Vízkő eltávolítása csapokról és kerámiafelületekről

2016.07.04. 05:00 | Írta: -nos-

Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható nyomai leginkább a csaptelepeken és a vizes felületeken észlelhető, ha nem védekezünk ellene szinte napi rendszerességgel. Ha pedig gyakorta elfeledkezünk e felületek használat utáni tisztításáról, a felületük gyorsan veszít a fényéből és megjelenik a fátyolos lerakódás a csapokon, csempéken és egyéb nedvesen hagyott kerámia felületeken is. Utána pedig már csak jelentős plusz munkával lehet e felületeket újból csillogón tisztává varázsolni.

csap01.jpg

Szó se róla, ez ugyan minden vízhasználat után csak néhány perces feladat lenne, ám gyakran mégis elmarad a vízcseppek letörlése, majd a felületek szárazra törlése. Ezzel pedig megelőzhető, vagy legalább is késleltethető lenne az ilyen kényes felületeken a vízkőréteg kialakulása. A rendszeres használat után e felületeket ajánlatos nem csak letörölni, hanem le is mosni mosószeres vízzel, majd öblítés után a szárazra törléshez megfelel bármilyen nedvszívó törlőruha, esetleg mikroszálas törlőkendő. Ez egyben tisztító hatású is és a csaptelepek, mosdók, kádak, csempék és egyéb zománcozott felületeken nagyon hatásosan gátolja a vízkőfátyol kialakulását. Feltéve, ha legalább napi gyakorisággal használjuk.

Photo 2013.09.23. 10 19 11.jpg

Ám ha ezt elmulasztjuk, akkor már egyéb tisztítószerekre lesz szükség a tisztításhoz. Vannak jól bevált hagyományos szerek, amelyekkel eltávolítható a lerakódott vízkőfátyol. Ilyen a 20 %-os ecet, amelynek ugyan rémes a szaga, ám nagyon hatásosan tünteti el az ilyen szennyeződéseket. Bármely kényes és mattult felületre felhordva félóra áztatás után már leöblíthető. Hatásossága természetesen attól függ, hogy milyen  mértékben elhanyagolt felületen alkalmazzuk. Ezért akár többszöri ecetes kezelésre is szükség lehet a felületek letisztításához, különösen a függőleges részeken, ahol a szert szóró flakonba töltve célszerű a felületre permetezni. Az eredményt pedig csak az öblítést követő szárazra törlés után lehet valójában látni. Az ecet tisztító hatását 1 kávés kanál hozzáadott sóval pasztává keverve lehet fokozni, ám ez csak kisebb felületek tisztításánál célszerű alkalmazni. Szóró flakonos kezeléshez néhány kanálnyi citromsav és fél liter gyümölcsecet összerázott keverékét is lehet használni. A szódabikarbónából és vízből kevert paszta már kevésbé hatásos tisztítószer, ám kisebb felületeknél ezt is lehet használni a lerakódások, vízkövesedések eltávolításához. Ezek régi bevált házi tisztítószerek, amelyek azonban szinte mindig kéznél vannak és elég hatékonyak is, ha elég gyakran használjuk.

csap02.jpg

Természetesen sokan gyári készítményeket használnak a kényes felületek tisztításához, ám ezeknél alapvető szempont, hogy maró savakat, például sósavat ne tartalmazzanak és karcmentesek legyenek. Ezek között vannak gyenge, közepes és erős hatású tisztítószerek, amelyeket mindig a szennyeződések mértékéhez igazodva célszerű használni. A lényeg, hogy ne támadják meg a kényes felületeket.  amit a használati utasítások alapján lehet eldönteni, hogy az adott szer milyen szennyeződésekhez használható, mert akad közöttük olyan is, amely a nem saválló felületeket foltossá teszi.

Különösen a krómozott csaptelepeken és egyéb ilyen bevonatú tárgyak tisztításánál ajánlatos vigyázni, mert ezeket csak karcmentes koptató hatású szerekkel és puha szivaccsal, vagy textíliával szabad tisztítani, különben a felületük sérülhet. A vízkő mentesítését követően esetlegesen még ilyen finom átpolírozásra is szükség lehet és a letisztított felületeket ilyen kezelés után is mindig szárazra és tisztára kell törölni. Az ilyen krómtisztító paszták a csillogó felületeket még akár egy hétig is vízlepergetővé teszik. A vízcseppek megszáradt nyoma ugyan később áttörölve könnyen eltüntethető, de ezt jobb azonnal elvégezni, hogy mindig ragyogóak legyenek és ehhez csak néhány mozdulat szükséges.

Photo 2013.09.23. 10 11 58.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr228764106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűrött Papír 2016.07.05. 01:11:36

Féltem, hogy spurman féle megoldások lesznek. Jogosan. :)
Titokban reménykedek, hogy egyszer valaki kipróbál egy elektromos vízkőmentesítőt is. Nem erőszak, de hátha.

bontottcsirke 2016.07.05. 06:53:47

Citromsav oldat. Ecet felejtős.

prim 2016.07.05. 08:31:50

Ecet öntve pazarlás. szórófejben szétmarja a tüdőt... Ami nálam még nagyon bevált a mechanikai tisztításban az a melamine szivacs: www.ebay.com/itm/262044357477?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

MaCS_70 2016.07.05. 08:42:18

@bontottcsirke: Oszt' miért? Ha már ilyen velősen idedobod a tutit, illene legalább egy pár szavas magyarázat is.
Nekem egyébként bevált az ecet, a citromsavat még nem próbáltam, de logikusan hangzik, hogy a keverékük mindent visz. (mint az Apal Corsa)

MaCS

MaCS_70 2016.07.05. 08:44:15

@prim: Erről a melamine szivacsról írnál pár szót?

Köszönettel: MaCS

bontottcsirke 2016.07.05. 09:09:07

@MaCS_70: Bioboltokban is lehet kani fél kilo 500 forint. Kell egy vizes spriccelő és egy-két evőkanállal feloldani fél literhez. Ráfújod, majd fél óra múlva párszor vizes ronggyal áttörlöd.

Néhány csempe vagy krómozott felület az ecetsavtól bemattulhat. Citromsav is erős, de jobb a karakterisztikája. Ez hártya, vagy kicsit komolyabb lerakódás ellen is jó. És nem büdös. A 20% ecetsav sokszor nem biológiai erjesztésű ráadásul.

Labancz 2016.07.05. 09:26:48

Ha egyszer sikerül megtisztítani, akkor érdemes inkább tisztán tartani a csapokat. Erre a legalkalmasabb a nedves frotirtörölköző. Kézmosás után két-három mozdulat a vizkőfátyolt leszedi és cseppmentesen szárad utána a felület. (Ezt a módszert ajánlja az IKEA a csaptelepek használati utasításában vegyszerek helyett.)

2016.07.05. 10:26:46

Nekem a mocskos csaptelep és mosdókagyló a halálom, mások szerint mániákus vagyok, de nálam csillog-villog még a húszéves is. Pedig csak kb. egy-két hetente használok vegyszert, ecetes ún. bio-tisztitószert. Egy-két spricc, egy picit megtörölgetem mikroszálas ronggyal, a hajlatokban egy régi fogkefével megdörzsölöm és öblítés. Az egész nincs három perc. A köztes időben meg a használat utáni törölközővel való szárazra törléssel tartom tisztán. Igazából nem is fordítok rá külön időt, hogy most "takarítok", mert amikor látom, hogy kell, akkor a tisztálkodásomat megtoldom ezzel a három perccel.
Tényleg nem is értem hogyan válhat egy csaptelep olyanná, mint a képen. Ott már nem csak vízkő van, hanem penész, gomba, kitudja mi. Ezt évek óta nem takarították.

Ezt a melamin szivacsot meg én is most fedeztem fel. Nagyon jó sportcipőkhöz, amikor nem kell még kimosni, csak a talp széle, az a fehér rész bekoszolódik, szépen leradírozza a koszt és olyan, mintha az egész tiszta lenne.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2016.07.05. 10:31:12

jó az ecet, csak nem ész nélkül.
spriccelve halál, öntve semmit nem ér. én fél decit kiöntök egy tálkába, és ecsettel viszem fel a megfelelő helyre. az ecsettel a kíméletes dörgölés is megvan.

ami bejött még:
-a penny saját márkás vízkőoldója (nem mindegyik boltban van), enyhén vízköves felületre kiváló
-brilliance vízkőoldó koncentrátum: ez nagyon masszív cucc, jó oldja a vastag vízkőlerakódást is

engem ez érdekelne hogy van e olyan eszköz, ami a vízrendszerbe építve hatékonyan csökkenti a vízkőképződést. és nem 4 csilliárd forintba kerül, és nem foglalja el a fél fürdőszobát, és nem kell hetente teherautónyi sóval feltölteni...

Burpi Turpi 2016.07.05. 11:29:29

Nálam ÜVEG mosdó van, ahova a csapból is üvegrészen át folyik le a víz. Minden használat után microszálas törlővel áttörölni és kész is. Elég 2-3hetente valami cuccal áttörölni. Ja az üvegen még jobb a vízkő,mint a fém részeken..... :P

prim 2016.07.05. 11:46:47

@MaCS_70: véletlenül bukkantam rá, azt hiszem a totalcar filleéres neppertrükkjében ajánlották 1-2 éve talán. Csak az eredeti nagyon drága, viszont a kinai kivitelűt fillérekért meg lehet venni... Azt hiszem nézd meg inkább a videókat, az hatásosabb minha csak dicsérném szóban
www.youtube.com/playlist?list=PLr0_y8ini0l_8cls8l_vIH3UmtOff4_JR

de talán ezen látszik a legjobban mennyire hatásos :www.youtube.com/watch?v=Lf4oiiVexYo&index=5&list=PLr0_y8ini0l_8cls8l_vIH3UmtOff4_JR

én nagyon sokat vaterázok, és egy csomó régi cuccot újjá tudok varázsolni vele.olyan lesz mint az új :)

prim 2016.07.05. 11:49:16

@MaCS_70: például a konyhai járólap fúgákat még soha semmivel nem tudtam ennyire tisztára mosni mint ezzel:)

Yoss 2016.07.05. 11:55:12

Azért nem semmi egy egész cikket kihozni abból, hogy ecettel vízkövet lehet oldani. Merthogy más információtartalma nemigen van ennek a cikknek.

anonymouse. 2016.07.05. 17:52:00

@bontottcsirke: Az ecet nem felejtős! Szinte minden háztartásban van, könnyen hozzáférhető, olcsó, hatékony és ha nem ész nélkül végzi vele az ember a tisztítást, akkor nem gáz! Persze, tudom a citromsav jobb.

Beer Monster 2016.07.05. 18:58:35

Utánanézett-e a csaptelep használati utasításában, hogy a krómra használható-e az ecet?

Boka1 2016.07.05. 20:30:00

@Beer Monster: használható. A halálom, amikor a szivacs dörzsi felével mennek neki a csapnak meg a rozsdamentes gépeknek.
süti beállítások módosítása