Lakásfelújítási munkák sorrendje

2013.08.05. 10:06 | Írta: -nos-

Aki teheti, a lakását időről időre igyekszik megváltozott életkörülményeihez igazodva felújítani. Lakáscserék alkalmával ez viszonylag könnyebben megvalósítható, míg lakott otthonokban ez már több-kevesebb nehézséget jelent. Az ám, de ilyen esetekben mi a helyes fontossági sorrend? Nos, ez mindig a felújítások volumenétől és az anyagi háttértől is függ. Az biztos, hogy ajánlatos ésszerű sorrendet kialakítani, mert az utólagos plusz munkák csak a kiadásokat fogják növelni.

DSC02782 (1).jpg

Elsősorban a különféle vezetékrendszerek állapotát kell megvizsgáltatni. Ez főként az elektromos vezetékek megfelelőségét érinti, tekintettel az esetlegesen később várható esetleges terhelésnövekedésre. Mivel e vezetékek általában régiek valószínűleg cserére szorulnak és a nyomvonaluk meghatározásánál az újabb igényeket is figyelembe kell venni. Lényeges a vezetékek átmérője, a hálózat esetleges több szekcióra osztása és a helyiségek egymástól független szétválasztásának a kiépítése. A vízhálózat állapota is nagyon lényeges, mert a régi csővezetékeknél fokozott lehet a csőrepedés kialakulása. A fűtésrendszer vezetékeit is alaposan át kell vizsgálni, valamint az ehhez tartozó fűtőtestek, vagy egyéb berendezési tárgyak cseréjén is érdemes gondolkodni. Ha gáz fűtésű a lakás, akkor a gázcsöveknél pl. csak hegesztett kötések engedélyezettek, a régebbi csatlakozású vezetékeket az újabb szabályok értelmében hegesztett kötésűekre kell cserélni. Ezek a cserék, átalakítások többé kevésbé falbontást is igényelnek, tehát előbb ezeket kell elvégeztetni. Előnye, hogy ennek során esetleg számos  kényszerből beépített falon kívüli csőtől is meg lehet szabadulni. A fürdőszoba vízhálózatát is alaposan át kell gondolni, mert az esetenkénti teljes átrendezés és a szaniterek cseréje új vízvezetékek, lefolyók beépítését teszik majd szükségessé.

mosogep a magasban.jpgÍgy ne!

Az esetleges válaszfalak megszüntetése is gyakori az ideálisabb terület kihasználás érdekében, ám ennél nem árt óvatosnak lenni, mert főfalakat megszüntetni nem lehet és egyes válaszfalak elbontásához is célszerű statikus ajánlásait megfogadni.

E nagyobb volumenű változtatásokon kívül gyakori cél a régi ablakok cseréje is. Ezzel legyünk óvatosak, mert a tökéletes zárásuk miatt a nem kielégítő légcsere  penészesedést is előidézhet. Inkább asztalossal konzultáljunk a régi ablakok passzítását illetően, ami kevesebbe kerül az új ablakoknál, de biztosított a szükséges és állandó természetes levegőcsere. Ez különösen a régebbi építésű lakásoknál érdemes fontolóra venni. Ráadásul az új ablakok beépítése esetenként kőműves munkát is igényel. Ablakcsere helyett esetleg a meglévők üvegcseréjét érdemes fontolóra venni. Az ajtók és a küszöbök felújításáról sem szabad megfeledkezni. Ahol pedig nincs redőny, ezt is érdemes beépíteni, tekintettel ezeknek az előnyös hatásaira.

Új kép (3).png

A továbbiakban a falak állapotát vegyük sorra, mert lehet, hogy festés előtt még vakolni is kell a leváló részeket. Ez a falak festését mindenképpen előzze meg, mert az új vakolatnak még ki is kel majd száradni, és csak ezt követheti a lakóhelyiségek igényes átfestése. A falak rendbetétele után következhet a nyílászárók mázolásának a felújítása. Miután ez is megtörtént, a padlót kell alaposan szemügyre venni. Általában szükséges a parkettás helyiségek teljes felcsiszolása és lakkozása. Igényes felújításnál a padlószőnyegtől, PVC padlótól ajánlatos megválni és helyette minőségi faburkolatra, illetve kerámia járólapra cserélni, amelyek könnyen takaríthatók és tartósak is.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Lakásfelújításkor tehát nagy vonalakban e sorrendet célszerű szem előtt tartani, hogy a munkálatok folyamatosak legyenek és ne okozzanak jelentős időbeli holtidőket. A kivitelezéssel célszerű egy generál kivitelező vállalkozást megbízni, amelyik minden munkát szinte folyamatosan el tud végezni és az elvégzett munkára garanciát is vállal. Erről célszerű írásos megegyezést is készíteni, amivel megelőzhetők a későbbi  garanciális viták. Az ilyen nagy volumenű munkákra azonban csak referenciákkal rendelkező kisvállalkozásokat szabad megbízni, mert sajnos „sok az eszkimó és kevés a fóka”. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az olcsó húsnak híg a leve és az olcsó ajánlat a végén sokkal többe is kerülhet a felújítás és akár jócskán el is húzódhat. A munkálatok idejére pedig nem árt ideiglenes szállást is keríteni, ahonnan akár naponta ellenőrizni lehet a munka menetét és az esetleges minőségi kifogások  gyorsan korrigáltathatók is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr145445648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LiberAll 2013.08.05. 17:01:49

Távfűtéses lakásban,a vezetékhez, csak a hőszolgáltató nyúlhat, vagy csak általa engedélyezett szaki. Tekintve, hogy a vezetékben, nyáron is van víz....

Acmee 2013.08.05. 19:02:27

Azért a helyedben átgondolnám a dolgot...

Pl. padlófelújítás előtt nem célszerű festeni, mert a szegélyezésnél (nyilván nem szőnyegszegély esetén) a mester még össze-vissza tudja ragasztózni a falat. Továbbá célszerű a szegélyezés tetejét is "fugázni"+festeni.
Nomeg: A gázvezetékeknek nézz utána, mielőtt valótlant állítasz. Manapság már un. press rendszerek is engedélyezettek. Gyorsan szerelhető, esztétikus, cserébe picivel drágább, mint a hagyományos hegesztéses technológia.

Acmee 2013.08.05. 19:05:39

@LiberAll: Fordítva... A szolgáltatók nagyobb része nyárra leengedi a rendszert, mert sokan nem kértek engedélyt a fűtőtest leszereléshez, ezzel pedig elöntötték a házat, ezt megelőzendő általában nyárra le van ürítve.

Mr. Waszabi 2013.08.05. 19:37:17

Ez a "mosógép a wc felett" király. Nincs rá jobb szó. Ilyet csak orosz vagy magyar találhat ki. Vetekszik még vele a 90-es évek eleji lakótelepi disznóvágás, ahol a fregolin lógtak a kolbászok...:) Édes Istenem, van még lejjebb? Bizonyára, csak még nem láthattuk.

Mr. Waszabi 2013.08.05. 19:48:16

Annyit még hozzáfűznék a poszthoz, hogy érdemes több helyről ajánlatot kérni, bármire. A lakásfelújításra szakosodott vállalkozók jelentős része építési munkákra alkalmaz saját szakembert, de bizonyos szolgáltatásokat más vállalkozóktól vesz igénybe, nem lévén szakembere hozzá. Nálam a profi felújítós olyan víz-gázszerelő alvállalkozót hozott, aki kelletlenül és orbitális ajánlatot tett, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem akarta a munkát, ezért a valós ár 2x-esét mondta. Vettem a lapot, megköszöntem részvételét, majd szereztem fele annyiért 3x jobban dolgozó víz-gázszerelőt. Házépítésnél hasonló a bádogos szakember pl., azaz ritka, mint a fehér holló.
Általánosságban, amire nincs saját erőforrása a vállalkozónak, amiben külső beszállítókra hivatkozik, azt inkább érdemes magunknak felülvizsgálni, több helyről ajánlatot kérni rész munkákra, mert ez több száz ezres megtakarítást jelenthet. Nekünk, nem nekik.
Ilyen esetben a kényelmesség sokba kerülhet.

Jokkura 2013.08.05. 21:42:16

Ilyen hosszan írni :)
röviden:
Gépészet (víz,gáz, villany,telekommunikáció,központifűtés, klima)
vele paralell, ill utána
nyílászáró (javítás,csere) ,árnyékolás
ha kell
Kőműves munka (helyreállítás), burkolás
festés, mázolás---parketta csiszolás, lakkozás ( ez a kettő mindig vitában áll egymással)
szaniterezés, szerelvényezés ,belsőépítészet (ez is változó)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.06. 09:43:07

No igen, a legtöbb első lakást vásárló fiatal elköveti azt a hibát, hogy nem nézi meg a vezetékeket, aztán a milliókból szépen felújított lakást utólag kell szétverni...

Amusing 2013.08.06. 09:56:05

a mi tapasztalatunk az, hogy annyi vállalkozó van hogy csak na. De mind munkanélkül van, de olyan árakat kérnek 1 heti munkára, mint másnak 1 havi fizuja! Nagy részük pofátlan lehúzós, inkább otthon ül, mint napi 10-15 ezerért dolgozzon.
2 kőművest is elzavartam már, végül én fejeztem be. 1 hetet mondtak a melóra, 3 nap után sem sok minden történt, csak a cigicsikkek gyűltek, Én aki sosem csináltam olyat megcsináltam végül 3 nap alatt

blash 2013.08.06. 10:15:45

de mit keres a vegen a csináldmagad cimke, hacsak nem a vallalkozok szelektalasara vonatkozna...

hot-spot (törölt) 2013.08.06. 19:48:28

Én már totálisan kivagyok a felújítástól,főleg ebben a nagy melegben.
Burkoltam,betonoztam,w-c tartályt szereltem (ezt sajnos nem sikerült meghegeszteni),vakoltam,púrhaboztam,jelenleg glettelek és festeni fogok,gipszkarton szerelés csak félig kész a tartály miatt, a fugázás is csak 80%-ban,kéne egy asztalos és egy villanyszerelő és még vagy félmillió forint.
Egy hét múlva ( lehetőleg a legnagyobb melegben) költözöm.
Mondjuk WC még nincs és konyha sincs,csak a falak állnak.

hot-spot (törölt) 2013.08.06. 19:54:05

@Amusing: Én is ugyan ezt tapasztaltam.
Ide jött 3 festő egy fél szobát kéne glettelni és festeni.Az egyik 25 ezret mondott a másik csak a glettelésre 20 ezret, a harmadik 15 ezret mindenre ,de az meg eltűnt és nem veszi fel a telefont.
Szóval kicsit sem csodálkozom,hogy nincs munkája egyiknek sem.
A kiszállási díjasokkal meg nem szabad szóba állni sem.
Én is megcsinálok mindent,pedig nő vagyok,de azért a gáz és villany szerelést valamiért nem szívesen vállalnám,pedig nyilván nem egy nagy durranás lekötni egy külön fázist a villanytűzhelynek és belevezetni egy dupla szigetelésű vezetékbe,egyszerű mint a szarpucolás kb.:D

hot-spot (törölt) 2013.08.06. 19:56:39

A Hajló utcában legalább volt WC és csak ajtó nem volt.
Itt meg egyik sem lesz.DDD

Vaandor 2013.09.03. 21:59:00

@hot-spot: "a gáz(...) szerelést valamiért nem szívesen vállalnám, pedig nyilván nem egy nagy durranás"

Na most ezt így egybeolvasva.... tud azért nagyot durranni! :-)
süti beállítások módosítása