Kazánok karbantartása

2016.05.19. 07:08 | Írta: kkm.furdancs

Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk árok szélén fűtési rendszerünket, karbantartással meghosszabbíthatjuk élettartamát és a miénket is, mert veszélyes üzem a fűtés. Mai videóválogatásunk fő témája a házilag elvégezhető munkálatok, de azt is megnézzük, hogyan csinálják a profik.

Bevezetőként emlékeztető a fatüzelésű kazánok működési körülményeiről, a száraz fa előnyeiről. Nem szerepel benne, de tudniuk kell: "Hogyan előzhető meg a kazán belső kondenzációja (kátrányosodása)?"
A kazán kátrányosodását a következő tényezők befolyásolják: alacsony hőmérsékleten való üzemeltetés (túlzott lefojtás), nedves tüzelő anyag(20% nedvességtartalom feletti), gyors fűtővíz keringetés (állítható szivattyú esetén magas fordulatszám kiválasztása), alacsony hőmérsékleten történő szivattyúindítás (a javasolt szivattyú indítási hőmérséklet min. 55-60°C kazánvíz hőmérséklet esetén), a kazánhoz nem megfelelő kémény  választása (hibás átmérő választás, szűkítés a kémény átmérőjében, rövid vagy túl hosszú kémény, nincs ellenőrzötten a füstgáz biztonságos távozásához elegendő huzat, nincs kéményseprő engedély), a kazántól a kéményig történő bekötési út túl hosszú vagy több vízszintes elhúzás törés is van benne.

A "fűtési rendszer tisztítása" videók többségében egy WC-kagylót látunk, melybe piszkos víz folyik. Valószínűleg a szennyezettség mértékét demonstrálják vele. Végül egy reklámnak is tekinthető, viszont alapos és szakszerű filmecskét választottam

Áttérve a gázkazánokra, azok karbantartása, tisztítása, ellenőrzése témája a több YT videót jegyző Sárkány Tibornak. A gáz nem játék, érdemes szakemberekre hallgatni a házilag is elvégezhető tisztítás-karbantartás tekintetében.

Fűtés légtelenítése. Automata légtelenítő működése. Lassan leáldozik a padlásra helyezett tartálynak és a karnyi radiátorcsöveknek. Utódjának, a nyílt vízrendszerű fűrési rendszer légtelenítését tekinthetjük át 20 percben (fordított vízáramlás módszerével), de szóba kerül a kontrás fűtési vízrendszer kilégtelenítése is.

Ha megtetszett a nyílt fűtési rendszer és épp lecseréljük, ebből a filmből megtudunk mindent a radiátor szakszerű és elöntésmentes cseréjéről.

"A vízkőtelenítő szivattyút flexibilis tömlővel a tisztítandó készülék vagy a fűtési rendszer végpontjaira kötve, megfelelő összetételű és koncentrációjú vegyszert adagolva beindítható a keringetés, időszakonkénti áramlási irány változtatással." Igényesen összerakott, illusztrált bemutatót látunk a folyamatról.

Végül egy horrorvideó, melyeket a kazánok néznek eltakart szemmel a moziban. Felrobbant kazánon pásztáz a kamera, szétfreccsent kazánbelsőségek hevernek mindenhol és örülünk, hogy nem voltunk ott.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr48762720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János Bereczk 2020.07.16. 10:25:52

Kazánok karbantartása? Egyszer találtam egy faelgázosító kazánt, amin bemutatták milyen
sorrendet kell betartani, naponta, hetente, havonta, amikor megkérdeztem mivel fűt, mert arról
nem volt szó, csak az állandó kormolásról!!!! Gondoltam bemutatni nem a legrosszabbat szokták!!!
Tiszta égés a takarítás és a gazdaságos fűtés legfontosabb része én 50-éves takarítva sosem volt!
Miért? Én a huzatot a kéményre bíztam, feladata, hogy kiszívja az égésterméket, az égés szabályozása a tűz előtt volt, így pontosan beállítható volt, primerrel a gáz mennyiségét,
szekunderral az égés minőségét lehet beállítani, így se korom se füst nem képződik, minden éghető anyag elég, nincs robbanásveszély, kéménybe lerakódás, tűz, nem égett le a ház, nem szennyezte a környezetet!!!! (a fűtőanyag lignitbrikett volt!!!!!!!!)
süti beállítások módosítása