A hét műtárgya: a szerszámostáska

2013.09.19. 09:44 | Írta: Gyökösi Attila

Ha az ember nem csak otthon dolgozik, hanem különböző helyszíneken, sokszor felmerül a kérdés, milyen szerszámokat is vigyen magával, mire lesz és lehet szükség? Persze lehet azt mondani, hogy az autó elbír mindent, rakjuk tele, aztán legalább minden nálunk lesz. De ha mondjuk egy lift nélküli ház negyedik emeletén kell dolgozni, ráadásul két utcával arrébb tudunk csak parkolni, azért a helyzet nem ilyen egyszerű, különösen, ha mi is a csupán két kézzel rendelkező életformák közé tartozunk.

box1.jpg

Korábbi kollégám, aki karbantartó/gyorsszervizes asztalosként dolgozik, így egész nap rohangál a városban, a következőképpen oldotta meg a dolgot:

Adott egy közepes szerszámos láda, ez a sztenderd alap motyó. Ebben van kalapács, ceruza, mérőszalag, illesztő fűrész, csavarhúzók, vésők, fogók, fúrószárak, pár bit, és egy–egy reszelő, spatula, szike, vasfűrész-lap, némi csiszolópapír, pár villáskulcs, és természetesen egy akkus csavarhúzó. Van benne továbbá néhány csavar, tipli, polctartó, L-vas, diópánt, és elég sok zár- és kilincsjavításnál szükséges apró alkatrész.

láda1.jpg

Így néz ki betárazva a csomagtartó. Minimum 4 kéz kell a szerszámok felcipeléséhez. (De a kaputelefon gombját így is az orrunkkal kell megnyomnunk.)

Van továbbá egy plusz ládája, ebben hosszabbítók vannak, néhány durvább szerszám, és egy flex, meg egy elektromos gyalu, egy-egy tubus ragasztó, folyékony fa. Valamint van a csomagtartóban egy csomó elektromos kéziszerszám, mind a saját kofferében. (fúró, fúrókalapács, dekopírfűrész, multimasterEzeken kívül a konkrét munkához (ha lehet tudni előre) visz konkrét típusú és mennyiségű kötőelemet, tiplit, szerelvényt, szerszámot. Ezek is a nagyobbik ládába kerülnek.

A dolog általában működik így, de azért számtalan olyan eset fordul elő, amikor valami közbejön, és kellene egy plusz kivetőpánt, más méretű csavar, gipszkarton-tipli, vagy egy darab fenyőléc. Vagy épp a szokottnál hosszabb vagy épp rövidebb fiókcsavar. Vagy épp pár asztalos-szorító. Vagy egy kis asztalos körfűrész, mert pontos méretet kéne vágni. És ezek nincsenek persze épp ott, épp akkor.

Én folyamatosan töröm a fejem a tuti megoldáson. Vagyis hogy minden legyen nálunk, egyben, egy könnyen cipelhető tartóban. Az első gondolatom az volt, hogy nagy méretű profi láda kell, amibe minden fenti dolog belefér. Ki is próbáltam. Eltekintve attól, hogy a profi ládák (amelyeknek legalább a zárszerkezete és a füle fémből van, és elviselik ha rájuk áll az ember, netán hevenyészett munkaasztalnak is jók) igen drágák, azzal is szembesültem, hogy egy univerzális, mindenre felkészült láda telepakolva rettenet nehéz tud lenni. Túl nehéz, sajnos. Viszont a kollégám főládájánál mindenképp nagyobb választékot szándékoztam beraktárazni.

Kipróbáltam azt is, mi lenne ha készülne egy faláda direkt erre a célra. Csináltam is egyet, de azon kívül, hogy elég nagyra sikerült, (teli van vele a csomagtartó) itt is az a gond, hogy telipakolva nehéz mint a fene. (Ugye egy deszkaláda önmagában is súlyos, sajna.)

Ezek után találtam a Makita honlapján textil anyagú táskákat. Persze annyiért nyilván nem veszek ilyesmit, amennyibe ott kerülnének, de elkezdtem nézelődni máshol is ilyen terméket keresve. És épp tegnap találtam a Lux-Tools termékei között egy igen jónak tűnő darabot. Ami ráadásul hátizsák. Ami azért is jó, - túl a textil voltából fakadó változó befogadóképességen – mert a saját súlya elenyésző, és miután a hátunkon vihetjük, a két kezünk szabadon marad egyéb célokra, például további szerszámok cipelésére vagy ajtónyitásra. Ahogy nézem, a különböző fakkok és szerszámtartók bőven elégségesek a kéziszerszámoknak, a táska közepén pedig bőven elfér egy csavartartó és akár több elektromos szerszám is. A zsebekben meg lakhatnak a bitek, fúrószárak, egyéb apró holmik. Van hely ceruzának, mérőszalagnak, akár uzsonnának vagy igazolványoknak is. Az anyaga elég masszívnak látszik, nemkülönben a cipzárak és a hevederek is. Tényleg jónak tűnik.

bag3.jpg

Már csak azt kell kitalálni, hogy ami nem fér a hátizsákba, azt milyen ládákban tartsam… 

Mindenesetre a neten elég sok jópofa megoldást lehet találni, a hagyományos műanyag láda helyett. Ezek javarészt a szerszámos-vödör témát valósítják meg, közös jellemzűjük, hogy a ládákkal szemben, ezek felül nyitottak, tehát - elvileg legalábbis - nincs akadálya az aktuálisan szükséges plusz dolgok bepakolásának.

spin_prod_712701501.jpg151180big.jpg22122.jpg

Ti miben tartjátok a szerszámaitokat? Ha van ötletetek, netán hozzászólnátok, tegyétek meg a kommentekben, alul. (Még nem vettem meg a hátizsákot, tehát még időben volna, ha egy még tutibb ötletet mondtok.)

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr585481799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.19. 19:26:17

Hát, én ott tartom, ahova legutoljára letettem (a műhelyben). Nem vagyok rá büszke, de minden elpakolási fogadalom és rászokási drill csődöt mondott. Vannak gócpontok, ahová idővel összegyűlnek a szerszámok (rendes polcok és szekrények), de ezek vándorolnak. Általában dugaszolóaljzatok környékén találhatók fel.
Hordani máshová nem szoktam, ha a lakásban kell valamit csinálni, berakom a szükséges holmikat egy műanyagvödörbe.

Untermensch4 2013.09.19. 23:32:10

nem próbáltam még de ötletem a következő: gurulós bőrönd vagy kisebb molnárkocsi, utóbbi 2-3 ládafélével kombinálható. a bőröndre is rá lehet gumipókozni egy kisebb ládát

orczy tér 1. 2013.09.20. 03:08:03

Köszönjük a reklámot.Azt a sok műanyag, szerszámos ládának nevezett vackot el lehet felejteni.Egyszer próbáltam,semmi komoly cuccot,és szétesett az egész.Ha munkát vállalsz,vigyél magaddal egy embert.Ahová ennyi cucc kell,azt kétlem,hogy egy ember csinálja.Vasláda,és az jó.

pincze 2013.09.20. 07:51:24

Hagyományos vas szerszámosláda , az asztalos ismerősöm rétegelt lemezből csinált magának felülről nyitott egy rekeszű szerszámosládát , a műanyag ládákra nagyon vigyázni kell .

cso zsi 2013.09.20. 07:58:42

Valamikor olyan fémládám volt, mint a bal sarokban lévő kettő. Életem egyik legjobb barkácsgép-vétele lakott benne, míg komplettan el nem lopták.
A fémláda önmagában is nehéz, nemhogy belepakolva.
albaszerszam.hu/3176/fem-szerszamoslada-40x20x16-cm-piros.jpg
Van egy ilyenem, kb 15 éve nem használom, rossz a fogása, leveri az ajtófélfát, összeveri az ember lábát.
Az olcsó műanyagláda szinte semmire sem jó. A műanyagfül, és a műanyag zár alkalmatlanná teszi a tartós használatra munkavégzés esetén. A tetejére rakott bizbasztartó mindig kiborul, ha sietsz, egy idő után vagy a tartója, vagy a patentja kopik el. Kb 10000 ft alatt bármelyik.
Némelyek a kis szerszámostálcát azonnal kidobják belőle, mert útban van, és kialakul a fedeles szerszámosvödör, amiben nagyobb térfogatú (az esetek többségében nehezebb) szerszám lesz tárolva, mint amire a dobozt kitalálták.
A zőccségesláda erős, de mindkét kezet igényli azonnal, az mellett már csak egy hátizsák jöhet számításba.

Szortimentek.
Azonos gyártótól sem mindig kapni azonos méretű, de különböző fiókbeosztású dobozokat, szállításkor mindennek más mérete van. Olyat még nem láttam (bizonyos árkategória, és beszerzési forrás alatt) amelyik ne borult volna ki.
Sok apróságnak súlya van, deformálja a dobozt. Nem 36-féle tollpihét viszünk benne.
Láttam valamely gyártótól olyat, hogy a vödörszerű szerszámosláda tetejére csatolható, több különböző funkciós változata, melyek egymással is összekapcsolhatók. Nem az egyéni, és 15-20 fős vállalkozások árkategóriája.

Gurulós szerszámosláda.
Sokat lehet bele pakolni. Jó nehezeket. Szerencsétlen esetben annak is a fedelén van a füle, amit a zár tart össze a dobozzal. Amíg a kocsitól elmegyünk a lépcsőházig, addig tökéletes.
Mint az összecsukható kiskocsi, ami a ládákat egy-két gumipók segítségével szállíthatóvá teszi.

B+ nincs lift, és a negyedikre kell menni.

A többi vélemény már a Kerékagyra való volna, hiszen egy szgk csomagtartója van a képen. (mérülbenneegyedül, stb...)
süti beállítások módosítása