Én gépem: oszlopos fúró

2015.09.02. 06:51 | Írta: kkm.furdancs

Az oszlopos fúrógépek feltalálását a megfigyelés támasztotta alá, hogy kézi fúrógéppel kevesen tudnak két oldalról is pontosan derékszögben, nagy szorítóerővel dolgozni.

o_furo07.jpg

Itthon is felburjánzott az igény egy ilyen beszerzésére és igazán szerencsésen választottam a minőség - teljesítmény - ár háromszögben vergődve. Reklámmentesen (hiszen ebben a kategóriában a típus lényegtelen) bemutatom a német-kínai-lengyel koprodukcióban fogant példányt. Egyébként itthon miért nem gyártunk mi ilyeneket? Nem nagy kihívás lenne.

o_furo02.jpg

"Némely kézi fúrógép ugyan külön fúróállványban is rögzíthető, ám az ilyen állványok megvezetése nem olyan pontos, mint a stabilan rögzített oszlopos fúrógépeké." - írja elnézően a szakirodalom és ezt csak megerősíteni tudom. Azt nem taglalja, hogy az olcsóbb fúróállványok nyeklenek és gyorsan szétesnek, a drágábbakért pedig vehetünk egy komplett oszlopost a kínálat aljából. Másrészt a kézi fúrógép fordulatszám változtatása sem olyan tág spektrumban mozog, mint egy gyárilag állványra helyezett gyártmányé.

o_furo03.jpg

Tehát a beszerzésről. Pusztán anyagi okokból kihagytam a minőségi készülékek katalógusait és az apróhirdetések közt tallóztam. Felbukkant néhány korábbi, ipari minőségű szerkezet, mint Ural, Evig, Vörös szikra és hasonlók. Ezeknél nem csak a szállítás jelent problémát - nem sajnálták belőle az anyagot - hanem felmerül, hogy bár minőségi gyártmányok, de azért 20-50 év rajta hagyja nyomait erőátviteli- és szerkezeti alkatrészein. Ráadásul megkérik árukat még idősen is. Szétnézve az új, messze olcsóbb és kevésbé bizalomgerjesztő típusokon, végül egy 500W teljesítményű gépre pályáztam (erről a folyamatról itt írtam bővebben). "Pont elfogyott" és egy 1550W motorral árult példányt ajánlott eladója.

o_furo21.jpg

Rég volt ekkora szerencsém, hiszen még ez is hajlamos megpihenni kissé a 10-es furatnál, hiába az előfúrás. Elgondolkodtató, hogy egy 500 vagy még inkább 350 wattos mire lehet képes még alacsony áttételen is. Nem ajánlom semmiképp megvásárlásukat, ide erő kell és forgatónyomaték. Hiszen még egy kézi fúró is erősebb motorral rendelkezik - ötlik fel most.

o_furo04.jpg

Lássuk tehát ezt a hangzatos, talán kissé túlzó "Bestcraft" nevet viselő gépet. Nomen est omen - vallhatta optimista keresztapja. Elnézően átsiklom a túlfűtött marketingesek által megalkotott gyártónéven (fél év múlva amúgy is más néven folytatják a gyártást) és lássuk a beltartalmat.

o_furo05.jpg

A szükségesnél nem kisebb darabokra szedve érkezett, szépen lefóliázva, zsírozva. Sőt, magyar nyelvű használati utasítással is felvértezték. Igazán figyelmes. Meg is ragadom az alkalmat, hogy átadjam a szót ennek a dokumentumnak. A belőle kiragadott részletekkel festem alá a fúrógép összeszereléséről készült fotósorozatot, mert az útmutató általában véve is helyes tanácsokat ad. Valószínűleg Herr Google végezhette a szöveg fordítását. A hosszú ékezetes betűk tétova alkalmazását kijavítottam, de egy idő után feladtam az utólagos, nyelvhelyességi lektorálást.

o_furo06.jpg

"Fúrásgyorsaság A fúrási gyorsaságot a további összetevők határozzák meg: a megmunkálandó anyag típusa, furat nagysága, fúró típusa, a megkövetelt vágási minőség. Tudatosítania kell, hogy minél kisebb a fúró, annál nagyobb a megkövetelt sebesség. A puha anyagok fúrásánál magasabb fordulatszám szükséges mint a kemény anyagoknál.

o_furo09.jpg

Fémek fúrása
A fémes anyagokat biztonságosan le kell szorítani. Soha nem szabad kézzel tartani. A fúró élei bekaphatnák az anyagok, ami súlyos sérülést okozhatna. A fúró abban az esetben, hogyha a fémes anyag hozzáütközik az állványhoz, eltörik,. A fúrt tárgyat szilárdan le kell rögzíteni. Bárminemű oldalra fordítása, csavarása vagy pedig továbbcsúsztatása a fúrt tárgynak olyan következményeket válthat ki, melyek a furat pontatlan kifúrását okozhatja, vagy pedig fennáll a veszélye a fúró kitörésének.

o_furo10.jpg

Ha a fémtárgy lapos alakzatú, segíthetünk egy darab fával, hogy megelőzzük az elfordulás veszélyét. Abban az esetben, ha a tárgynak nincs szabályos alakja, azt csakis szilárd leszorítással szabad rögzíteni.

o_furo20.jpg

Fúrás faanyagba A fémmegmunkálásra használt fúrók használhatók famegmunkálásra is, de elsődlegesen fafúrókat használjanak a fába való fúrásba.. Ne használjon csigafúrót – a rotáció oly nagy, hogy megemelheti a fúrt tárgyat az asztalon és azt elforgathatja. Hogy a fúrt tárgyat teljes egészében át tudja fúrni, az asztalt úgy kell beállítani, hogy a fúró annak középső lyukán keresztül fusson át. Amikor a fúró kezd befúródni a fába, folyamatosan kell bebiztosítani az előtolást, oly módon, hogy ne következhessen be az anyag szétzúzódása.

A fúrt anyag alá mint alátét egy darab hulladékfa használható. Ez segít az anyag szétzúzódásának csökkentésére s egyben védi a fúró hegyét.

o_furo08.jpg

Ne próbálkozzon olyan anyagok fúrásával, melyek nem lapos felületűek s míg az alatt nincs megfelelő támaszték elhelyezve. Soha a fúrógépet ne kapcsolja be ha a fúró hegyével már az anyagot nyomja le. A gép beindítása előtt győződjön meg a leszorító-szerkezet karjának szilárd behúzásáról. A gép üzemeltetés közben soha ne rajzoljon a fúrt darabra, ne végezzen szerelési munkát s ne szorítsa le az anyagot a gép asztalára. Bizonyosodjon meg a fúrószerszám tokmányba való biztonságos rögzítéséről. A gép bekapcsolása előtt bizonyosodjon meg, hogy a kulcs, melyet a tokmány behúzására használnak, el van távolítva.

o_furo11.jpg

A furatmélységi ütközőt vagy pedig a gépasztalt úgy kell beállítani, hogy megelőzzük az asztalba való befúrás lehetőségét. Mielőtt elkezdené a forgácsok eltakarítását a gépasztalról , mindig meg kell a fúrószerszámot állítani. A fúrt darab bebiztosítására a asztalon, használjon befogópofákat vagy leszorító kengyelt.

o_furo13.jpg

Előtolás A kézi előtolás karját megfelelő erővel tekerje lefelé, de az előtolás időközbeni megszakításával elősegíti azt hogy a forgácsok rövidebbek lesznek, ezáltal könnyebbé válik a forgács elvezetése a furatból. Túlságosan gyors előtolás előidézheti a motor megállását az ékszíj csúszását, a fúrt tárgy megrongálódását, vagy pedig a fúró eltörését. A túlságosan lassú előtolás pedig a fúró felhevülését és a fúrt tárgy kiégését idézheti elő.

o_furo12.jpg

Furatmélység A zsákfuratok fúrásánál a kikapcsolt fúrógép orsóját helyezze alsó helyzetbe s a fúrót helyezze a fúrásra elkészített anyagra. Ezután a mélység aretációjának fokozatát engedje meg s azt a "0" fokra állítsa be. Az aretációt újonnan be kell húzni s a fokozaton leolvashatja a szükséges furatmélységet.

o_furo14.jpg

Az orsó előfeszített tekercsrugója Az orsó automatikus visszaforgató mechanizmussal van felszerelve. Ennek fő elemei egy rugó és egy krómozott rovátkált szekrény. A rugó gyártási beállítása a követelményeknek megfelelően van beállítva, melyet nem lenne szabad átállítani.

o_furo15.jpg

Az orsó fordulatszámának változtatása
- A fúrógépet kapcsolja le a feszültségforrásról.
- Nyissa ki az ékszíjtárcsa-takarót.
- Engedje meg a feszítőszán gombját.
- A motort mozdítsa előre, miáltal a két ékszíj meglazul.

o_furo17.jpg

- A szíjakat állítsa abba az ékszíjtárcsába, mely megfelel az orsó kívánt fordulatszámának.
- A szíjakat újból feszítse meg s a motort tolja hátra.
- Húzza be a feszítőszán gombját.
- Zárja le az ékszíjtárcsa-takarót.
- Indítsa be a fúrógépet s győződjön meg az ékszíjak megfelelő feszítéséről.

o_furo16.jpg

Karbantartás A fúrógép karbantartása vagy annak kenése előtt, saját biztonsága érdekében a kapcsolót a kikapcsolva“ helyzetbe állítsa s a gépet kapcsolja le az áramforrásról! A fa- és fémforgácsot, mely a motoron, szíjtárcsán, asztalon s a fúrt tárgy felületén gyülemlik fel, le kell fújni vagy elszívatni. A fényes felületeket olajba mártott ronggyal töröljék le. Annak érdekében hogy az oszlopot és az asztalt tisztán és rozsdamentes állapotban tudják tartani, azokra vékony rétegben kenőcsviaszkot vigyenek fel.

A pinolában és az ékszíjtárcsák szerkezeti csoportjában elhelyezett görgős csapágyak be vannak biztosítva állandó kenéssel és tömítéssel. Rendszeresen, minden három hónapban húzza le a pinolát és kenje meg olajjal. Amennyiben azon berendezések, melyek az asztalt felfogásához kapcsolódnak, valamint az aretációs golyók nehezen mozgathatók, végezze el azok megkenését.

o_furo19.jpg

Összességében elégedett vagyok vele, bár az első meghibásodás nem késett soká az elszakadt ékszíj képében. Elhárításáról itt olvashattak. 2-10 milliméteres szerkezeti acélokat fúrtam vele és fúró-üregelő spray, valamint fokozatos előfúrás alkalmazásával megbirkózott velük, még az olcsóbb, nem minőségi fúrószárakkal is. Fontos, ezért megismétlem: hiába szórják marokszámra az 500W alatti típusokat, nem ajánlott megvásárlásuk.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr378763074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ladiskoko 2019.12.07. 17:39:49

Ne örülj annyira, mert mindegy hogy a címkén hány KW szerepel, ugyanolyan gyenge, gagyi az egész. Én is befürödtem vele, én már 1950 Wattost kaptam, de kézzel könnyen le tudom fogni a tokmányt. Egy kicsit is műszaki beállítottságú ember azonnal láthatja, hogy ez a kis méretű aszinkron motor nem lehet ekkora teljesítményű. A mérések is bizonyítják: a ráírt 8,5 Amper helyett csupán 1,5 Ampert vett fel terhelve. Szerencsére nincs rajta műterhelés, mert ezektől a gyártóktól minden kitelik.
Még szerencse, hogy Webáruházból rendeltem, így azonnal küldöm is vissza.

kkm.furdancs 2019.12.07. 19:10:15

@ladiskoko: Ez egy régi poszt. Azóta tönkrement a motorja és eladtam. De akkor még nem láttad a Straus 500W gépét :)

ladiskoko 2019.12.07. 19:28:42

Azt éppen nem. Az jobb, vagy rosszabb?

kkm.furdancs 2019.12.08. 12:14:45

@ladiskoko: Két hét múlva lesz bemutató róla.
süti beállítások módosítása