A legjobb alapanyag

2016.02.27. 10:32 | Írta: Gyökösi Attila

Itt a blogon általában én írom a fával kapcsolatos posztokat. Eredeti szakmám is faiparos, de a fa szeretete korábbra nyúlik vissza, gyermekként is természetes volt, hogy apám minden délután és minden hétvégén gyárt valamit fából, szekrényt, verandát, faházat, vagyis mindent, ami épp kellett.

Matthias Wandel gépek házilag gépek fából faipar barkácsgép

 

Akkoriban persze még inkább kézi szerszámaink voltak csak, még a fúrásra is amerikánert használtunk, fűrészelésre meg rókafarkú fűrészt. Elektromos gépek csak később kerültek a házhoz.

Manapság már jobb a helyzet, minden szerszám elérhető, de még most is akad néhány olyan berendezés, amit nem biztos, hogy készen fogunk megvásárolni, leginkább az áruk miatt. Persze ma már mindenből van olcsó megoldás, de ezek sokszor azt a viszonylag alacsonyabb összeget sem érik meg, amennyibe kerülnek. (Erről írtunk már többször is.) Minőségibb gépekre viszont sokszor nincs pénz, és nem is biztos hogy indokolt egy hobbi céljára több százezres gépeket beszerezni, amelyeket aztán csak néha használnánk.

A youtube teli van olyan videókkal, ahol különböző, házilag kivitelezett szerszámgépeket építenek. Ezek között van jó néhány olyan is, ahol a gépek, berendezések alapanyaga is fa. Csak a kötőelemek, tengelyek készülnek fémből, de a gépek váza, és minden eleme fából van, amelyek házilag nyilván jóval könnyebben elkészíthetőek, mint a fém alkatrészek.

A legismertebb ilyen videókat talán Matthias Wandel jegyzi. Számtalan videója található a megosztón, ráadásul nagyon jók, informatívak, ügyesen szerkesztettek. Bútorokat, nyílászárókat, és minden mást készít rajtuk. De a legjobb, hogy sok olyan videója is van, ahol gépeket készít fából.

Marógépet, szalagfűrészt, csiszológépet, gyalugépet, körfűrészt, de speciálisabb gépeket is, például másolómarót.

Vagy épp faesztergát. Ez a film most került fel a youtube-ra. Érdemes ezzel kezdeni, nagyon jó. Különösen, hogy még csapágyakra sincs szüksége. Sőt, ha figyelünk, láthatjuk, hogy például az eszterga ékszíjtárcsáit magán a félkész esztergán készíti el, így szinte megvalósítva az 'önreprodukálásra' vagy inkább 'önépítésre' alkalmas gépet.

Egy másik kedvencem a szalagcsiszoló építést bemutató film:

Látható, hogy minden esetben a nagyon precíz tervezés és kivitelezés a jellemző. De a végeredmény láttán ez egyáltalán nem tűnik indokolatlannak. És biztos, hogy nagyon jó móka és hobbi lehet az ilyen jellegű gépgyártás. Arról nem beszélve, hogy ha rákapunk, akkor az elkészült gépek segítségével újabb gépeket gyárthatunk, majd még újabbakat, és így tovább...

Érdemes végigböngészni a videóit, persze rámehet akár fél nap is, de nagyon jó trükköket és ötleteket találhatunk köztük. És közben rájöhetünk, hogy bizony a címbeli állítás tényleg igaz, a fa valóban a legjobb alapanyag.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr658762822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása