Mérlegen a patikamérleg

2017.04.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

merleg2_1.jpg

A permetezőszer olyan, mint a rum. Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mértékben drága. Káros is, persze. Kertemben csak a legszükségesebb mértékben használok növényvédő szert és régóta gondot okoz kis mennyiségek kimérése. Ez igaz a műtrágyára is, ahol nem ritka a 0.03% hígítási szükséglet. Például palántabelocsoláshoz, mikor az öntözővíz könnyen átfolyik a laza virágföldön és közvetlenül a gyökerekre hat. Aki pusztította már ki felesége szobanövényeit egyetlen túlzott trágyázással, megérti a pontos adagolás szükségességét.

A digitális konyhai mérleg +/- 1 grammos hibahatárral mér, miközben legtöbbször összesen egy grammra van szükségem. Eddig szemmértékkel adagoltam, azaz a gyárilag négy grammos adagot kiöntöttem és négy részre osztottam, de ez a módszer nem az igazi. Valami van, de nem az igazi. 3D nyomtatós sorozatunkban készítettem ugyan demonstrációként kétkaros mérleget, de lengő alkatrészei és nyilvánvaló hiányosságai miatt a gyakorlati felhasználásban ugyanúgy túlhaladott, mint rézből készült megfelelője.

merleg1_1.jpg

Beszereztem egy rendes, kereskedelemben kapható patikamérleget. Kiválasztásának alternatíváit, azaz a különböző igényeknek megfelelő más típusokat is bemutatom lentebb, de előbb saját készülékem jellemzői.

merleg5_1.jpg

A Basetech SJS-60008 Zsebmérleg max. 200 g/0,01 g nevet kapta, ami röviden leírja legfontosabb jellemzőit, tehát maximum 200 grammot mérhetünk vele 0,01 grammos méréshatárral. Ez már egészen jól hangzik. Gyakorlati kipróbálása során hasznos jószágnak bizonyul mikrotömegek mérésére és kompakt, könnyen tisztítható kivitele megfelel a kertészelvárásoknak. Talán lehetne kicsit hosszabb az automatikus kikapcsolás ideje, más hiányosságot nem tapasztaltam.

merleg4_1.jpg

Nemesacél burkolattal érkezett, csinos jószág, a zsebbe is könnyen belefér és könnyen tisztán tartható. Ezért is inkább őrölt paprikával teszteltem, mint mindenféle fehér porokkal (például szódabikarbónával), ne higgyék a puszta kép alapján, hogy dílerképző tanfolyamot indítunk. Levehető fedele mérlegtányérként is funkcionálhat, de a "tára" funkció segítségével az üres tányérral lenullázhatjuk, így tetszőleges tömegű edény használható hozzá.
Lássuk gyári adatait:  Mérési tartomány (max.) 200 g, leolvashatóság 0.01 g, méretei 92*52*19 mm. Mértékegység átkapcsolható, megvilágított kijelző, túlterhelés jelző, elemkimerülés jelzés, kalibrálási funkció.

merleg3_1.jpg

A pontosság után legfontosabb jellemzőjeként az áramellátás mikéntje szerepelt. Rendben, hogy elemes, de szerencsére 2 darab AAA ceruzaelemmel működik. Ha ismeri kedves olvasó a szituációt, mikor lefekvés előtt felkapaszkodik a testsúlymérlegre és az LO (kimerült elem) üzenettel kikapcsol, tudja értékelni a könnyen hozzáférhető ceruzaelemeket. A manapság elharapódzó gombelem-divatnak legtöbbször semmi értelme, maximum laposabb lesz tőle a készülék. Viszont sokkal nehezebb felkutatni árusítóhelyeiket. Lényeg, hogy ez a készülék életszerűen lett tervezve.

ddddd.jpg

Felelőtlen kijelentést tettem a poszt elején, mert rátekintve a különféle mérlegek kínálatára zseb-labor-konyhai-levél-stb. kivitelben, így inkább egy 213 darabos katalógust mutatok be az 1.490-329.000 forintos árspektrumban. Rekordok a készülékek között: 0.001 pontosság és a 300 kg méréshatár. Kellemes válogatást!

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1612407581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.04.12. 15:07:17

"Ezért is inkább őrölt paprikával teszteltem, mint mindenféle fehér porokkal (például szódabikarbónával), ne higgyék a puszta kép alapján, hogy dílerképző tanfolyamot indítunk."
Sztem létezik ilyen színárnyalatú hasis... :)

kkm.furdancs 2017.04.12. 17:03:10

Ha nincs is, majd az élelmiszeripar beszáll kurkumával és piros ételfestékkel, ahogy szokták :)
Anno olvastam, hogy Jamaicában 5 dollárért lehet venni egy vödör (bételszerű) levelet, amivel egy napig elvan az ember. :)

Untermensch4 2017.04.13. 17:53:45

@kkm.furdancs: Offtopic de valóban, az államok (számukra is igen költséges) piactorzító tevékenysége ellenére a kábítószerek előállítása baromi olcsó. Amikor egy kg (tiszta) kokain NYC-ben kb 1,2 millió dolcsi volt, ennek az egy kg-nak az előállítási költsége bolíviában kb 10 cent... a jamaicai 5 dolláros levélcsomó kb a kisker-fogyasztói ár, turistáknak. :)

kkm.furdancs 2017.04.14. 06:20:27

@Untermensch4: Elkezdtem nézni lelkesen egy Amazonasról szóló ismeretterjesztő sorozatot. Ahelyett, hogy a buja dzsungel élővilágát mutatták volna be, az első rész amolyan valóságshow mintájára indult és az andokbeli szegény kábítószertermesztők kizsákmányolásáról és az említett árrésről rinyáltak benne, valamint agyödémát kapott a kameraman. Mi van ezekkel a sorozatokkal manapság?

Untermensch4 2017.04.15. 19:34:06

@kkm.furdancs: Mivel kb 10 éve nem nézek tévét, nem nagyon vagyok képben sorozatok tekintetében. Azt tudom hogy a "Hogyan készült..." szinkronja néha katasztrófa.
Anno Escobar azért volt nagy májer mert a kokalevél termesztőitől sokkal jobb áron vásárolta fel a termést mintha azok kukoricát vagy akármit termeltek volna és azt próbálják eladni. A tekintélyes árrésből meg a vadaspark és egyéb luxus mellett költött annyit helyi infrastruktúrára is amivel felülmúlta a kormányt. Mikor lecsukták még saját börtönt is építtetett, meg mellé egy stadiont hogy tudjon meccsen nézni, és mindezt nem az adófizetők pénzéből... :)

kkm.furdancs 2017.04.16. 11:30:04

@Untermensch4: Utoljára 2008-ban néztem valódi tévéműsort én is. Azóta kihozom a kölcsönzőből az engem érdeklő műsorokat :) A hogyan készült utolsó három-négy évada igazán szórakoztató, a szinkron is megfelelő és néha meglátom benne a humort. Ráadásul a zene sem az a halálra idegesítő, mint az elején.

Untermensch4 2017.04.16. 17:31:33

@kkm.furdancs: Lehet hogy többnyire megfelelő a szinkron, de néha gyanús (nem tudom évadhoz kötni a problémát mert én nagyon össze-vissza nézem). De már volt olyan ha jól emlékszem hogy gyalu vagy vmi hasonló lett az ami a képen határozottam egy felsőmaró volt... :)
Nem emlékszem melyik volt de találtam két másikat.
www.youtube.com/watch?v=KbHPykiROaQ
1:05-nél
De 2:26-nál a "kisnyomású csiszológép" se semmi fordítás... :)
3:02-nél a "relé" esetében bizonytalan vagyok...
3:28-nál kezdődően a hűtéssel kapcsolatban viccesen fogalmaznak
4:32-nél még egy relé...

www.youtube.com/watch?v=u4xW7iIiIcc
3:00 a ragasztó aktiválása...
4:12 ez vésés..?

3:28-nál kezdődően a hűtéssel kapcsolatban viccesen fogalmaznak
4:32-nél még egy relé...

<troll OFF> a zenéje tényleg hallgatható :)

kkm.furdancs 2017.04.18. 06:39:40

@Untermensch4: Már megszoktam hogy következetesen összetévesztik a milliárdot a billióval, néha a milliót milliárddal, mértékegységekben nem ismernek mást, mint afrikai elefántot és olimpiai úszómedencét, valamint bárminek készítéséről is szól a film, 24 órán belül el kell készíteni, mert baj van :)
Manapság alig látni rendes, igényes ismeretterjesztő filmet, csak Orange megyei tahókat, ahogy egymással ordítoznak, illetve autó-harckocsirepülőgép-stb kereskedőket. Gondolom, erre van igény.

zooltek 2017.04.19. 07:07:19

@kkm.furdancs: Na ja, és az Agymenőkből azt is tudhatjuk, hogy a Földön a legtöbb nem a szilíciumból van, hanem a szilikonból :D
süti beállítások módosítása