Animált tudás

2015.06.23. 08:01 | Írta: kkm.furdancs

Egy kép ezer szóval felér, egy animáció kétezerrel, de legalábbis kreatívabban oktatja műszaki berendezések működését, mint egy kiterített rajz vagy száraz szakszöveg. A magyarázó ábra megmozdul és szemléletesen ábrázolja a burkolat alatt zajló folyamatokat.

a1.jpg

http://animagraffs.com/

Az Interneten bukkantam Jacob O'Neal oldalára, mely igazán szép köntösben mutatja be a hangszóró, sugárhajtómű, lapos képernyő működését. Nem maradt ki az ismeretterjesztésből a tarantula pók bemutatása, vagy akár a Moonwalk járás modellezése sem.

Az "Animált motorok" oldalon robbanó- és gőzmotorok szerényebb grafikai kivitelezésű, a teljességre törekvés igényével összeűllított bemutatói láthatók. A működés részletekre bontott szakaszainak bemutatása mellett egy csuszkával szabályozhatjuk a lejátszás sebességét. Itt épp egy csillagmotor felépítése látható, melyet világháborús vadászgépekből ismerhetünk. Ilyennel repült Ted Striker is a Macho Grande felett.

a3.jpg

http://www.animatedengines.com/

Amit a hajtásláncokról és mechanikai mozgásokról tudnunk kell, 507 ábrában és részben animált tablóban, rövid leírással. A források a korai ceruzarajz illusztrációk és kiszínezett műszaki rajzok minőségét fogják át.

mech.jpg

http://507movements.com/

És a magyar weben? Csak egy legény van talpon a vidéken. Nagy Sándor tanár úr honlapja minden részletében érdekes, most a tolómérce működésének bemutatását emelem ki ízelítőként.

a2.jpg

http://nagysandor.eu

Sajnos ezen az egyetlen oldalon kívül puszta hirdetéseket találunk a témához tartozó keresőszavakra, melyek az iskolákban rendszeresített digitális táblákhoz ajánlanak tartalmakat. Ezek is leginkább statikus ábrák és szövegek digitalizálva, a rossz nyelvek szerint minimális interaktivitással. Nem egyszerű és olcsó minőségi  tartalmat előállítani, viszont hatalmas a piac, hiszen az utolsó, omladozó tanyasi iskolát is kötelezően ellátták digitális iskolai táblákkal... Talán sikerült tippet adni egy startup témát keresgélő olvasónak, hogy mérje fel a terepet a digitális tábla megjelenítők, tartalmak piacán is.
 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr348763178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása