Falazás: a kötőanyagok

2015.04.27. 08:16 | Írta: kkm.furdancs

kotoanyagok.jpg

A kötőanyagok  ragasztják  össze a habarcs és a beton adalékanyagait és alapvetően meghatározzák azok tulajdonságait.

A meszet mészkő nagy hőmérsékleten való hevítésével nyerik és elsősorban habarcsok készítésére használják. Hevítéssel a mészkőből szén-dioxidot és vizet vonnak el. Amikor az ún. égetett meszet vízzel leoltjuk, a mészkő finom mészrészecskékre bomlik. A mészpép paszta jellegű és mészfestéshez is használható, a mészhidrát por alakú. Ezek levegőn szilárduló meszek, azaz az ilyen meszekből készített habarcs a levegőből felvett szén-dioxid hatására keményedik meg; ehhez néhány hétre van szüksége és ez alatt az idő alatt nem szabad légtömören elzárni. A munka megkönnyítéséhez hidraulikus meszeket is készítenek,  amelyek  levegő   jelenléte  nélkül  is  megkeményednek. Az erősen hidraulikus meszek még jobban terhelhető habarcsot adnak.

meszhidrat.jpg

Mészhidrát

A legnagyobb szilárdságot cementtel lehet elérni. A cementeket sokféleképpen lehet alkalmazni, készíthetünk azokkal falazó- és vakolóhabarcsot,  betont  és  esztrichet.  A  különböző  cementfajták adalékanyagaikban térnek el egymástól. A normál portlandcement - ez a leggyakrabban használt cementfajta - 350-es nyomószilárdságú változata elegendő házilagos kivitelezéshez. Az újabb cementszabvány szerint ennek a cementnek a neve Portlandcement 350 pc vagy 450-Rpc. Az R betűjel gyorsan kötő cementre utal. Ennek a jelölésnek a hiányában a cement a szokásos módon köt. Ismeretes még a kohósalak-portlandcement, a mészkő-portlandcement, a trassz-portlandcement és a pernye-portlandcement, ezek egy részét speciális célokra használják.

cement00.jpg

Cement

A gipsz a természetben előforduló gipszkőből  vagy  ipari  folyamatok eredményeképpen nyerhető. A gipsz érzékeny a nedvességre, ezért csak beltéri felhasználásra alkalmas. Tapaszok, vakolatok és aljzatok  készítésére  használjuk. A tiszta gipsz gyors megkötését kötéslassítókkal jelentősen késleltetni lehet.

gipsz_1.jpg

Gipsz
 

A klasszikus, természetes kötőanyagok túlnyomórészt, de legalábbis részben műanyagokkal is helyettesíthetők.  A  ma  kapható készhabarcsok nagy része tartalmaz ilyen adalékokat, amelyek javítják azok tulajdonságait.

Jó tanács: A kötőanyagok felbontás után, nedvességgel érintkezve többé-kevésbé rövid idő alatt használhatatlanná válnak. Már a levegő nedvességtartalma elég, hogy a cementet, gipszet és meszet tönkretegye. A megkezdett kötőanyag-csomagot ezért a levegőtől elzárva, pl. jól lezárt, kiürült festékes edényben tároljuk.

Építőipari sorozatunkban Max Direktor „Falazás, betonozás, vakolás” című könyvéből idézünk részleteket a kiadó engedélyével. A kötet a gyakorlatban számtalanszor kipróbált, hasznos ötleteken és mesterfogásokon keresztül mutatja be a szakterületet. Lépésekre bontva, ábrákkal és szöveges részekkel ismerteti az egyes műveleteket.  

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr348763292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása