LED szalagot mindenhová!

2014.12.17. 09:04 | Írta: Gyökösi Attila

A bútorok (vitrinszekrények, könyvespolcok, stb.) rejtett megvilágítása mindig is különleges hatások elérésére volt alkalmas. Azonban korábban ehhez izzólámpákhoz való foglalatokat, vagy később fénycsőfoglalatokat kellett felszereljünk a szekrények, polcok mögé, amelyek méretük miatt minden esetben külön tervezést és előre gondolkozást igényeltek, ráadásul figyelni kellett arra is, hogy a fényüket megfelelő terelő és takaró elemekkel csak a kívánt irányban adják le. Szintén problémát okozhatott - különösen hagyományos izzólámpákat használva - a melegedés, tehát kellő légréseket és szellőzést is kellett biztosítsunk.

A már sokszor szóba került LED világítás erre is megoldást kínál. A kereskedelemben egyre több helyen elérhetőek a LED szalagok.

Az SMD LED szalagok a hagyományos fénykábelek kiváltására szolgáló, energiatakarékos vonalfények. Jellemzően ezek a fényforrások már nem egy kör keresztmetszetű műanyag csőben, hanem egy lapos és keskeny nyomtatott áramköri lapra felforrasztva készülnek. A lapos kivitel előnye: a fényforrások mindig ugyanabba az irányba állnak, ezáltal a sugárzott fény nem lesz darabos, mint a flexibilis fénykábelek esetén, ahol a mikro izzók világítási iránya leginkább a szerencsétől függ. További előnye ennek a kiszerelésnek, hogy csak egy 120 fokos térrészbe világítanak.

Ezeket a lapos kiszerelésű LED szalagokat flexibilis LED szalag-nak nevezzük, lévén a nyomtatott áramköri lap (amelyen a ledek helyezkednek el) teljesen hajlékony, akár az ujjunkra is fel lehet őket tekerni. A flexibilis LED szalagok öntapadós hátoldallal vannak ellátva, ezáltal a rögzítés nagyon egyszerűen megoldható. A ragasztó kültérben és beltérben is hosszú életű, amennyiben a ragasztásra szánt alap megfelelően elő van készítve (por-, és zsírmentesítés). A flexibilis LED szalagok egyaránt ragaszthatóak szigetelő (műanyag, fa, üveg, stb.) és vezető (vas, alumínium, acél, stb.) felületekre.

Ezek a szalagok kiválóan elhelyezhetőek bútorok belső oldalain, polcokon is. Lapos kivitelüknek és irányított fényüknek köszönhetően nem igényelnek külön takaróelemeket sem, a fényük közvetlenül nem látható, így nem vakít.

A 12 voltos hideg-, vagy meleg fehér fényű, vagy éppen egyszínű piros, kék, zöld, sárga fényű LED csíkok bármelyike alkalmas a fényerőszabályzásra, azaz a különböző LED dimmerek segítségével 0-100% között állíthatjuk a fényerőt.

Léteznek ráadásul színváltós, RGB LED szalagok is. Ezek különleges képességeit RGB LED kontrollerek segítségével tudjuk kiaknázni, amelyekkel beállíthatjuk a kívánt színt, de különleges fényeffekteket is létrehozhatunk (átúszás, villogtatás, pulzálás, stb).

Rádiófrekvenciás és infravörös jelátvitelű távvezérlők, távirányítós vagy falra szerelhető / falba süllyeszthető, gombos vagy érintés érzékeny LED vezérlők is léteznek már, csakúgy, mint wifi képes vevőegységek is, amelyek segítségével mobiltelefon applikáció segítségével vezérelhetjük a rendszert.

Ezek a LED szalagok általában 12 vagy 24 voltos egyenáramú tápfeszültséget igényelnek. Nagy előnyük, hogy tetszőleges méretre vághatóak, általában eleve folyóméterben van meghatározva az áruk. A felhasznált LED fajtája, illetve az egy fm-en található LED szám határozza meg, milyen fényerőre számíthatunk.

A LED szalagokkal történő szerelést sok különböző speciális csatlakozó és szerelvény könnyíti meg. Érdemes felkeresni egy olyan kereskedést, ahol minél szélesebb választékban tartanak ilyen kiegészítőket. Igaz, hogy maga a technológia és a szerelés nem bonyolult dolog, viszont tényleg nagyon sok speciális kiegészítő, vezérlő és egyéb alkatrész létezik, amelyekkel különleges hatásokat érhetünk el, és igen bosszantó lehet, ha ezek létezéséről csak a világítás beüzemelése után szerzünk tudomást…

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr378763500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása