Árnyékolók karbantartása

2016.06.14. 05:39 | Írta: -nos-

A különféle napernyők és egyéb árnyékolók egyik lényeges része  a ponyvájuk. Vásznaik ugyan UV sugárzás ellen stabilizáltak, felületük por-, szenny- és víztaszító, ám a levegő szennyezettsége, madár- és egyéb piszok beszennyezhetik a felületüket. Ezért időnként ajánlatos a ponyvákat kifeszítve, vagy kitekerve letisztítan. Tisztításukhoz tilos vegyszereket használni, mert ezek tönkretehetik a poyvák impregnálását. Kifeszítve, kevés mosogatószeres vízzel és kefével azonban fellazíthatók a rászáradt szennyeződések, amit ezt követően erős vízsugárral már könnyű lemosni. A lemosott ponyvák anyagát azonban mindig kifeszítve kell megszárítani, különben a felületük befülledhet.

Az egyszerű esernyőszerkezetű napernyők feszítőpálcáit is érdemes megvizsgálni, és ha szakadt az anyag széle, kis ráöltött műbőr folttal megelőzhető a további szakadásuk. A kitámasztó pálcák csapjait is érdemes megvizsgálni, a kopottakat pedig alumíniumszegeccsel ajánlott kicserélni. Ez vonatkozik a rúdon mozgatható reteszelő hüvely csappantyújának a tengelyére is. A nagyobb, oldalkaros  napernyők ponyváján kívül a csuklópontokat érdemes kevés WD 40-el  megkenni, a felesleges szer pedig letörlendő. Ezt az összes csuklópontnál érdemes elvégezni, az esetleges csavaros kötéseket pedig nem árt utána húzni, a pálcákat pedig letisztítani.

A fából készült oldalkaros napernyőkön főként a fából készült alkatrészeket kell az anyagának védelme érdekében gyorsan száradó színtelen lakkal bekenni, különös tekintettel az oldalkarokra. A fémvázas változatok festése ellenállóbb a könnyűfém pedig nem hajlamos a korrózióra, ám a szennyeződéseket időnként nem árt denszeszes textiliával megtisztítani a rárakódott portól. A szerkezetük csuklópontjait is érdemes alaposabban átvizsgálni, megkenni, hogy akadásmentesen legyenek nyithatók csukhatók. Az igényesebb típusok ugyan szinte gondozásmentesek, viszont az olcsóbb változatok csuklórészei gyakoribb kenést igényelnek. Ugyanez mondható el a csuklókaros napellenzőkről is, amelyeknek főként a kifeszítő áttételeit érdemes sprayos kenőanyaggal megkenni és áthajtva ellenőrizni akadálymentes működésüket. A felerősítésük csavarkötéseit is ajánlatos meghúzni, mert ez alapfeltétele a nagy felületű ponyvák könnyű kifeszítésének. A ponyvát pedig csak kifeszített állapotban célszerű alaposan lemosni, majd ugyancsak kifeszített állapotban megvárni felületük teljes megszáradását. Csak ezt követően lehet a ponyvát újból feltekerni.

Az újabban egyre divatosabb napvitorlás árnyékvetőknél főként a kötőelemeket kell alaposan átvizsgálni. A mozgó szerkezeti egységek átvizsgálása  nagyon fontos, hiszen erősebb szél esetén nagyon gyorsan be kell vonni a vásznakat és az akadozva működő csigák és feslett kötelek ezt meg is akadályozhatják. A feszítő oszlopok anyaga ugyan rozsdamentes acél, ám a beágyazásuk szilárdsága a használat során megváltozhat, ami talaj tömörítéssel, vagy újra betonozással korrigálandó. Az elhasználódott alkatrészeiket a gyártótól lehet beszerezni, éppen úgy mint a kopott feszítő köteleket, láncokat és egyéb kopott alkatrészeket. A gyártók egyébként szívesen vállalják a szükséges javítások elvégzését is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr278763928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása