Szivárog az öblítővíz?

2016.09.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

30szaniter00.jpg

A WC-öblítés tulajdonképpen jól áttekinthető és saját kezű megjavítása sem okoz nehézséget. Ehhez azonban az kell, hogy működésével tisztában legyünk. Minél modernebb egy ilyen öblítés, annál titokzatosabbnak tűnik annak működése. Főleg a befalazott WC-öblítő műszaki titkai azok, amelyek a külvilág számára rejtve maradnak. Pedig minden WC-öblítő azonos, mégpedig egyszerű alapelv szerint működik. Az első pillanatban zavart legfeljebb csak az alkotóelemek elrendezése okozhat, amelyek helytakarékossági okokból gyakran összefonódnak egymással.

Ne essünk azonban kétségbe! Nézzük át újra meg újra a titokzatos szerkezeteket és gyorsan megbízható képet kapunk azok működéséről. A legkönnyebben egy régi felső elhelyezésű öblítőtartály működését lehet áttekinteni, amelyet manapság már csak régi építésű házakban lehet megtalálni.

A 18. ábrán látható egy hagyományos öblítőtartály szerkezet. Egy WC-öblítőtartály belseje mindig két szerkezetből áll, amelyek egymástól függetlenül látják el feladatukat. Az egyik szerkezet igény esetén az öblítőtartályba utántölti az öblítővizet (hálózati ivóvizet), a másik szerkezet működtetés esetén az öblítőtartályból leereszti az öblítővizet a WC-csészébe. Ha a két szerkezetet külön-külön ábrázoljuk, könnyebben megérthető a működésük.

30szaniter2.jpg

18. ábra. Hagyományos öblítőtartály működése
1) öblítőtartály; 2) víz; 3) úszó; 4) az úszó karja; 5) az "A" gumitömítés; 6) a "B" gumitömítés;
7) harang a leeresztőszeleppel; 8) emelőkar; 9) vízbevezetés; 10) lánc; 11) a WC-öblítő ejtőcsöve

A 19. ábrán az automatikus öblítővíz-utántöltő szerkezet látható. Működése a rajz alapján könnyen megérthető: az úszó az A gumitömítéssel nyitja és zárja a beömlőszelepet. Amikor az öblítőtartályban csökken a vízszint, az úszó leereszkedik, és ezzel megnyitja a beömlőszelepet (ez mindig az öblítés alatt és után történik). Ennek hatására a tartály megtelik vízzel, a víz felfelé nyomja az úszót, míg annak szögemeltyűje a gumitömítést rá nem nyomja a szelep csúcsára és ezzel a víz bevezetését el nem zárja. Fontos, hogy ez a gumitömítés a víz bevezetését mindig tökéletesen elzárja, mihelyt a vízszint az öblítőtartályban a szükséges (ill. beállított) töltési magasságot el nem érte. A gumitömítésnek ezért kellően puhának és simának kell lennie, a (sárgaréz) szelepcsúcs pedig, amelyet el kell zárnia, tiszta és szintén sima legyen.

30szaniter3.jpg

19. ábra. Az öblítővíz-utántöltő szerkezet
1) öblítőtartály; 2) víz; 3 úszó; 4) az úszó karja; 5) az A gumitömítés; 9) vízbevezetés

A 20. ábra az öblítés működtetését szemlélteti. A harang alakú alkatrész tulajdonképpen annak a szelepnek az egyik része, amely az öblítőtartály alján elzárja a WC-csészébe lefolyó vizet. A harangnak kellően nehéznek kell lennie, hogy alsó része, amely a fenékszelep funkcióját tölti be, jól (tömítést létrehozva) rá tudjon nyomódni a B gumitömítésre. Az öblítőtartály harangjában egy átmenő járat van kialakítva, amely – a 21. ábrán látható módon – a súlyszelep középvonalában húzódik végig. Ez a járat gondoskodik arról, hogy a WC-t nehogy elárassza a víz.

30szaniter4.jpg

 20. ábra. Az öblítő működése
1) öblítőtartály; 2) víz; 6) a B gumitömítés; 7) harang a leeresztőszeleppel; 8) emelőkar; 10) lánc;
11) a WC-öblítő ejtőcsöve

Ha egy ilyen öblítőrendszer szivárog, abból arra lehet következtetni, hogy valamelyik tömítés (A vagy B) nem jól tömít. Ennek többnyire az az oka, hogy valamelyik tömítés nagyon elszennyeződött vagy elvízkövesedett. Az A tömítés ezen kívül el is kophat. Egy kis tömítést szükség esetén magunk is készíthetünk. Arra azonban ügyeljünk, hogy ahhoz valódi gumit válasszunk, amely nem fog két év alatt megkeményedni. Az alkatrészek szerkezete természetesen a hagyományos öblítőszekrények esetén is sokféle lehet – noha kialakításuk az itt bemutatott rajzoktól nem nagyon tér el. A legnagyobb eltérések a beömlőszelepnél fordulnak elő.

30szaniter5.jpg

 21. ábra. Az öblítőtartály túlfolyása
1) öblítőtartály; 2) víz; 5) az A gumitömítés; 6) a B gumitömítés;
7) harang a leeresztőszeleppel; 9) vízbevezetés; 11) a WC-öblítő ejtőcsöve; 12) túlfolyó;
13) elfolyó víz; 14) az öblítőtartály túltöltése esetén elfolyó víz

Az A tömítőgumi pl. nem mindig látható, hanem a 22. ábra szerint a beömlőszelepbe be van építve – de kiszerelhető. A javításnál ahhoz hasonlóan járhatunk el, mint egy csepegő vízcsap javításánál. Az egyetlen problémát az okozza, hogy a megfelelő méretű tartalék tömítéseket nem lehet beszerezni. Egyes esetekben a meglévő tömítést egyszerűen meg lehet fordítani és azok így még évekig tovább használhatók. Azonban a megkeményedett tömítés törékeny lesz, ezért további használatra már nem alkalmas. Ilyenkor mindössze azt kell eldöntenünk, hogy a számításba jövő lehetőségek közül az adott időpontban melyik a legjobb. Pl. egy alsó öblítőtartály beömlőszelepét egy magasan elhelyezett öblítőtartályba is be lehet építeni, ha annak pótalkatrészként való beszerelése nem jár aránytalanul nagy ráfordításokkal. Egy ilyen beépítés azonban többnyire erősen próbára teszi kézügyességünket és hobbiműhelyünk felszereltségét is.

30szaniter6.jpg

22. ábra. Egyes beömlőszelepeknél a tömítés belül helyezkedik el
1) öblítőtartály; 2) víz; 3) úszó; 4) az úszó karja;
5) az A gumitömítés; 9) vízbevezetés; 15) beömlőszelep

 Egyszerűbb a helyzet, ha olyan alsó öblítőtartályra bukkanunk, amelynek működtető karja (22. ábra) oldalt helyezkedik el. Egy ilyen öblítőtartályt szükség esetén viszonylag könnyen fel lehet szerelni a régi öblítőtartály helyére, ha lent, a WC-csésze mögött alsó öblítőtartálynak nincs hely. Mindössze láncot kell szerelni a működtető karra és a feladat már meg is oldódott.

30szaniter1.jpg

23. ábra. Egy oldalsó működtetőkaros alsó  öblítőtartályt szükség esetén
magasan elhelyezett öblítőtartályként is lehet alkalmazni
1) öblítőtartály; 10) lánc; 16) utólag készített furat a láncnak; 17) működtetőkar

Ha az öblítőtartály bekötése miatt a víz bevezetését meg kell változtatnunk, ezt rézcsövek alkalmazásával végezhetjük el. A bemutatott megoldási lehetőségen kívül legtöbbször más megoldások is elképzelhetők. Kaphatók pl. régebbi rendszerekhez való ún. átépítő készletek. Néha arra is lehetőség nyílik, hogy a WC felújítása során teljesen új öblítőrendszert szereljünk fel. Ilyen esetben feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a WC-csésze meglévő lefolyása az eredeti helyén maradhasson. Ezt esetleg egy új WC-csésze alkalmazásával lehet megoldani – feltéve, hogy így még elegendő hely marad a csésze és a fal között ahhoz, hogy oda egy új, lapos öblítőtartályt el lehessen helyezni.

Posztunk tartalmát a Cser kiadó jóvoltából a Szaniterberendezések szerelése és javítása című könyvből merítettük, mely kimerítő elméleti ismereteket és gazdagon illusztrált gyakorlati megoldásokat nyújt a háztartásban előforduló vízgépészeti-szaniter berendezések vásárlásához, felszereléséhez, javításához.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr711669560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berlingo 2016.09.07. 18:45:38

Ez elég szegényesre sikeredett. Miért kell ilyen cikket írni? Látszik, hogy a cikkírónak fogalma sincs valójában a wc tartály működéséről. A sok szorgalmas ostoba, most nekiáll wc tartályt szerelni, darabokra szedi, mire rájön, hogy nem is hasonlít a modernebb tartályok töltő és öblítő része mint a képen. Jóhogy nem a Jakab szelepet mutatta be a szerző. Ez a cikk 1-es leülhet.

kkm.furdancs 2016.09.07. 19:26:09

@berlingo: Tudod, nagyon ritkán mondok ilyet, de értelmi fogyatékosokkal nem vitatkozom. Ha vetted volna a fáradságot elolvasni az utolsó bekezdést, látnád, hogy az anyag betűhűen egy lektorált könyv kivonata (a kiadó engedélyével). Bevezető egy hosszú, részletesebb fejezethez, ami végigtárgyalja a témát.

Ha ez neked kevés, vedd meg a könyvet. Bár szerintem neked az is kevés. Vagy abban is túl sok a betű, azért nem olvasod majd végig.

micsoda? 2016.09.07. 19:50:28

Azért a nagy többségnek ilyen wc tartálya van, Szerintem jól követhető a műkődése. Talán a hibalehetőségekről, javításról még pár mondat belefért volna. Például, nem áll le az öblítés, mint utólag kiderült vízkö miatt.

m_and_m 2016.09.07. 19:58:26

@kkm.furdancs: miért kell egy könyvből betűhűen blogbejegyzést összeollózni? Önálló gondolatok?

kkm.furdancs 2016.09.07. 19:58:44

@micsoda?: Ez egy hosszú könyv, benne van az is :)
Sajnos nem közölhetjük (főleg egyetlen, nagyon hosszú) cikkben a teljes tartalmat, inkább csak kedvcsinálónak szántuk a három posztot (két csaptelepes korábban és ez).

m_and_m 2016.09.07. 19:58:58

@kkm.furdancs: miért kell egy könyvből betűhűen blogbejegyzést összeollózni? Önálló gondolatok?

kkm.furdancs 2016.09.07. 19:59:49

@m_and_m: Írtam lentebb, könyvajánló.
Az önálló gondolatokat meghagyjuk a blog 80%-ban.

m_and_m 2016.09.07. 20:00:55

@m_and_m: és miért működik ilyen bénán ez az oldal?

Medgar 2016.09.07. 20:04:02

@kkm.furdancs: Tehát akkor ez egy reklám?

Untermensch4 2016.09.07. 20:11:59

@kkm.furdancs: Frankeinstein-i szörnyszülött bringám mellett másik művem amire büszke szoktam lenni, a wc-tartályom átbarkácsolása. A 20-as ábra "8" és tengelyének műanyagról fémre cserélését két levágott palacsavar-végből hajlítgattam, miután rövid időn belül a harmadik kínai műanyagdarab halt hősi halált és hirtelen felindulásból a méretek megállapítása nélkül elvágtattam néhai nagyapám műhelyébe. Emlékezetből szemmértékre két-két "kart" és "tengelyt" gyártottam, az egyik párosítás tökéletes lett. A szivárgó tömítés javításánál még a harang leszorító(?) rugóját is tuningoltam, a nem megfelelő tömítés-prototípusok egy része rugó-alátét lett. Most jó sok év után szivárgott pár hete egy kicsit de még igazítással szétszerelés nélkül megoldható volt. És hogy a környezetvédők is örüljenek, az öblítésnyi vízmennyiség csökkentését a szelepnél egy plusz csavar beékelésével megoldottam. Na nem mintha nagy környezetvédő lennék, csak elvi síkon zavar hogy ivóvízzel utaztatjuk a sz@rt :)

kkm.furdancs 2016.09.07. 20:19:48

@Untermensch4: Zavarba ejtő a sokszínűség, ami a típusra és formára pont ugyanolyan tartályok közt tapasztalunk, miután feltártuk a belsejét. Időközbeni korrekció, mondhatná a gyártó...
Mintha stratégiája a következő lenne: Változtasd meg belülről kétévente a típust, de ne változtass a nevén és típusszámán. Hagyd, hogy megvegye a pótalkatrészt az alapján, amit ráírtunk a dobozára. Miután megvette és rájön, hogy nem passzol, vetesd meg vele az új, teljes tartályt. :)

Persze, egy idő után megeszi a vízkő mindet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.07. 21:32:52

A szivárgások jelentős része - a már említett vízkövesedés és megkeményedés mellett - a tömítések alá beszorult szennyeződéseknek köszönhető. Egy megfelelő vízszűrővel ezen is lehet segíteni.

bangó margit 2016.09.07. 22:06:57

Nem értettem soha, hogy minek kell tartály. Szerintem marhaság.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.07. 22:18:42

@bangó margit:

Nem marhaság.

Ahhoz, hogy a víz a trutyit hatékonyan leöblítse, megfelelő térfogatáramú víz szükséges: nem túl nagy sebességgel, de viszonylag nagy tömegű víz. Ezt a vezetékes víz nyomása és a vízcső keresztmetszete nem mindig biztosítja. Pl. biztos megfigyelted, hogy a tartályból a WC-csészébe menő cső keresztmetszete sokkal nagyobb a szokásos vízcsőénél. Ez azért van, hogy rövid idő alatt elég nagy tömegű víz tudjon lezuhogni, hiszen annak impulzusa sodorja magával a trutyit. A tartályban tárolt víz a vízhálózati viszonyoktól függetlenül tudja biztosítani ezt.

Ahol megfelelő a hálózati nyomás, ott lehet használni nyomószelepet is.

siriq111 2016.09.07. 23:01:39

A fater is szereli a wc tartalyt, hiaba mondom neki mar idejel lenne cserelni. Azota mar 100 kobmeter viz elment a semmire. Mennyire egyszerubb lett volna venni egy masikat.

Untermensch4 2016.09.07. 23:22:57

@siriq111: Inkább ideje lenne jól megszerelni (ha egyáltalán lehetséges). Egy ilyen hosszasabb küzdelemben (feltételezem hogy a "100 köbméter" nem költői túlzás) már számolni kell a kognitív disszonancia veszélyével, tudni kell veszni hagyni az addig beleölt energiát és más irányba indulni ha csak az vezet vhová.

siriq111 2016.09.07. 23:35:20

@Untermensch4: En is ezt mondtam neki szinte szorol szora. Amugy 15-20 eves lehet maga a wc tartaly. Nem is ertem minek szenved vele. Egyebkent nem tulzas a 100 kobmeter. Utolag szamoltam ki es meg igy is valszeg kedvezoen szamoltam.

siriq111 2016.09.07. 23:39:01

Volt olyan honap amikor csak 10-12 kobmeter ment el feleslegesen. Ez csak 1 honap volt :D
Konkretan , egyfolytaban ment a viz a wc cseszebe.

siriq111 2016.09.07. 23:41:12

@siriq111: Amugy a rezsicsokkentes az milyen jo mar. Mondom jah, nem lenne egyszerubb egy masikat berakni aztan nem folyna a viz 24/7-ben . Mennyivel olcsobb lenne. Ezeket az oregek minden szar megakarnak szerelni de nem sikerul a vegen .

Treff Bubi 2016.09.08. 00:38:05

Félévente egy adag 20%-os ecetesszencia pár órára a tartályba öntve kifejezetten jótékonyan hat.

Egy naív kérdés: van jelentősége az öblítés szempontjából, hogy a WC tartály milyen magasan van? Ugye inkább az alacsony (WC csészére szerelt) tartályoknál lehet választani kis- vagy nagy öblítés között. Az a kb. egy méter, amivel a felső tartályt följebb szerelik, hozzátesz valamit a hatékonysághoz (ld. gravitáció)?

kkm.furdancs 2016.09.08. 05:29:24

@Treff Bubi: Mindenképp számít, hiszen a hálózati víznyomás energiát ad át azzal, hogy felpumpálja a vizet magasabbra. Ezzel a víztömeg helyzeti energiát (legújabb nevén magassági energiát) halmoz fel, mint a vízerőművekben.

Az Unió egyik munkacsoportja dolgozik rajta, hogy x év múlva olyan öblítőket gyártsanak, mely másfél liter vizet használ csak. Nos...az én vasárnapi ebédeim után... :)

A WC-lehúzás olyan gyakori, hogy szinte nem is érzékeljük. Legyen mondjuk napi 20 egy családban. 8*20*365= 58 m3 évente, simán összejöhet 100 m3 néhány év alatt, főleg, ha folyik is. Ha egy litert csöpögtet el óránként, akkor +9 m3 évente.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.09.08. 06:25:05

@siriq111: Nem feltétlenül van így. Egy pohár ecet 50 Ft, egy leeresztő gumi tömítés 500, egy új ürítő szelep 5000, egy új tartály 20 000. Persze tényleg nem árt érteni, mit-miért-mikor, de ehhez elég némi műszaki érzek.

m_and_m 2016.09.08. 07:05:42

@kkm.furdancs: ez a poszt nem könyvajánló. Az nem ilyen. Mert a végén megemlíted a forrást, az meg kötelező ilyen esetben.

anonymouse. 2016.09.08. 08:21:02

Nem tudja valaki, hogy Geberit ImpulsBasic330 töltőszelephez hol lehet vízszintszabályzó lengőkarhoz gumi tömítést/harangot kapni, mert e miatt sistereg állandóan a tartály. Az bosszant, hogy ez egy 5mm-es filléres dolog, de mivel nem igazán kapható, ezért az egész szelepet kell kétévenként cserélni.

Itt a kép róla:
kepfeltoltes.hu/view/160908/geberit_tomites_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.08. 08:50:15

@anonymouse.:

Willkommen in der Wegwerfgesellschaft!

Magyarul ezt nem lehet jól visszaadni. Kb. annyit jelent, hogy Isten hozott a fogyasztói társadalomban, de a Wegwerfgesellshaft olyan társadalmat jelöl, amelynek leglényegesebb tulajdonsága a tárgyak szemétbe dobálása.

Untermensch4 2016.09.08. 20:00:08

@anonymouse.:
1). Ha jól értelmezem a képet, egy lapos gumigyűrű-szerűség az ott. A szelep árát nem ismerve, ilyen kerek tömítés-izét holt bringabelsőből vagdosnék. Ha "lépcsőzetes" akkor egymásra ragasztva több réteget szilikonos tömítőragasztóval.
2). Ha a rajzon a piros négyzet a megfejtés akkor viszont egy bonyolultabb öntészeti technikát próbálnék ki.

Untermensch4 2016.09.08. 20:02:57

@siriq111: Lehet hogy egy olyan szelep/csap ami a bemenő vízcső és a tartály közé kerül, rentábilis lenne ha a csöpögés/szivárgás valójában folyás. A csap/szelep normál emberi magasságból kivitelezhető elzárása/nyitása egyszerűbb barkácsfeladvány.

siriq111 2016.09.08. 20:14:00

@Untermensch4: Van kulon csap, bar az sem zar rendesen. Szerintem az egeszet cserelni kellene.

Untermensch4 2016.09.08. 22:03:26

@siriq111: Ez a csap-ötletem csak ideiglenes megoldás, egy tartósabb iparibb kialakítású sztem árban közelítene egy új wc-tartályt.

anonymouse. 2016.09.10. 07:03:24

@Untermensch4: Nem jöhet szóba egy ilyen megoldás, mivel a henger közepe üreges és a sok egymásra ragasztott gumi rontja a működés biztonságát. Egyébként meg nagyon el van találva ez a tömítés, mivel picike és jónak kell lennie az illesztésnek, ha egy kicsit is nagyobb valamelyik irányba (kivéve átmérő), akkor már a tökéletes működésnek annyi.

Itt egy kép róla:
kepfeltoltes.hu/view/160910/rohadt_geberit_tomites_amit_nem_lehet_kapni_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

anonymouse. 2016.09.10. 07:12:17

@siriq111: Tényleg vannak olyan Mekk-Elekek, akik minduntalan kókányolnak otthon és a végén ezek nem igazán vállnak be, de hidd el vannak régi szakik is, akik megoldják a problémákat. Ha pedig kicsit folyik a wc azt az óra nem méri! Próbáld ki, hogy épp kinyitod a csapot csak annyira, mint egy vékony drót szál, akkor az óra nem pörög! ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.10. 08:46:27

@anonymouse.: Tudom, hogy ágyúval verébre, de ha nincs más megoldás, szerelj be egy mágnessszelepet és vezéreld azt egy az úszóhoz kapcsolt kontaktussal. Öröj időkre szóló megoldás lesz, nem kell kétévente cserélgetni semmit.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.09.10. 11:30:42

@m_and_m: Mert te úgy gondolod? :) Vagy valahol megvan egy titkos szobában (az első korán és az első biblia között) őrzött nagy és régi törvénykönyvben, hogy a 'könyvajánlónak" milyennek kell lennie?

Untermensch4 2016.09.10. 15:06:39

@Thoreau: Vedd dícséretnek. Ez nem könyvajánló (ami reklám-szagú) hanem egy önmagában értéket képviselő blogposzt és jobb vagy mint akár egy híres olimpiai bajnok vívó... :)

Untermensch4 2016.09.10. 15:08:58

@anonymouse.: 3D-nyomtatás a rugalmasabbik alapanyagból..? Egy 50 db-os szériával kb 100 évre van alkatrész-ellátásod... :)

m_and_m 2016.09.10. 15:26:12

@Thoreau: a wc tartályról szóló könyv ajánlója a könyvről kell, hogy szóljon (miért jó a könyv, kinek jó, stb), nem pedig a wc tartályról (mindezt úgy, hogy gyakorlatilag az egész cikk a könyvből van kimásolva)
Gondolnám, publikálással foglalkozónak nem kell ilyeneket magyarázni, hanem tudja ő is. De nem baj, blogod címlapra került, örülhetsz.
Azért, annyira te is érezted, hogy nem teljesen korrekt ez így, hogy a forrást a végén megemlítetted, de ettől még mindig nem könyvajánló a posztod - egyszerűen copy-paste.

m_and_m 2016.09.10. 15:27:40

@m_and_m: Bocsánat. Azt most néztem, hogy nem a te műved a blog. A személyes megszólításért elnézésedet kérem.

kkm.furdancs 2016.09.10. 16:32:43

@m_and_m: Ugye érzed, hogy rajtad kívül ez senkit nem érdekel? 6292 ember közül.

Untermensch4 2016.09.10. 17:04:24

@m_and_m: Lehet hogy nem mindenkinek egyforma az ajánlási stílusa. A humorunk is különbözik. Meg a könyvajánlásnak nem tudok olyan törvényi szabályozásáról amit ha elvét az ember, várhatja a polizájt... :)

anonymouse. 2016.09.10. 21:23:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mágnesszelep szerintem a túldimenzionálása a problémának. Külön törpefeszültséget vezetni pluszba a tartály mellé? Ááá... Remélem van valami elegánsabb megoldás is, mint pl másik típus javítókészlete. Vagy kiváltani egyszerűbben. Lehet, hogy írok a Geberitnek és a végeredményt közé teszem, hogy más is okulhasson belőle. Mert egy ilyen 50 Ft-os alkatrész cserével évekig lehet használni a töltőszelepet, mert a többi része kiforrott tartós technológia.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.11. 00:23:18

@anonymouse.:

Én is azzal kezdtem, hogy ágyúval verébre. :)

lutria 2016.09.11. 18:36:51

Ért valaki a Dömötör(de lux)rendszerhez?Lehet azon valamit állítani hogy lehúzáskor nagyobb lendülettel zúduljon le a víz?Tartálycsere után vettem észre hogy időnként a vízáram nem tudja átemelni az anyagot a bűzzáron és egy idő múlva visszaköszön...A csőrendszer vastagsága nem változott csak a tartálynál lehet keskenyebb a keresztmetszet mint az előző tartálynál.

kkm.furdancs 2016.09.11. 19:46:13

@lutria: Szia! Meg tudnád mondani, hogy az ábrák közül melyik illik rá a Dömötör rendszerre? Akkor utánanézek az említett könyvben.

lutria 2016.09.11. 22:13:27

@kkm.furdancs: Helló,egyik sem,pl.a zárást egy rugó végzi nem a víznyomás,az egész egy cső/rúd szerkezetbe van építve,a neten rákeresve vannak az alkatrészekről képek,robbantott ábrások is.

Untermensch4 2016.09.12. 16:04:16

@lutria: Így a leírásod alapján ez akár az enyémnek a szerkezete is lehet... (ez sztem nem igazi dömötör hanem vmi noname kiciócó) ha vhogy tudnál robbantott ábrát linkelni és ez a helyzet (hasonló/ugyanaz a szerkezet) akkor lehet hogy elég csak a tartályban nagyobb vízszintet beállítani.

anonymouse. 2016.09.12. 20:42:09

@Untermensch4: Szerintem ezt még nem lehet 3d-és nyomtatóval előállítani jelenleg, de Furdancs kolléga ezt megerősítheti. Mivel ennek kellőképpen rugalmasnak is kell lennie, hogy a fröccsöntött csúcsra rázárjon ahhoz pedig vulkanizáció szükséges. De van a témában előre lépés, amit nem soká leírok....

Untermensch4 2016.09.12. 22:08:57

@lutria: Ez olyan (az enyém karos mint a robbantott ábra, nem gombos). A videóban amikor a "középmagas és magas helyzetben is beépíthető."-nél elkezdik "lehúzni", a vízszint nem olyan magas mint lehetne, a szelepnél van az enyémen egy állító-csavar. Ha ez teljesen "fent" állásba van tekerve és a "lefelé görbülés" miatt nem tud magasabbra emelkedni a vízszint akkor az úszót kell a kari végpontjához képest magasabbra barkácsolni.
De holnap munka után (amikor a zajérzékeny szomszédom nem aludna) felmászok és jobban megnézem mert ez a leírásom így visszaolvasva lehet hogy csak nekem érthető... :(

Untermensch4 2016.09.12. 22:10:09

@anonymouse.: Szerepel benne (a megoldásban) szilikonos tömítőragasztóból szobrott elem..?

kkm.furdancs 2016.09.14. 05:28:36

@anonymouse.: @lutria: Sziasztok! Elnézést a ritka válaszokért, de (itt egy random kifogás). :) Köszi a Untermensch4 a segítséget!
Lehet nyomtatni hajlékony és rugalmas tárgyakat, csak nem érdemes fürdőszoba projectben, mert több idő a méretlevétel, tervezés, mint akár Ghánából beszerezni az alkatrészt. 20-30000 Ft a flexibilis nyomtatószál kilója- Egyébként kapható már házi nyomtatóhoz is fa- és fémtartalmú szál is, a neonról nem beszélve.

anonymouse. 2016.09.14. 15:20:20

@anonymouse.: @kkm.furdancs:
***************************************************************************************************************
#GEBERIT IMPULSBASIC 330 TÖLTŐSZELEP JAVÍTÁSA HÁZILAG TIPP! #JAVÍTÓKÉSZLET
***************************************************************************************************************
Ahogy írtam is, hogy hiába kerestem a sistergő wc tartályhoz ilyen gumi hengert: kepfeltoltes.hu/view/160910/rohadt_geberit_tomites_amit_nem_lehet_kapni_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
tényleg nem lehet kapni sehol!
Vettem a fáradságot és írtam a Magyarországi képviseletnek egy levelet, ahol ezt szóvá tettem. A következő munkanapon felhívott a kollégájuk és készségesen felajánlotta a segítségét. Megkérdeztem tőle, hogy miért nem lehet ehhez a nagyon sok helyen használt általános töltőszelephez javítókészletet kapni, ez üzletpolitikai koncepció? Erre sajnos nem tudott igazából választ adni, de megígérte, hogy eljuttat hozzám ingyen ilyen gumi korongot.

ÉS LÁSS CSODÁT, MA MEGKAPTAM!

Innen köszönöm a korrekt ügyfél-támogatást!

Ma megyek és beszerelem, amit ha tud az ember mit csinál 1perc alatt megoldhat házilag is! Tartály tetejét lepattint, szabályzó lengőkart csavarhúzóval kipattint, gumit cserél, visszarak, visszarak. Utána vidáman ráül és lehúz! :)

Mai mottóm: Légy férfi, szereld magad! :)

Untermensch4 2016.09.16. 17:58:08

@kkm.furdancs: Hosszas gondolkodás (és a vonatkozó alkatrész újfent megejtett kzelebbi megnézése) után arra jutottam hogy a wc-tartályos tippem bevált. Örülök. Hogy segíthettem meg hogy most már tudom hogy a tartályom "dömötör"(szerkezetű?) :)
süti beállítások módosítása