Szétszerelt dolgok szépen fotózva

2013.05.14. 11:53 | Írta: szopaul

Ez alkalommal egy igazán lenyűgöző fotógyűjteményt ajánlunk figyelmetekbe. Létezik egy Todd McLellan nevű kanadai filmes/fotós. Ez a figura néhány évvel ezelőtt a világ elé tárta a Things Come Apart (Dolgok darabokban) elnevezésű projektjét. A kezdeményezés pont azt takarja, amire a neve utal: szétszedett dolgok szépen lefotózva. A lenyűgöző fényképek nézegetése során simán könny szökik az ember szemébe, főként ha érez némi vonzalmat a műszaki dolgok iránt, és gyermekkora a villanyóra bámulásával telt. A művész munkásságában, saját honlapján merülhettek el leginkább. Most pedig könnyezzünk együtt! Mindet felismeritek?

toddirogep.jpg

toddbike.jpg

toddclock.jpg

toddtelolg.jpg

toddfoto.jpg

toddfunyiro.jpeg

toddtelo.jpg

toddfuresz.jpg

toddtelotuz.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr365299647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mistral1011 2013.05.14. 22:27:39

Ezekből lehetne jó service manual-t csinálni a cuccokhoz! :-))

Momina 2013.05.14. 23:08:41

Az írógép a legtutibb a girbegurba kalapácsokkal, a fényképezőgép meg a legmeglepőbb, hogy mennyi rengeteg alkatrészből áll :)))

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.05.15. 00:43:16

Minden tiszteletem a kollégáé, de nem a fotók miatt, hanem a türelme miatt. Ezeket a képeket ugyanis lefotózni nem nagy dolog, különösebb szakmai képzettség sem kell hozzá. Annál inkább kell türelem a gépek szétszereléséhez, az alkatrészek megtisztításához ilyen szép elrendezéséhez.

@Momina: Hát igen, ezért is vonzódtam már gyerekkoromban a fotózáshoz: olyan érdekesek a fényképezőgépek, annyi kallantyú meg tárcsa van rajtuk... ;)

Első mohikán 2013.05.15. 01:05:21

Ééés össze is rakta a fotózás után? Szétszedni könnyű, arra még egy majom is képes.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.15. 07:09:05

@bestpixel: lefotózni semmit sem nagy dolog, hiszen csak megnyomod az exponáló gombot. A nagy dolog az a fotó mögött álló ötlet. Gondolom, neked nem kell bemutatni pl. Balla Tamást... ;)
(aki nem ismerné a srácot: www.ballatamas.com, különösen ajánlom a "Kreatív" menüpont alatt látható fotóit! :) )

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.15. 07:11:27

@taxi33: a bringát talán össze lehetett, a legtöbb alkatrészt, ha nem is tudnám a helyére szerelni, tudom, hová valók - bár fel nem foghatom, minek egy bringára három nyereg. :)
A mobilt és a poroltót nem valószínű... :D

A fényképezőgép meg nem csak fényképezőgép, hanem legalább egy objektív is van mellette, de az sem kizárt, hogy egyéb tartozékokat is mellé rakott.

fapisztolybolt · http://fapisztoly.hu 2013.05.15. 08:24:29

Nagyon jól néznek ki.
Adhatnánk a képeknek azt a címet is hogy a mérnök ember dicsérete.
Kevés emberben tudatosul hogy egy hétköznapi tárgy mennyi elemből áll és hogy mindennek a helyén kell lennie, jól kell működnie ahhoz hogy használni tudja.

Rémbódess 2013.05.15. 08:27:21

@álfirkász: Az nem három nyereg, hanem a műanyag váz, a fehér merevítőlap és a bőr huzat :-)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.15. 08:46:06

@Rémbódess: bár a dologhoz az is hozzátartozik, hogy ilyen nyergem sose volt. Kétrétegű igen, meg zselés is, de ilyen három részből állót még nem láttam közelről.

Skunkworks 2013.05.15. 09:33:08

Háát, azért aki ezeket szétszedte, annál sincs minden fiók betolva... Ezenkívül bámulatos. :-)

JFK-alapítótag 2013.05.15. 09:42:55

Szép, de van egy magyar "művész" aki szenzációs kommentekkel a szétszedés folyamatát fotózza végig tanulságos módon.
Nekem jobban bejön, legyünk büszkék rá!
www.szetszedtem.hu/

Balt 2013.05.15. 10:08:05

@álfirkász: Ott vannak a lencsék, tárcsák, blende jobbra. A kupakja meg balra fent.

clt 2013.05.15. 11:19:02

A fűrésznél már kapkodhatott, mert a láncot egyben hagyta : )

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.05.15. 11:38:14

@álfirkász: Azért az erős túlzás, hogy "lefotózni semmit sem nagy dolog..."! A fenti képeket ugyan valóban nem olyan bonyolult dolog elkészíteni, ha az embernek megvan az alap felszerelése és -tudása, de az igazán jó fényképek jelentős részének elkészítéséhez komoly szaktudásra, tapasztalatra van szükség. És nem csak a fényképezőgépet kell (meg)ismerni...!

A linkelt fotós kreatív munkái is inkább a barkácstudásáról árulkodnak, mintsem a fotós képességeiről. Tény, hogy szépen feldobja fotós eszközökkel is az ötleteit (meg "pár" órát rászán az előkészítésre), de azok alapvetően csak érdekes tárgyösszeállítások.
Számomra a fénykép nem az ilyesfajta "furcsaságok", vagy a sokak által istenített "elkapott pillanatok" megörökítéséről szól (az ilyen fotókat csak pillanatvadászatnak hívom, ezekhez szintén nem kell nagy fotós tudás, sok esetben elég az automata mód használata a gépen), hanem ahogy a neve is mondja, a fény leképezéséről, megörökítéséről, a fény és az árnyék játékáról. De, ebbe itt és most nem nagyon mennék bele... ;)

Ja, és egyébként a fenti fotós honlapját böngészve látszik, hogy ő tényleg tud fotózni is.

krferi 2013.05.15. 14:28:37

@bestpixel: Szerintem egyáltalán nem alacsonyabbrendű fotós, aki pillanatképeket készít, ha van hozzá szeme és érzéke, akát automata móddal is. A fotózás nem technikai sport, hanem művészet, nem kell minden csavart ismerni hozzá és nem a "tudás" a lényege, távolról sem. Az csak eszköz lehet, amit adandó alkalommal használhatunk. Mint ahogyan a legprimitívebb népzene is képes olyan lélekbemaró élményt okozni, mint Bach cselló concertói.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.05.15. 15:10:19

@krferi: Ok, tényleg nem akarok nagyon belemenni ilyesfajta véleménycserébe, ráadásul gyakorlatilag ugyanazt mondjuk. Nem azt mondtam, hogy a pillanatfotós alsóbbrendű, hanem azt, hogy nekem nem ezt jelenti a fotózás. Mégis sokan lettek ilyesfajta fotók miatt híresek, elismertek, pl. Brassai, Capa, stb. Nekem pl a riportfotózás sem jön be, pont annak hír- és hatásvadász jellege miatt...

Viszont ahhoz, hogy valaki lefotózza azt, amit le szeretne fotózni, azaz elkészítse azt a képet, amit szeretne (tehát már előre tudja, hogy mit fog/akar kihozni az adott látványból, témából), mindenképpen ismernie kell a gépét, és a fotós szakmai alapokat, anélkül nem megy. Persze, lehet lövöldözni a vakvilágba, mondván, hogy én művész vagyok, de ez megint egy külön dolog, számomra ilyesfajta "alkotásnak" nincs értéke.
Ismerni kell a szerszámot, amivel dolgozol, ennyi. De ettől még a fényképezőgép csak egy eszköz marad, a kép lelkét az alkotó teremti meg.
Nyilván van olyan, aki alig ért a géphez, mégis több jó fotót készít, mint más... .Szóval nehezen lehet meghúzni határokat.

A népzenét a fotók témáival lehet párhuzamba állítani, ott is van, hogy csak pár elemből áll a fotó, ami aztán lenyűgöz.

Na,ennyi. ;)
süti beállítások módosítása