Egyszerű fiókosztó

2017.02.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nagyon egyszerű tárgyat készítettem (tökéletesítettem) a napokban. Alibi írásnak tűnhet dokumentálása, mert semmiféle találmányt vagy zseniális megoldást nem tartalmaz. Viszont barkácsblog vagyunk, ezért időnként fel kell mutatni valami saját gyártmányt a belinkelt hobbitházakon és apró, színes híreken kívül. Tessék tehát, egy fiókosztó házilag.

fioka14.jpg

Különbözőek vagyunk. Más a testfelépítésünk, világnézetünk, mások a gyermekkori szorongásaink, de mindenkinek van egy fiókja tele kacatokkal. Rendet kell tartani és nagyjából elkülöníteni az apróságokat. Nem egészséges mikor a gázpisztoly izzólámpák, gyógyszer és aprópénz közt hentereg.

fioka10.jpg

A rétegelt lemez különösen alkalmas vékony, de erős alkatrészek alapanyagának. Megfelelő csiszolás és felületkezelés után sík felülete sem vall szégyent, mindössze a rétegelt oldalát kell elrejtenünk.

fioka13.jpg

Alapkoncepció a fiók belső méretére vágott, egymással T-alakban találkozó falak rögzítése. Méretre daraboltam, majd a két fal találkozásánál egy hornyot martam a fába. Nem kötelező, de így egy szögelést/csavarozást megspórolunk. Szálkamentesítés céljából lecsiszoltam éleit. Apró, de sokáig gyógyuló, fájdalmas sebet okoznak a szálkák, ne kockáztassunk.

fioka16.jpg

Rég igyekszem, hogy megfelelő ragasztót találjak. Amelyik gyorsan szárad, erősen köt, lehetőleg felkenés után is tart egy kicsit, nem szárad be két héten belül és nem 20000,- Ft kilója. Olyat nem találtam, amelyik mindegyik paramétert tudná, bár a Palmatext nagyon közelít, illetve a pillanatragasztó zselé teljesíti a feltételeket, a beszáradást és árat kivéve. Az illusztráción látható elektromos ragasztópisztoly igazán praktikus, csak épp nem ragaszt a hagyományos, klasszikus értelemben. Inkább kifolyik és megszilárdul, kitölti a réseket, ennyi. Pedig ha pontosan készítjük az illesztéseket, ott nincs mit kitölteni.

fioka12.jpg

Annyit segített, hogy a horonyban rögzítette a rövidebb oldalfalat. Mivel tényleg nagyon ügyesen vágtam méretre a fiókosztó alkatrészeit, megszorulva szinte önmagát tartja, így semmi visszafordíthatatlan nem történt a fiókkal. Néha fiatalok vagyunk és bohók és hiszünk a dolgok állandóságában. Viszont egyrészt "A temetők tele vannak olyanokkal, akik fiatalok és bohók voltak" (A hét mesterlövész - Yul Brinner), a szemétlerakók pedig olyan fiókokkal, melyekbe valaki jó ötletnek tartotta lyukat fúrni. Esetleg többet is. De akkor az a fiók már nem volt az igazi.

fioka15.jpg

Nem történt vele semmi visszafordíthatatlan...kivéve, hogy alulról belefúrtam három apró lyukat és 10 mm-es vékony facsavarral rögzítettem a rétegelt lemezeket. Anélkül a nagy felületű fiókalj öblösödött amúgy is. Oda szeretnek szorulni apró tárgyak. Ennyi volt rövid és egyszerű története az egyszerű fiókosztónak.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7412254406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása