Fessünk csövet!

2017.05.11. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Egy olvasói levél érkezett pár napja, írója arról panaszkodott, hogy egy régi kertibútor-garnitúrát próbál lefesteni. A bútor fémcsövekből áll, és a probléma az, hogy bármit is tesz, mindenképp megfolyik a festék, akár ecsettel, akár spray kiszereléssel próbálkozik.

festés spray ecset cső vascső

 

Azt válaszoltuk, hogy írunk a kérdésről. A dolog most számomra messze nem tűnik ördöngösségnek, de persze az igaz, hogy azért nem velem született ez a magabiztosság, jó pár megfolyt festésű csövet 'elkövettem' ifjabb éveimben.

Elsőként nézzük a festékszórást, vagyis a spray kiszerelésű festékeket:

A festés első legfontosabb összetevője minden esetben a tiszta, és jó tapadóképességű alap. A mai akryl spray festékek korában erről hajlamos megfeledkezni az ember, mert ezek a festékek jól tapadnak, és gyorsan száradnak. De ettől még a tartós eredményhez igenis fontos, hogy az alap tiszta, száraz, és kellő textúrájú, vagyis ne tükör sima legyen. Csövekből készült tárgyaknál ráadásul mindig gondolni kell arra, hogy a csőbe belülre is kerülhet tisztítófolyadék (víz, hígító, vagy rozsdamaró) ami, miután ott bent nem nagyon jár a levegő, igen lassan szárad ki. Persze belül elvileg ez minket nem zavar, viszont ha a tárgyat festés közben mozgatjuk, akkor mindenféle lyukakon, az illesztéseknél – például a kerti bútorok rugóinak furatainál, vagy a kárpit felfogatására szolgáló lyukaknál - szépen ki tud szivárogni, és ez eleve lehetetlenné teszi a szép festést. Jómagam leginkább kisebb-nagyobb motorkerékpárok és biciklik alkatrészein tanultam meg festeni. Ezeknél is az volt a probléma, hogy teli voltak olyan rejtett részekkel, ahol napokig képes volt elbújni pár csepp víz. Tehát a tisztítás utáni teljes száradást ki kell várjuk, mielőtt festésre gondolunk. A zsír- és rozsdamentes, finom csiszolópapírral kicsit átsimított felület festése innentől annyira nem macerás.

Tapasztalatom szerint a titok mindössze annyi, hogy vékonyan és sok rétegben kell felfújni a festéket. Az első réteg nem is kell takarjon, nem baj, ha látszik a felület eredeti színe. Inkább csak amolyan finom tapadóréteget hozunk létre a további rétegeknek. Én ilyenkor csak egy kis időt szoktam várni, ahogy egy picit 'meghúz' a felület, rögtön fújok rá egy újabb vékony réteget, majd akár egy harmadikat is. Ezeknek a rétegeknek nem kell a teljes felületet egységesen borítaniuk, hanem mondjuk fújunk egyet az adott szerkezet felső oldalára, majd ahogy kicsit szikkadt a felület, fújunk egyet az alsóra. Ez már általában takar is. Ilyenkor kivárom a száradási időt, ez akryl festékeknél néhány óra csak. Ezután már szemügyre lehet venni a tárgyat, ha a festékréteg nem egyenletes, akkor át lehet fújni egy újabb réteggel. Egy csövekből álló szerkezetnél fontos, hogy mindenhová odaférjünk, ezért én festés közben ezeket fel szoktam függeszteni, hogy alulról is tudjak festeni. Ha így járunk el, túl nagy gond nem lehet. Klasszikus zománcfestéket használva (például Neolux spray) a dolog nehezebb, mert ez jóval lassabban szárad, és hígabb is. De a jól tapadó felület és a minél vékonyabb rétegek itt is segítenek. Mondjuk én az ilyen anyagokat inkább kerülöm, mióta van más is.

festés spray ecset cső vascső

Az ecsetes festésnél hasonló a helyzet. Itt is fontos a felület előkészítés. A sok vékony réteg helyett itt a sűrű festék a varázsszó. Megint csak az van, hogy a klasszikus hígabb zománcokkal térbeli tárgyat festeni nagyon nehéz. Ahhoz hogy szép felületet adjanak hígnak kell lenniük, és tényleg nagyon könnyen megfolynak. Itt is a Neolux a mumus, pedig ez nem rossz festék, csak hát eljárt felette az idő. Ecsetes festéshez érdemes korszerű, vizes bázisú festékeket keresni. Ezek a nevükben többnyire „aqua” szócskát tartalmazó festékek általában szurok sűrű anyagok, szépen el lehet kenni a felületen, és festés után a felület képes kisimulni, tehát az ecset nyoma eltűnik. (Megjegyzés: Csőszerkezeteknél épp nem, de bármilyen sík felületen nyugodtan elfelejthetjük az ecseteket. Szivacs-, gumi- és bársonyhengerek garmadája van a boltokban, sokkal szebb és egyenletesebb felület készülhet velük, majd írunk erről is még.)

Szinte minden nagyobb festékgyár gyárt ilyen festékeket, de a barkácsáruházak sajátmárkás, kedvezőbb árú termékei között is találunk belőlük. Én inkább a selyemfényű, vagy matt fajtákat keresem, ezek nem tökéletes felvitel esetén is korrekt felületet adnak, a száradás közben a felületre szálló por, vagy más szennyeződés jóval kevésbé zavaró, mint egy fényes bevonat esetében.

Nagyjából ennyi, ami most eszembe jutott a témáról. Az alapozás fontos, egy fém tárgy esetében egy rozsdagátló alapozó nagyon jól tapadó réteget képez a fedőrétegek alá. És manapság már tényleg döbbenetes választék van festékekből, mindenre van megoldás, nagyobb festékboltokba kell menni vásárolni, és bátran nyaggatni az eladót. Akár spray kiszerelésben is találunk sokféle alapozót, igaz, ez újabb költség, de az eredmény is tartósabb lesz.

Szóval, fessünk bátran! A világ amúgy is színes, a festéssel ezt csak fokozni tudjuk.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr318762814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GöTi 2017.05.12. 19:25:25

Az ecset - spray változatok mellett, helyett próbálja ki a kérdező a kis hengereket - a festéknek megfelelő anyaggal, felülettel.

Zománc festékekhez a teddi jellegű nekem nagyon bevált.

P. Sz. C. 2017.05.13. 00:05:10

Kérdezném, hogy a mai, korszerű festékeket - akár zománc, akár vizes bázisú -nem kell hígítani ? Épp az a jó, hogy szurok sűrűségű?

scsaba1 2017.05.13. 14:53:21

Ha régi, kisipari vagy házibarkács csővázas bútor, akkor azon már minden előfordul a rozsdafoltól át a 10 réteg festékig. Az ilyen bútor lepacsmagolása festékkel ritkán lesz tartós meg szép. A sparyfestéket pláne nem ajánlanám, az oldószere valami nitrohígító szerűség, extra gyorsan szárad, nincs ideje a festéknek rendesen kifeszülni. Jó spray, de rövid éltű dolgoknak meg esetleg beltérbe, de kertibútort tuti nem festenék vele.

SZóval én először szétkapnám, mint foxi a lábtörlőt. Ha az ülőfelület fa szerkezetű akkor leszedném róla.
Majd flexbe foghtó drótkoronggal, lamellás koronggal, meg fúrógépbe fogható csiszolókoronggal a fémig lecsiszolnám a régi festéket (Ezzel a hárommal majd mindenhová oda lehet férni) Majd kézi csiszolópapírral is gyorsan áthúznám és nitrohígítóval áttörölném. Utána mehet rá a rozsdagátló alapozó. Én a Dunaplaszt primert szeretem, megdöbbentően jó és tartós alapot ad a közbenső alapozónak, de nyilván bármilyen rozsdagátló alapozó jó mindenkinek a saját vallása szerinti... Ha vannak a csövön nagyon látható nagy rozsdakráterek, leütések, azokat ki lehet gittelni. 1000 Ft körül van egy doboz kétkomponensű autókitt, nagyon sokra elég. Ha valami magasfényű festéket választunk utolsó rétegnek, akkor az elő fogja hozni az utolsó kis hibát is, amit matt felületen elintézünk egy jóvanazúggyal is. Majd a kikeményedés után a kittelést is szépen vissza kell csiszolni.

Férfiember oldószeres festékkel dolgozik. A primer festék után jöhet a választott festékrendszer alapozója, lehetőség szerint a választott színű zománcfestékhez hasonló színben (világos festékek alá világos, sötét színek alá sötét stb) . Száradás után újabb csiszolás finom papírral, nagyon óvatosan, portalanítás majd újabb réteg alapozó. Ez lehet kicsit hígabb is, szebben kiterül, nem maradnak meg úgy az ecsetnyomok benne. Ha ez is megszáradt, akkor jöhet a utolsó rétegnek valami szép zománc. Ennyi festés után már van némi képünk meg rutinunk az ecsetkezelésről, meg hogy milyen hígra kell csinálni az utolsó réteget. A zománcot egyenletes vastagságban próbáljuk meg felvinni, majd ha megvan, éppen hogy csak festékes ecsettel próbáljuk meg egyetlen húzással az elejétől a végéig végighúzni az ecsetet a csövön, úgy hogy az ecset is éppen hogy csak hozzáér a csőhöz. Ne nyomjuk rá erősen, meg ne nyúlkáljunk bele a közepébe, hanem finoman oszlassuk el egyetlen ecsetvonással.

Hígítás: Mostanában a gyári festékeket alig kell hígítani. Az egy liter körüli festékekbe tényleg csak max. fél deci kell, vagy annyi sem. Ha túlhígítjuk nem fog rendesen takarni sem + hajlamosabb lesz a megfolyásra is, tehát mindig csak egy kicsit tegyünk hozzá, majd keverjük el alaposan. Szóval valami olyasmi sűrűségűre kell hígítani, hogy már ne maradjanak meg tartósan az ecsetnyomok a festékben, de még szépen takarjon és ne folyjon meg. Oldószeres zománcokra én a szintetikus hígítót preferálom, szebben kifeszül tőle a festék, mint a lakkbenzintől, így a végeredmény is szebb lesz.
A 12 meg a 24 órás száradások a dobozon eléggé túlzóak, jó lesz az 2-3 napnak is, pláne hűvös időben. Tudom én, hogy ez egy erősen maximalista leírás, meg mennyi festék, mennyi hígító, mennyi csiszolópapír, mennyi munka, mennyi idő, meg ennyiért simán kapok 6 darab teszkógazdaságos műanyagszéket is, de valahogy így kell megcsinálni tartósra bármilyen kültéri fémfelületet. Egyébként jól el lehet játszani a színekkel is, zománcból nem csak fehér, barna meg fekete létezik, pl. a Trilakknak nagyon jó színei vannak, pl. a most divatos pisztáciazöld, a visszafogott krémszínen át az elegáns sötétszürkéig, így a eléggé egyedi lesz a végeredmény is.

Ha nagyon ütött-kopott a szerkezet, akkor szóba jöhetnek a különböző kalapácslakk-hatású festékek is. Ezek ilyen gidres-gödrösre száradnak ki, jótékonyan elfedve a felület hibáit. Tudom, hogy ezeket úgy reklámozzák, hogy egyenesen a rozsdára, de én ezt hülyeségnek tartom. Miért csináljunk meg valamit szarul, ha jól is meg lehet? Szóval én ezek előtt is fémtisztára csiszolom a felületet, majd megy rá egy primer, a primerre meg két réteg ezekből a festékekből, így valóban tartós lesz.

Dióhéjban ennyi lenne.

kkm.furdancs 2017.05.13. 19:18:51

@scsaba1: Ez komoly összefoglaló volt, köszi a fáradságot. Hiába tűnt jó ötletnek, de újból és újból csalódnom kellett a vízbázisú festékekben. Még a harmadik rétegen is átüt a finom rozsda, ami a fémtisztára csiszolt anyagokon is jelentkezik. Pedig alapozóként is lehet használni, írja a használati utasítás. Akár hígítom, akár nem, ez van.
süti beállítások módosítása