Fürdőszoba korszerűsítése

2015.02.25. 22:15 | Írta: kkm.furdancs

Fürdőszobák tömegei várnak korszerűsítésre. Akár az idő, akár a divat járt el felettük, az épületgépészet felújításával is napirendre kerülhetnek a munkálatok. Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből most egy komplett hidegburkolási project lépéseit vesszük sorra. Fotónk csak illusztráció, az eredeti tér és pénz határt szabhat fantáziánknak, de alkualapnak megfelelő elképzelés az alábbi kis fürdőszentély.

bath.jpg

A könyv nem tér ki erre a fontos momentumra, de tervezéskor első dolgunk legyen tartalék WC- és tisztálkodási lehetőség keresése.

Anyagszükséglet: gipszkarton lapok, kőzetgyapot szigetelőlapok, gyorsépítő csavarok, fémprofilok, dübelek, aljzatkiegyenlítő, csempék, fényes greslapok, fugázómassza, fehér és szürke fugázóhabarcs, cementfátyol-eltávolító.

Kisméretű, csőszerű fürdőszobák nem csak panelházakban találhatók. Ezek a fürdőszobák úgy néznek ki, mintha az alaprajz felosztása után keletkezett maradék hely lenne. Hasonló a helyzet a berendezéssel is, az embernek sokszor az a benyomása, hogy a legszükségesebb dolgokról ugyan gondoskodtak, de a használhatóságra vagy esztétikai szempontokra már nem figyeltek.

burk301.jpg

A képen bemutatott régi fürdőszobában a szanitereket egy sorban helyezték el. A szabadon álló fürdőkádhoz és a mosdóhoz ugyanazzal a hosszú lengőcsappal lehetett vizet engedni. A WC a helyiség hátsó részében, az ablak közelében helyezkedett el.

Ezt az ablakot a felújításkor műanyag ablakra cserélték ki. A kád, a mosdó és a WC elhelyezése lényegében változatlan maradt. Az új, beépített fürdőkád azonban egy keményhab kádtartóba került, ami hang- és hőtechnikai szempontból előnyösebb és a burkolást is megkönnyíti.

A fürdőszoba megjelenését jelentősen javítja a közművek takarófalán (strang) elhelyezett tükör, amelyet szekrényajtó módjára ki lehet nyitni, valamint az azzal szemben lévő, a szoba egész magasságát kitöltő falitükör. A két tükör nemcsak arra jó, hogy fésülködés közben hátulról is lássuk a frizuránkat, hanem a keskeny helyiséget némileg tágasabbnak is mutatja. 

burk310.jpg

A padló folyosó felé eső részének kis küszöbét aljzatkiegyenlítővel szüntethetjük meg.

burk314.jpg

Az ereszcsatorna lefolyócsöve a fürdőszobán át vezetett, és esőzések alkalmával zavaró volt a csőben kopogó víz hangja. A szigeteletlen lefolyócsövet fém tartószerkezeten elhelyezett, nedves helyiségben is alkalmazható gipszkarton lapokkal burkoljuk, az üregeket pedig kőzetgyapottal hangszigeteljük.

burk312.jpg

A régi tapétát és festékbevonatot hosszú nyelű spatulával távolítsuk el, hogy így a burkoláshoz biztosan megfelelően tapadó alapot kapjunk.

burk315.jpg

A megtisztított vakolatfelületekre felkent víztartalmú akrilalapozó megszilárdítja az alapot, és egyenletes lesz a nedvszívóképessége is.

burk313.jpg

Fogazott glettvassal hordjuk fel a falakra a diszperziós csemperagasztót.

 burk316.jpg

Ezután nyomjuk bele a ragasztóágyba a csempéket. A szemmagasságban körbefutó bordűr pontosan illik egy ilyen keskeny fürdőszobába. A falsarkokba kerülő darabokat csempevágóval vághatjuk méretre.

burk317.jpg

Az új fürdőkád keményhabba van beépítve, ez ideális feltételeket biztosít a burkoláshoz.
A padlóburkolathoz a fúrógépbe befogott keverőszárral keverjük meg a por alakú ragasztót.

burk304.jpg

Az átlósan lerakott burkolólapok különleges hangulatot adnak a fürdőszobának.

burk307.jpg

A fal mellé háromszögben levágott lapokat kell beilleszteni.

burk318.jpg

A falat fehér fugázóanyaggal fugázzuk ki.

 burk305.jpg

A padló fugázásához a kevésbé kényes szürke színt válasszuk. Ha a fugázás száradás közben már mattá kezd válni, a burkolatot gyakran kimosott, nedves szivaccsal tisztítsuk meg.

burk308.jpg

Ezen a helyen kétféle anyag: a beton és a gipszkarton találkozik. A különböző alapokra készített csempeburkolatok csatlakozását – a repedések elkerülése végett – tartósan rugalmas anyaggal kell kifugázni. Ezt megelőzően a fuga széleit le kell ragasztani, hogy a ragasztó ne kerüljön rá a kész burkolatra.
 burk303.jpg

A még nyitott fugákat töltsük ki tartósan rugalmas anyaggal, majd mosogatószerbe mártott ujjunkkal a fugát simítsuk el.

burk306.jpg

A ragasztószalagok lehúzása előtt a fugákat még egyszer alaposan simítsuk le.

burk309.jpg

A padlóburkolatot az ajtótok szélességében egy sor derékszögben lerakott burkolólappal zárjuk le. Ez a küszöb környékén mutatós átmenet lesz az átlós mintával együtt. 

burk311.jpg

A fáradozás elnyerte jutalmát, az eredmény magáért beszél.



  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr978763344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása