ledes világításokkal valahogy nem sikerült megbarátkoznom. Még mindig a kompaktot/halogént preferálom, persze ez nem igazán környezettudatos hozzáállás.

(Az "oldalfény"-t elfelejtetted kiemelni.)

kkm.furdancs 2017.04.24. 08:23:45

@zooltek: Te vagy a korrekt korrektor, köszi :):):)
Értem én az ódzkodást és valóban, teljesen természetidegen árnyalatokra képesek a régi kompakt, olcsó LED izzók, de egyre jobb, tiszta fehér fényt kibocsátó modellekkel találkozni. Egy fotózásnál a néhány perces igénybevétel talán nem számottevő, de rendes megvilágításhoz már ezer wattok kellenek és hőhatás, meg mindenféle más tényezők drágítják a lámpákat. Én most örülök, hogy nem zajosak a felvételek, nem látszik a vaku atomvillanása a tárgyakon, szóval jó ez :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.04.24. 09:47:29

Fotósátor a megoldás. Még a webáruház-üzemeltetéskor szoktam rá, sokszáz tárgyfotót lőttem így. Pár ezres, és két lámpával megoldod az árnyék nélküli fotózást. Nekem nagy van, mostmár kisebbet vennék, a nagy túl NAGY macera. Ezekre a célokra egy 60x60x60 centis elég. Lámpában nálam a fotós kompaktfénycsövek váltak be. Ezek 5500 K-t tudnak. A fotós szakírók annyira nem szeretik, de nálam beválltak. (spirál daylight fénycső, meg hasonló neveken van, mondjuk a Photoking-nél)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.04.24. 21:09:06

A fenti cikk sok butaságot tartalmaz, ami leginkább a pongyola, szakszerűtlen fogalmazásból és megközelítésből ered. Ez nyilván nem a posztoló hibája, ő csak szeretne megérteni egy másiik szakmát. Profi fényképész szemmel nézve egy tárgyfotó sokkal összetettebb és nehezebb, mint amit a cikk sugall. Ezek a fényforrások nem alkalmasak (vagy csak a profi neonok) színhű és úgy általában értékelhető minőségű képek készítésre. Persze, hogy a neten eladjuk a régi vázát, arra megfelelőek lehetnek, de ne csodálkozzunk, ha a fotón más lesz a színük a tárgyaknak, főleg, ha mobiltelefonnal(!) próbálunk meg fotókat készíteni.

Egyébként, ha már barkácsblog: ma már nem érdemes ilyen eszközök házi építésével vesződni, mert a kínai iparnak hála, szinte fillérekért megvehetők újonnan bármikor, Egy ilyesmi állvány 4000 Ft-ba kerül itthon, a lámpafoglalat ernyővel meg még kb. ugyanennyi. Kínából rendelve még olcsóbb. A barkácsra fordított több órát meg inkább töltsük a családdal.

Azért sok sikert! ;)

kkm.furdancs 2017.04.24. 21:29:37

@bestpixel: A fénnyel kapcsolatos idézetek a Termékfotózás című könyvből lettek kiemelve a kiadó engedélyével.
cserkiado.hu/kreativ-konyvek/a-termekfotozas-iskolaja-kezmuveseknek-bloggereknek-webaruhaz-tulajdonosoknak-9789632782911-8126.html

Ugye érzed az iróniát? :)

A család meg jól van, kösz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.24. 21:32:05

@bestpixel:

"A fenti cikk sok butaságot tartalmaz, ami leginkább a pongyola, szakszerűtlen fogalmazásból és megközelítésből ered. Ez nyilván nem a posztoló hibája, ő csak szeretne megérteni egy másiik szakmát. Profi fényképész szemmel nézve egy tárgyfotó sokkal összetettebb és nehezebb, mint amit a cikk sugall. ... Ezek a fényforrások nem alkalmasak (vagy csak a profi neonok)"

Már ne is haragudj, de elég vicces, hogy a posztolónak butaságot és pongyola, szakszerűtlen fogalmazást hánysz a szemére, miközben profi "neonokról" írsz.

Duplaxiii 2017.04.24. 21:38:46

Én kicsit meglepődtem, hogy tárgyfotózás és direkt fények...
Régen amikor profi stúdiókban jártam, a tárgyfotózás egy csökkentett derített fény és állvány, hosszú záridő nagy mélységélességgel...
Egyenletes felületek, nincsenek durva árnyékok, nincsenek elmosódott részletek.
De gondolom, mára már elavult a régi módszer.

kkm.furdancs 2017.04.24. 21:41:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A művésznek nem kell értenie hozzá, őneki vérében van a szakma, amit mond az axióma, megkérdőjelezése sértés, a szakirodalom pedig szemétre való papírhalom. Kivéve, amit ő ír, akár kommentben is. Hódolói ekkor kivágják a monitordarabot, melyen előremutató kinyilatkozásait először meglátták, s keretbe foglalva imádják :)

De unom már, mikor mindenféle - nem bizonyíthatóan szakember - jöttmentek megkérdőjelezik az elismert íróktól származó, idézett szövegeket. Lehet, hogy túl sok az idézet.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.04.24. 21:51:38

@kkm.furdancs: Köszönöm, de akkor a citált könyv tartalmaz butaságokat (mondjuk, ehhez azt is kéne tudni, melyik mondat idézet a könyvből a cikkben). Azért a címét a figyelmedbe ajánlanám, egyből látszik, hogy nem profi fotózásról van szó (és valószínúleg nem profi fotós írta).
Örülök, hogy jól van a család, de azért érted, ugye, hogy mire gondoltam? Tudom, a barkácsban az alkotás a szép (magam is szoktam ezt érezni, amikor két kezemmel hozok létre valamit), de nem biztos, hogy mindig megéri. ;)

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, tökéletesen igazad van, amikor a "profi" szót és a "neont" egymásmellé tettem, magam is az általad leírt világítóeszközökre gondoltam. De, mivel ez egy barkács blog, gondoltam, ennyi elég a megértéshez. ;)

kkm.furdancs 2017.04.24. 21:57:17

@bestpixel: :)
Olyan ez, mint a disznóvágás, mindenki másképp csinálja. Akár a fotózást, akár a marék hulladékanyagból való célbarkácsot. Már látom a szétbontott alkatrészek új helyét az univerzumban, mert csak egy sorozathoz kellettek. Minek várjak Kínára, ha négy óra alatt összeütöm és küldetése végeztével már nincs rá szükség, igaz-e?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.04.24. 21:59:57

@kkm.furdancs: Bocs, de remélem, a hsz-od 2. részében nem rám céloztál! Egyébként megnéztem a könyvet: egy külföldi munka fordítása, amit egy angol fotós nő írt. Szóval ne vedd magadra. ;)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.04.24. 22:03:42

@kkm.furdancs: Ja, nem tudtam, hogy csak ilyen rövid életűek lesznek a lápmák, meg az állványok. Csak azért írtam a kínai szálat, mert sok fotós fórumon megy a barkács-téma, és ma már tényleg nem éri meg egy pl. állványnak, lámpának, szoftboxnak nekiállni otthon, mert sokkal olcsóbban megvehetők ezek az egyszerűbb eszközök, mint régen.
Na. jóéjt! ;)

kkm.furdancs 2017.04.25. 07:10:35

@bestpixel: Mindig idegesen reagálok kicsit, ha beidézett könyveket nekifutásból leszólnak. Te legalább nem "ez egy baromság, a szerző pedig hülye" puszta kinyilatkoztatással kezdted, errefelé ez a divat, ha nagy publicitást kap a poszt. Elnézést :)
Egy teljes könyvet - amiben később részletesen megmagyarázzák, feldolgozzák a témát - nem lehet beidézni terjedelmi okokból. Egyébként ez egy népszerű könyv. Olyannyira, hogy másfél éve, mióta szerezni akarok a kiadótól, állandó raktárhiány van :) Ezért nem kapott direkt linket. Korábban már volt róla szó:
furdancs.blog.hu/2016/06/16/termekfotozas_835

Tetszik benne a témák sokrétűsége. Nem kifejezetten fotós alapmű, de sok más hasznos információt is tartalmaz a termékek promóciójáról és bemutatásáról. Pdf-ben megküldte a kiadó, csak abban nincsenek ábrák :)
Jó éjt (reggelt)!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.25. 07:17:29

@bestpixel:

"De, mivel ez egy barkács blog, gondoltam, ennyi elég a megértéshez. ;)"

OK, OK, de ha mástól számon kéred a szakmaiságot, akkor te se légy pongyola - vagy legalább ne ugyanabban a bekezdésben.

eßemfaßom meg áll 2017.04.25. 07:21:53

@kkm.furdancs: "Olyan ez, mint a disznóvágás, mindenki másképp csinálja."

de azért vannak bizonyos alapszabályok, pl a kolbászt nem a disznófülből csináljuk és a tepertőt nem cukrozva piritjuk.

"Konklúzió, hogy a 24W LED ad fényt, de nem eleget."

de, eleget ad amennyiben megfelelő eszközt használ az ember, tárgyfotó alanya nem szalad el, lehet nyugodtan állványról hosszú záridőt is használni és akkor akár a Hold fénye is elég.

"érdemes ellátogatnunk egy közeli barkács- vagy műszaki áruházba, ahol biztosan kaphatók hordozható lámpák vagy reflektorok"

ezen kb mindenki átesik amikor elöször hiszi azt, hogy barkácsolással is lehet jót csinálni, aztán beteszi a sarokba és megveszi a vakukat.

Ebayről 3700ft/db az e27 foglalatba tekerhető minivaku, ez nem drágább érdemben mint egy normális fényű nagyerejű lámpa és tényleg alkalmas arra amire a posztbeli "szettet" használni akarta a szerző.

Barkácsolni jó de nem minden jó amit barkácsolva csinál az ember.

eßemfaßom meg áll 2017.04.25. 07:25:59

@kkm.furdancs: "Mindig idegesen reagálok kicsit, ha beidézett könyveket nekifutásból leszólnak"

Rengeteg olyan könyv létezik aminek a tartalmát a témához értő nekifutásból leszólhatja. Attól, hogy kinyomtattak valamit még nem válik szentírássá. Sőt még olyan is lehet aki a Szentírás valóságtartalmát vonja kétségbe.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.25. 07:35:05

@eßemfaßom meg áll:

Értem, mit akarsz mondani, de a hosszú záridőkkel érdemes vigyázni. Még dark-frame subtraction esetén is jól bezajosodhat a kép. Csak óvatosan a holdfénynél fotózással.

kkm.furdancs 2017.04.25. 08:23:25

@eßemfaßom meg áll: "tepertőt nem cukrozva piritjuk"
Pedig a tápértéke megkérdőjelezhetetlen :)

Azért ehhez a dialógushoz tegyük hozzá, hogy mobillal készültek a felvételek és a porcelánosok szerintem alkalmasak a célra (vaterás hirdetésekhez). Sőt, azóta, hogy egy Canon EOS 3D-t volt alkalmam kipróbálni, jobb felvételeket nem is sikerült még készítenem.

eßemfaßom meg áll 2017.04.25. 08:36:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Azért 2017-ben egy normális fényképezőnek nem kihívás mondjuk 1mp-es záridő (a holdfény barokkos túlzásnak volt szánva) amelyiknek meg kihívás, az iso100-on 1/1000nél is szar zajos képet csinál.

@kkm.furdancs: Ha azt a szintet kell megugrani, hogy vaterás hirdetésben mobilos képen felismerhető legyen az eladandó termék akkor erre az egészre nincs szükség, napfénynél stabilan tartott telefonnal elkattintva már jobb lesz a végeredmény mint a nemkinaiwebshobbólkopizott hanem saját készítésű képek 99,99%-a
süti beállítások módosítása