Aktuális - menjünk Kőbányára!

2014.04.05. 08:17 | Írta: Gyökösi Attila

Azt gondolom, olvasóink osztoznak abban a véleményünkben, hogy a különböző szakmai kiállítások és seregszemlék mostanában jóval kisebb jelentőségűek, mint korábban. Az Internet elterjedésével az ilyen kiállítások információ közvetítő szerepe elveszett. Bármire is legyen szükségünk, célirányosan megtalálhatjuk a net segítségével.

A vásárok igazából már inkább csak két okból lehetnek érdekesek. Egyrészt egy helyen láthatunk több (minden?) minket érdeklő terméket, másfelől, ha valóban vásárolni kívánunk, jó eséllyel némi kedvezménnyel tudjuk megtenni ezt.

Most hétvégén, vasárnapig még látható az építő és fúró faragó emberek egyik legtradicionálisabb kiállítása, a Construma, amely ez évben is több társkiállítással együtt kerül megrendezésre.  A fő kiállítás mellett megrendezésre került az Otthon-Design, a Reneo és a Ligno Novum is. Az első főképp az otthonteremtésről, a design termékekről, a második a megújuló energiákkal való fűtésről és klimatizálásról szól. A harmadik, a Ligno Novum, a faipar éves rendezvénye. Ez a kiállítás korábban a hazai faipar fellegvárához, Sopronhoz kötődött. Újabban azonban ez is Pesten, a Hungexpo területén kerül megrendezésre. Ez a poszt erről a kiállításról ad némi képet.

Elsőként meg kell említenem, hogy a kiállítás sajnos nem igazán nagy.  A B pavilon ugyan tele van, de mégis olyan érzése van az embernek, mintha egy enciklopédiát lapozgatna, nem pedig egy árukatalógust. Minden faiparhoz kötődő területről van kiállító, ugyanakkor az igazán nagy seregszemlékre jellemző érzés, a sok - hasonló termékkört kínáló - konkurens cég egymás melletti megjelenése itt most elmaradt. (Kivétel talán a kézi elektromos szerszámok területe.) Nyilván a gazdasági helyzet is tehet erről, rengeteg kisebb cégnek nem futja kiállítás-részvételre, és persze az is lehet, hogy ők is magukévá tették ezen poszt induló gondolatait.

Mindenesetre a megjelentek hoztak látnivalót, erről az alábbi képek és szövegek nyújtanak ízelítőt:

Profiknak szóló kiállításról lévén szó, a kézi elektromos szerszámok területéről nyilván csak a professzionális minőséget kínálók jöttek el. A DeWalt vagy épp a Milwaukee standján hiába keresnénk 3000 forintos fúrógépet.

A kiállításon a legtöbb gép kipróbálható, még a lejjebb részletezett/bemutatott nagy ipari gépeket is meg lehet nézni működés közben.

A Metaboval vagy épp a Makitával ellentétben a Fein vagy a Festool cég gépeit általában csak a profi felhasználók ismerik. Biztos, hogy ezek a berendezések más árkategóriát képviselnek, de más ligában is játszanak mint a barkácsáruházakban kapható bármelyik szerszám. Azonban elég csak egyszer a kezünkbe fogni ezeket, és rögtön rájövünk mi is a különbség.

Volt persze ismertebb kiállító is, igaz, a Bosch standján kizárólag a profi felhasználóknak kínált kék sorozat gépeit lehetett látni: 

A nagy gépek forgalmazói közül is csak pár piaci szereplő állított ki. Ők viszont tényleg szép gépparkot hoztak. Már írtunk erről korábban, de itt most megint leírom. Szerintem minden érdeklődőnek meg kéne néznie és meg kellene érintenie/tapogatnia néhány ipari felhasználásra készült faipari gépet. Nagyon elgondolkoztató és nagyon szemléletes az a masszív és precíz kivitel, ami ezeket a gépeket jellemzi. Ha akárcsak egyszer személyesen láttunk egy ilyen masinát, netán dolgozni is volt módunk rajta, biztos, hogy soha többet nem fogjuk túlárazottnak gondolni a faipari gépeket.

Szintén érdekes lehet megfigyelni, hogy a technika hogy fejlődik. Egészen elképesztően bonyolult berendezéseket is láthatunk. Bizony a képzett faiparos már nem csak a fűrészt és a kalapácsot kell ismerje:

Ha például a gyermekünk műszer mániás, és eddig pilóta, vagy tengeralattjáró-sofőr akart lenni, itt biztonságosabb területre csábíthatjuk:

A modern megmunkáló központok, CNC vagy épp éllezáró gépek azért is tanulságosak, mert szembesülhetünk azzal, mennyire hiábavaló házilagos elkészítésükkel bajlódni. Ez főképp a fa és mdf megmunkálásra szolgáló CNC gépekre igaz. Ha láttunk egy ilyen profi masinát, biztos, hogy átértékeljük a házilagos kivitelezés lehetőségeit:

A szerelvény- és alapanyaggyártók közül is jelentek meg páran. A számomra etalont jelentő német Blum bútorszerelvény-gyártó cég standja egészen elképesztő. A konyhai ajtó- és fiókrendszerek új fejlesztései lenyűgözőek, az érintésérzékeny, motorral nyíló-csukódó ajtók, a felfoghatatlanul bonyolult, leheletfinoman járó fiókmechanikák még akkor is lenyűgözőek, ha legtöbbünknek egyszerűen soha nem lesz rájuk pénze…

Tetszik, na, mit szépítsem...

A furnér illetve éllázárás támaköréből is voltak kiállítók, de például a bambusz, vagy a parafa alapanyag témájában is láthatunk kiállítókat, épp úgy mint a ragasztott, csomómentes fenyő frízeket is megcsodálhatjuk a standokon. De van standja például az én volt iskolámnak, a Kozma Lajos faipari sulinak és a kiadónknak, a Cser kiadónak is. Ez utóbbit egyébként érdemes megkeresni, nem a leglátványosabb stand ugyan, viszont az egész kiállításon itt vannak a legnagyobb kedvezmények, akár 90%-os engedménnyel is válogathatunk a különböző szakkönyvek között. 

 A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola standján ilyen szépséget is láthatunk.

A kiállítás egyik fő szervezője a Magyar Asztalos szakfolyóirat. Az ő standjukon több érdekes iparművészeti remeket állítottak ki, például ez a három figura is náluk lóg a mennyezetről:

A végkövetkeztetés az, hogy akit érdekel a téma, annak érdemes kilátogatnia a kőbányai vásárvárosba. A belépő minden kiállításra érvényes, és biztos hogy fogunk olyasmit látni, amire rácsodálkozunk. A kiállítások kicsit keverednek is, tehát a Design kiállításon is bukkanhatunk faipari kiállítóra/témára. A Construma kiállításon pedig elég sok kerttel, kerti bútorral kapcsolatos akcióba is belefuthatunk. Különben is, itt a tavasz, igazi vásárlátogató idő van.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr458764072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása