Könyvajánló: Fatüzelés

2016.08.05. 07:19 | Írta: kkm.furdancs

Tudjuk, hogy meleg van és a lakosság nagy része szívesen benépesítené Jakutföldet néhány percre, ahol -70 fok is előfordul. Azonban "Közeleg a tél" - mondja a klasszikus és hogy ne várd a májust, kedvesem (nedves tüzelővel). Pont a fűtési szezon megfelelő előkészítéséhez szeretnénk szellemi muníciót nyújtani, hogy helyesen kiválasztott, vásárolt, felrakott fahasábokkal várjuk a telet.

tuz.jpg

A fával való fűtés egyre népszerűbb, mert a gázhoz képes olcsó, a központi fűtéstől eltérően szabályozható (mármint felfelé is), illetve nem kell figyelni a gázcső végét, hogy szomorúak-e az oroszok. Több munkával, szennyeződéssel jár, mintha csak megnyomjuk a gombot a gázkazánon, ez igaz. Ellenben korlátlanul felhalmozható és skálázhatjuk a költségeket, hogy konyhakész, kugli vagy méterfa alakban vásároljuk és magunk fűrészeljük-hasogatjuk fel a szomszédok nagy örömére.

fatuz.jpg

A fűtés persze több és tudományosabb folyamat, mint fahasábokat dobálni a kazánba. Ezért jól jöhet egy fatüzeléssel foglalkozó átfogó mű, melynek tanácsait megfogadva növelhetjük a kazán hatékonyságát és biztonságosabbá tehetjük a fűtést magát. Ennek jegyében ajánljuk a Cser kiadó 1997.-ben megjelent "H.P. Ebert: Fatüzelés" című művét. Nem a legfrissebb könyv, de mivel pár tízezer éve amúgy is fával fűtünk, a kiadás óta eltelt 18 év olyan nagy újdonságokat nem hozott. Utolsó példányok, siessenek!

Történelmi összefoglalóval kezdődik, az égés elmélete és tanulságos táblázatok mutatják be a fatüzelés előnyeit és kiderül, hogy ez környezetbarátabb melegedési módszer, mint konkurensei. Nem véletlenül a "Zöld könyvek" sorozatban jelent meg és melegen ajánlják a környezetvédelmi témákkal foglalkozó könyváruházak is.

Csak címszavakban tallózva: a fűtőanyag beszerzése és tárolása, a kályhák-kandallók-kazánok kiterjedt ismertetése, a tüzelővel való munkavégzés, a tűzifafa tárolása-szárítása, hőcserélők, automata fűtőrendszerek, fagázgenerátorok bemutatása.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr418763388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása