Biztonsági (leválasztó) transzformátor

2016.09.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Szétszedtem rovatunk mai szereplője egy becsületben megőszült, 16 kilós transzformátor. Feszültség-átalakítással telt évtizedei dacára 400 VA teljesítménnyel 42 voltot szolgáltat még ma is. Ezzel a feszültséggel esélye sem volt kijutni az elfekvőként szolgáló kis raktáram mélyéről. Manapság 5-12-24-230-400V mindenre elég (bár egy hasonló kijelentésért Bill Gatest már 35 éve bírálják.)

42vtrafo6.jpg

Túl jó állapotban van, hogy fémkereskedők kezére játsszam, így meghirdettem. A kiválasztott kartondobozból kinyúlt egy centit, ezért kitaláltam, hogy lecsavarom a gumi tartólábakat. Akkor jó ötletnek tűnt. Igen ám, de a transzformátor belsejében nem alaplaphoz rögzített anyák voltak, hanem normál kivitelűek, így már a legelső beesett a mélyére. Szeretjük az ilyet, miközben a futárt várjuk.

Hogy a lemezborítást levehessem, egy másik előlapot is le kellett szerelni. Mikor már lemeztelenítve (Érted, Carl, lemez-telenítve!) hevert, az ismeretterjesztés nemes céljára lefotóztam és anyagot is gyűjtöttem hozzá.

w3.jpg

Alkalmazható egyfázisú hálózatokban, feszültség átalakítására, kisfeszültségű erőátviteli, szabályozó vezérlő és egyéb hasonló áramkörök táplálására. - állítja egy forrás. Valóban, egy időben használtak 42V tápfeszültségű kéziszerszámokat. Több hirdetésben felbukkan egy EVIG márkájú fúrógép, melynél (szerencsés esetben) figyelmeztetnek a kisfeszültségű üzemre.

image2.jpg

A fúrógépen kívül számos gépet találtam. Vélhetően ott alkalmazták a rendszert, ahol túl sok volt a fém vagy nedvesség és szerették volna megelőzni az áramütést. Erre a konkrét példányra gazdája felszerelt egy kapcsolható, háztartási dugaszolóaljzatot. Ha egészen precízek vagyunk, talán felróhatnánk, hogy a trafó kimenő - nagyon vastag átmérőjű - vezetékét így leszűkítette.

image4.jpg

Modern gyártmányok esetében a betonvibrátorokra találtam 42 voltos kivitelben. Nyilvánvaló, hogy nedves beton mellett nagyobbat üt az áram. "A nagyfrekvenciás betonvibrátorok minden betonbedolgozási munkánál hatékonyan alkalmazhatók. A vibrátorok 42V-200Hz feszültséggel működnek, ami egy- vagy háromfázisú frekvenciaátalakítóval állítható elő. A 12000 / perc rezgésszám a beton gyors és gazdaságos tömörítését teszi lehetővé kis amplitúdójú rezgéshullámok gerjesztésével."

w1.jpg

A trafót ajándékba kaptam egy bácsitól, aki réges-rég habosított polisztirol (Hungarocell, Nikecell) darabolásával és profilvágásával kisiparoskodott. Egy nap panaszkodott alkalmazottja, hogy ráz a kézi vágószerszám. Ez egy íjszerű foglalat, melynek karjai közé ellenálláshuzal van kifeszítve és szabályozható toroid trafóról kapta a táplálást. "Dehogy ráz!" - kezdte az öreg és megfogta. Ezután vásárolta a fenti elválasztó transzformátort, hiszen legfőbb érték az ember és a cellák penészesek.

42vtrafo4.jpg

Tehát fő funkciója az érintésvédelem. A szakirodalom az alábbiakban fogalmaz a védőelválasztás és a leválasztó transzformátor működése fejezetben: A védőelválasztás alkalmazásakor egy elválasztó transzformátort kapcsolnak a fogyasztó és a hálózat közé. Két, egymástól elszigetelt tekercsel készül, mely rendszerint 1:1 áttételű. Elválasztó transzformátorral védett mozgatható fogyasztó, hajlékony csatlakozóvezetékének a hossza maximálisan 10m lehet, és a teljes hosszában szemmel ellenőrizhetőnek kell lennie. A védőelválasztás passzív érintésvédelmi módszer. Háztartásokban ritkán találkozunk ezzel az érintésvédelmi módszerrel és az leválasztó transzformátorral. Felhasználásuk inkább szerviz, és az ipar különböző területein jellemző. Az elválasztó transzformátorokat minden esetben csak villanyszerelő telepítheti, cserélheti.

42vtrafo7.jpg

A védőelválasztás során a készüléket nem a hálózatról tápláljuk, hanem a biztonsági transzformátorral előállított földeletlen váltakozó feszültséggel. A transzformátor kimenti (szekunder) oldalán a földhöz képest nincs feszültség. Az elválasztott, transzformátorról táplált készülék testét tilos összekötni védővezetővel, vagy más körről táplált készülék testével. A névleges feszültség maximum 500V lehet. A vezetékeit elszeparáltan kell vezetni a többi áramkörtől. Az leválasztó transzformátor kimenetét (szekunderét) nem szabad védőérintkezős dugaszoló aljzatba kötni. A transzformátor kimenetét nem szabad földelni, vagy egyéb fémszerkezethez kötni. Egy elválasztó transzformátor csak egy készüléket táplálhat.

42vtrafo9.jpg

Amennyiben egy transzformátorról több elektromos készüléket üzemeltetünk, akkor a fogyasztók testét potenciálkiegyenlítő vezetékkel össze kell kötni. A potenciálkiegyenlítő vezetéket más áramkörök védővezetőivel összekötni, vagy földelni nem szabad. Leválasztó transzformátor állttal leválasztott áramköröket csak védőérintkezős dugaszoló aljzatba lehet kötni, amelyeknek a védőérintkezőit egy földeletlen potenciálkiegyenlítő vezetékkel össze kell kötni.

w2.jpg

Elválasztó transzformátor beazonosítása:
    1. Típus szám.
    2. Primer oldal, bemeneti feszültség.
    Leválasztó transzformátor beazonosítása.
    3. Szekunder oldal, kimeneti feszültség.
    4. Transzformátor teljesítménye.
    5. Maximális terhelhetőség.
    6. Névleges hálózati frekvencia.
    7. Leválasztó transzformátor jelölése.
    8. Burkolt.
    9. CE jelölés.

Tekintsük át lemezmegmunkálási szempontból is az eszközt, hiszen egy tartós és ipari szabványoknak megfelelő dobozolás foglalja magában a transzformátort.

42vtrafo3.jpg

A milliméteres fémlemezből készült paláston szellőzőnyílásokat találunk, melyek egyben erősítik hajlítási igénybevételre az anyagot. Gyakran találkozunk ezzel a megoldással, mikor préselt profilok haladnak át a lemezen és ezzel csökkentik a berezgést.

42vtrafo8.jpg

Az elő- és hátlapon hajlított élekre fekszik fel a doboz teteje. Merevíti a lemezt, egyben könnyen hozzáférhető csavarhelyeket kínál.

42vtrafo5.jpg

 A  csavarok mellett nem spóroltak az alátéteken sem. Anya+ sima alátét + rugós alátét ismétlődik mindkét oldalon (az ábrán lemaradt a csavarfej alatti rugós alátét). Ilyen szerkezeteknél marad egy félmaroknyi alkatrészünk összeszerelés után.

42vtrafo2.jpg

Végül a kalapácslakk festést és a hőálló belső vezetékelést említem, mint az ipari kivitel ismérvét. Jó tervezési kiindulópontnak számít ez a biztonságos felépítés, ha saját gyártmányú - elektromos hajtású - eszköz készítésén gondolkodunk. A felhasználó - esetlegesen öngyilkos hajlamú - tevékenysége mit sem számít a bíróság előtt, ha a kisipari eszköz konstrukciója lehetővé tette az áramütés lehetőségét.

  
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9011673730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delejezoe 2019.02.07. 09:27:01

Hát azért itt több korszak előírásai keverednek.
A 10 m-es határ... 1986-ig volt érvényes. Ma nincs hosszkorlátozás.
A teljes hosszában ellenőrizhetőség... 1986-tól 2003-ig volt érvényes. Ma azt kell látni, ami sérülésnek lehet kitéve.
Az elszeparált vezetés... 1986 előtt nem volt előírva követelmény. 1986-tól lehetséges az együttvezetés, ha köpenyes a vezeték, vagy még csőbe, csatornába van helyezve (hát, ezt már akár szeparációnak is lehetne hívni, de a szabvány nem úgy gondolja).
Ami az érintésvédelmi módot illeti, a szakkifejezés 16 éve nem a védőelválasztás, hanem a villamos elválasztás.
Bár jelen esetben, egy 42 V-os biztonsági transzformátornál, törpefeszültséget látunk. :)

kkm.furdancs 2019.02.07. 09:51:30

@delejezoe: Szeretem az ilyen kommenteket, mert aktualizálják (pár évtizeddel) a már nem is tudom, honnan nyúlt eredeti forrás szöveget. Köszi!

Gdk345 2020.05.26. 13:40:30

Élvezettel olvastam a cikket mert nálam is hever a garázsban egy kisipari hordozható 1969-es 3 fázisú biztonsági trafó, 1kW-os, a kimeneten 3x24V 14A jelöléssel. Az lenne a kérdésem, hogy mennyit ér egy ilyen manapság? Előre is köszönöm

kkm.furdancs 2020.05.26. 20:15:19

Szia! Ha jól emlékszem, 8-10000 Ft környékén adtam el, de érdemes rákeresni Jófogás-Vaterán, ennél sokkal többet érhet.
süti beállítások módosítása