3DPrint: Bevezető

2016.01.22. 10:01 | Írta: kkm.furdancs

Technológiai sorozatot kezdünk: 3D nyomtatás laikusoknak. Másfél éve írtunk először a témáról egy interjú keretében. A technológia már akkor ígéretesnek látszott, de az itthon kapható nyomtatók még kit (a vásárló által összeszerelendő) kiszerelésben is bőven 200e forinton felüli árcédulát viseltek. Ismerjük az átlagfelhasználót: elboldogul a számítógéppel, tervezni szívesen megtanul, de egy 800 (!) oldalas összeszerelési útmutató hibalehetőségeivel és fáradságával nem szívesen birkózik.

3D 3D nyomtató 3D nyomtatas

A kezdeti lelkesedést követően a hírekből is kikoptak a témáról szóló újdonságok. Vártam, hogy végre valamelyik profi nyomtatógyártó beszáll az üzletbe és szabványos, háttértámogatással ellátott, lehetőleg elérhető árú készüléket dob piacra, melynek kiforrott technológiája barátságossá teszi a különben sokváltozós nyomtatási folyamatot.

Ehelyett azt olvastuk, hogy már a 87. fiatal csapat látott neki pénzt gyűjteni az Interneten egy új típus kifejlesztésére, ami különben semmiben sem különbözik a lassan klasszikussá érett Replicator, K800, stb. készülékektől, csak most már ők is szeretnének valami pénzt szakítani az iparágból. Nagyon felszínesen ráláttam egy amerikai megrendelésre, itthon készült alkatrészekből álló x+1. típus tervezésének haladására. Összegezve: végtelen ciklusban újból és újból feltalálják a spanyolviaszt, Bangladesben összerakják, majd végül egymillióért árulják a neten.

3D 3D nyomtató 3D nyomtatas

- Na jó, irány Kína - mondta Marco Polo és az árérzékeny magyar vásárló. A legolcsóbb és épp  ingyen hajószállítással kapható példányok 220 dollár (63000 Ft) rendelhetők nettó. Ehhez Áfa+Vám+hazai szállítási költség társul. Kerekítsük 100e forintra, ami igen barátságos tétel. Innen válik ketté a potenciális vásárlók halmaza. Van, aki 1-2 hét hajóutat kivárva egy számára teljesen ismeretlen, hazai képviselettel nem rendelkező gyártótól megrendel egy terméket és utána a műszaki angol nyelven írt dokumentációt használva összeszereli-üzemelteti a berendezést. Ha elromlik (láttunk már ilyet) és még létezik a gyártó, akkor az egyediségénél fogva csak nála kapható alkatrészre várjon heteket, fizesse a szállítást és vegye a bátorságot megjavítani. Ezt a csoportot nagyra becsüljük, de többségünknek sem ideje - tudása - tapasztalata - szerszáma nincs utánozni őket.

3D 3D nyomtató 3D nyomtatas

Én a többséghez tartozom, aki inkább egy gyermekbetegségeit leküzdött, már bejáratott típust, itthoni telephelyről, magyar használati dokumentációval szerezné be és ezáltal háta mögött tudhatja a tanácsadásra, kellékbiztosításra képes kereskedőt.

Nos, ezekkel az elvekkel vágtam neki a vásárlásnak, de csak mert a Wanhao i3 nyomtató ára épp átlépte az árküszöböt, hogy a némi műszaki érdeklődéssel, kiforrott felhasználási tervekkel rendelkező átlagember számára is megfontolandó legyen a beszerzés. És nemcsak maga a berendezés anyagi valójában, hanem a magyar nyelvű tudásbázis, a garancia és a földrajzi közelségben lévő bolt is.

3D 3D nyomtató 3D nyomtatas

 A 3D nyomtatás - vagy legalábbis ez a készülék - eljutott oda (a későbbiekben a gyakorlatban bizonyítom), hogy nem csak egy szűk, felkészült réteg használhatja gond nélkül. A fotósorozat is a legelső, beállításokat - problémát nélkülöző nyomtatás folyamatát mutatja. Megvalósul tehát a 2D nyomtatók világában természetes folyamat, hogy kifizetem a rakás pénzt, hazaviszem, bekapcsolom és megy.

3D 3D nyomtató 3D nyomtatas

Mire számítsanak a folytatásokban? A konkrét géptípusról és az elvekről olyan részletesen olvashatnak a bolt weblapján, hogy időpazarlás lenne megismételni ezeket. Inkább azokról a kérdésekről, melyek az érdeklődőben felmerülhetnek: Mire jó? Mennyire tartós? Mennyibe kerül üzemeltetni? Melyik szoftverrel tervezzek és milyen anyaggal nyomtassak? Számos gyakorlati példán keresztül szeretném bemutatni használhatóságát gépészeti kiegészítőktől a makettezésen keresztül a művészeti - úgynevezett - önkifejezésig.

3D 3D nyomtató 3D nyomtatas

Az elveket saját gépem tapasztalataival illusztrálom, aminek kipengettem az árát, tehát nem fogom elhallgatni a problémákat. Ettől függetlenül a bolt megtámogatta az ismeretterjesztést némi kellékanyaggal és technikai segítséggel, így feltüntetjük szponzorként őket.

Sorozatunkat a 3D nyomtató shoppe szaküzlet támogatja.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr958762876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása