A hét műtárgya: a hőlégfúvó

2013.10.17. 09:18 | Írta: Tarrasque

15_dragons_breath.jpg

A férfiak hajszárítója.

holegfuvo.jpg

Míg a hajszárítók percenként több mint 1000 liter levegőt fújnak ki, addig a hőlégfúvók csak 200-500 liter körül, úgyhogy ha a hajszárító fúj, akkor a hőlégfúvó csak lehel. Cserébe viszont akár 5-600 fokos meleget is tud, de a hőmérsékleti tartománya is ott kezdődik, ahol a hajszárítóé végződik, 50 fok körül.

Úgyhogy valójában nem is jó hajszárításra, arra ez való:

hair_dryer_for_men.jpg

Mire használhatjuk a hőlégfúvót?

  • Lakkok, ragasztók eltávolítására. A festett vagy ragasztott felületet rövid ideig melegítjük, majd egy spaknival lekaparjuk (a készletben árult hőlégfúvók gyakran többféle spaknit is tartalmaznak). Ha túl sokáig hevítjük, akkor viszont a festék elég, ilyenkor jobban jártunk volna, ha elő se vesszük a hőlégfúvót.

    lakkozas.jpg

    Ha az ablak lakkozását szeretnénk eltávolítani, akkor speciális, üvegvédő fejet kell használni, ami a hőt eltereli az üvegről:

    uvegvedo.jpg

    A ragasztók felmelegítése sok esetben hasznos, az ipari használat mellett adódik az öntapadós matricák eltávolítása is. Fontos viszont odafigyelni arra, hogy nem csak az a ragasztó enged el, amire mi gondolunk, ha cipőt szeretnénk szárítani, akkor számoljunk azzal, hogy esetleg száraz, de klaffogó talpú cipőnk lesz.

  • Csövek hajlítására. A műanyag csöveket hajlítás előtt érdemes homokkal feltölteni, hogy ne törjenek meg. Ezután egy speciális, körbeölelő fejjel tudjuk a csövet egyenletesen melegíteni, majd a megfelelő szögben meghajlítani.

    korbefuvoka.jpg
    Normál fejet használva tágíthatunk is a csövek átmérőjén.

  • Forrasztásra. Természetesen nem elektronikai alkatrészek javítására kell gondolni, ott jelentős károkat tud okozni a hőlégfúvó nem túl precíz működési területe (bár vannak szűkítőfejek is), de ereszcsatornákat, fémcsöveket remekül lehet vele javítani.

    forrasztas.jpg
  • Zsugorításra. Speciális műanyagokat használhatunk egyrészt csomagoláshoz (átlátszó fóliát), másrészt csatlakozók, kapcsolódási pontok védelmére. A hőre lágyuló műanyag szépen ráfeszül, beborítja a csomagot vagy a vezetéket.

    zsugor-2_1.jpg

  • zsugoritas_1.png

zsugor_1.jpg(globalspec.com)

  • Szárításra. Alapvetően a festések száradásának meggyorsítására gondolunk, de ablakok és tükrök szárítására vagy páramentesítésére is praktikus, alacsony hőfokon.

  • Olvasztásra. Elfagyott vízvezetékek vagy kerti csapok kiolvasztásához jól jöhet. Gázvezetéket viszont nem ajánlott hőlégfúvózni.

  • Csavarlazításra. A beragadt/berohadt csavar felmelegítve könnyen eltávolítható.

    csavarlazitas_1.jpg

  • Még nem próbáltam, de az Színes ötleteken találtam, hogy létezik egy úgynevezett domborító por, aminek a használatához a vasalónál praktikusabb a hőlégfúvó.


scrapbooking.jpg
Kreatív blogokban egyébként valóban gyakran találkozhatunk ezzel a szerszámmal.

Mit kell tudni a hőlégfúvókról?

  • Első használatkor füstölöghet, ilyenkor távozik a hő miatt a gyártás során felhasznált olaj.

  • Állítható a fújás hőmérséklete. Az egyszerűbb kiviteleken két- vagy háromállású, a professzionális eszközökön analóg fokozat nélküli, vagy digitális, sok lépéses állítás van, és általában 50-600 fok közötti hőmérséklet választható.

  • Állítható a fújás ereje, a bevezetőben már említett 200-500 liter / perc tartományban.

  • A hőlégfúvók (felvett) teljesítménye 1000-2000W körül mozog.

  • A pisztoly forma kialakítása olyan, hogy stabilan fel lehessen állítani őket, így mindkét kezünkkel szabadon dolgozhatunk. Ilyen esetekben különösen fontos a megfelelő munkavédelmi kesztyű használata!

    allitva_1.jpg

  • A már említett fúvókafejek széles választéka áll rendelkezésre.




holegfuvo-keszlet_1.jpg

Alternatívák:

A pisztoly alakú, hagyományos hőlégfúvók mellett találhatunk kisebb, jobban irányítható,  precíziós hőlégfúvókat is:

steinel.jpg

Forrasztásra, zsugorításra használható még a jelentősen magasabb hőtartományban működő (600-1200), butánnal meghajtott gázpáka is:

dremel-gazpaka.jpg

Végezetül ellensúlyozzuk a nagy meleget egy kis hóval:

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr735572191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2013.10.17. 19:24:40

Hát szóval úgy első blikkre semmi olyat nem tud, ami ne lenne másképp megoldható. Úri huncutság.

bogel 2013.10.17. 21:05:29

A "férfiak hajszárítója" habcsók készítésére a legjobb, minden konyha nélkülözhetetlen darabja :)
süti beállítások módosítása