Mitől függ egy redőny ára?

2017.05.23. 05:01 | Írta: Mr. Furdancs

A redőnyvásárlás nehéz döntés, kihívásokkal teli folyamat, aminek az egyik elsődleges oka alighanem a túlkínálatból fakadó árverseny. A piacon jelenleg számtalan gyártó kínálja portékáit, így óriási eltéréseket találhatunk a színek, árak és minőség tekintetében. Redőnyt az emberek többsége hosszú távra vásárol, de csábít a minél kisebb beruházási költség is.. Éveken, sőt évtizedeken át - minőségromlás és gyakori meghibásodás nélkül - szeretnék élvezni az árnyékolóból fakadó előnyöket, és mivel könnyű zsákutcába jutni, illetve rosszul választani, rengetegen hajlamosak a bizonytalanságra.

Laikusként a szakmában 15 éves tapasztalattal és számos referenciával rendelkező Csancsa Árnyékolástechnikai Bt-hez. fordultunk a kérdéssel, hogy  milyen tényezők befolyásolják az árnyékolók árait, miből fakadhatnak ezek az óriási különbségek, és egyáltalán mire is kell nagyon odafigyelni.

20160806_104250.jpg

Felejtsük el a legolcsóbbat!

Sárközi János, a Csancsa Árnyékolástechnikai Bt. tulajdonosának és alapítójának véleménye szerint, amennyiben redőnyvásárlás előtt állunk, és hosszútávra tervezünk, akkor a legolcsóbb kategóriát érdemes azonnal kizárni a látókörünkből. „Az olcsó könnyen drága lehet, a drágább pedig lehet, hogy a legolcsóbb megoldás hosszú távon.” - fogalmazta meg a  szerszámainknál is jól ismert alaptételt.

Ez a gyakorlatban nem jelent mást, minthogy a legolcsóbb redőnyök rendszerint nagyon rossz minőségűek, és bár sokan úgy vélik, hogy itt is gyakran csak a márkát és a nevet kell megfizetni, ez azonban legfeljebb a prémium kategóriában tekinthető igaz állításnak. Az olcsó redőnyök többsége rendszerint ugyanis silány minőségű alapanyagból készül, és bár ideig-óráig talán jól ellátják a feladatukat, de pár hónapon belül jönnek a kisebb, majd a nagyobb meghibásodások, míg végül 1-2 éven belül cserére szorulhatnak.

Érdemes tehát rögtön a középkategóriát megcélozni a redőnyválasztáskor, hiszen ezek rendszerint csak párezer forinttal drágábbak, mint a legolcsóbb típusok, ellenben garantált, hogy évekig, rendeltetésszerű használat esetén pedig akár évtizedekig is képesek lesznek ellátni a feladatukat. Azt pedig bárki könnyedén kiszámolhatja már ebből, hogy mikor járunk jobban:

 

  • ha egy drágább redőnyt veszünk, amihez 10 évig nem kell hozzányúlni sem;
  • vagy egy olcsót, amit folyamatosan javíthatunk, 2-3 évente cserélhetünk, tehát 10 éven belül háromszor vesszük meg.

 

Így lehet az olcsóbb redőny hosszabb távon drágább!

20160608_204050.jpg 

 

A forgalmazó és a garancia is kiemelkedően fontos

Persze könnyen lehet, hogy egy olyan cégbe futunk bele a redőnyvásárlás során, amelyik eleve át akar verni minket, és rossz minőségű árnyékolókat ad el nekünk annyi pénzért, amiért máshol sokkal jobbat is kapnánk. „Érdemes utánanézni, hogy hivatalosan milyen cég áll az adott weboldal vagy hirdetés mögött. Ez későbbiekben a garancia miatt is nagyon fontos. Van olyan hirdetés vagy weboldal, ahol csak egy telefonszám van, semmi más.” – fogalmazott Sárközi János, aki szerint az ilyen forgalmazókkal eleve nem szabad szóba állni, hiszen a háttérben szinte biztosan nem áll tisztességes szándék. Ezzel pedig nagyon csúnyán ráfaraghatunk, és akár tízezreket is elbukhatunk!

Fontos alapszabály tehát, hogy egy cég:

  • ne bujkáljon és titkolózzon a vásárlók előtt;
  • minőségi, igényes és informatív weboldallal rendelkezzen;
  • legyen több fronton is elérhető az érdeklődőknek;
  • adjon megbízható és ellenőrizhető referenciákat honlapján.

 

Minderre a garancia miatt is érdemes lehet odafigyelni. Sok helyen súlyos kikötések vannak a szavatosságra, míg máshol erősen korlátozzák mindezt. „Egy rendes cég esetében a 2-3 év mindenre kiterjedő szavatosság a minimum, így a Csancsa Árnyékolástechnikai Bt. által forgalmazott termékekre is például 3 év teljes körű garancia van” – emelte ki a Sárközi János, aki hozzátette még, hogy ennek biztosítása és papírozása rendkívül fontos lehet a takarékoskodás szempontjából. Ha ugyanis egy redőny elromlik, de a cég időközben elérhetetlenné válik, azzal nagy valószínűséggel bukik a garancia, aminek az eredménye nem más, mint a méregdrága csere vagy javítás.

muanyag_redony_domsod3.jpg

 

Amire műanyag redőny vásárlása előtt figyelni kell

A legtöbb háztartás az alacsonyabb ár miatt elsődlegesen a műanyag redőnyök között válogat, ha árnyékoló-vásárlás előtt áll, amivel kapcsolatban érdemes tudni, hogy rendkívül komoly árbeli különbségek lehetnek az egyes modellek között. A termékek árát rendszerint az anyagminőség határozza meg, így lehetséges, hogy egy ránézésre teljesen ugyanolyan kinézettel rendelkező redőny lehet nagyon olcsó, de akár több ezer forinttal drágább is.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy tisztázzuk a műanyag hátterét, hiszen gyakran belefuthatunk újrahasznosított, vagy direkt könnyített típusokba, amelyek bár ugyanúgy festenek, mint a 100 százalékban tiszta granulátumból készült redőnyök, de súlyuk és tartósságuk gyakran csak a negyede az eredeti termékeknek. Ezek a tipikusan olcsó, a szakma által gyakran csak „pár hónapos” jelzővel illetett árnyékolók, amelyek valóban elérhető áron vásárolhatók meg, de meghibásodási arányuk kiemelkedően magas.

 

Mi határozza meg egy műanyag redőny árát?

Egy jó műanyag redőny ismérve minden esetben az, hogy végeik ariterezve vannak, ami viharban, takarítás során vagy általános használat mellett meggátolja azt, hogy a redőnylécek elmozduljanak a helyükről. Ezt a kis kiegészítőt gyakran kispórolják az olcsóbb árnyékolókból, aminek az eredménye nem más, minthogy jön a drága javítás, illetve utólag kell megvennünk hozzá a lezáró elemeket, amivel máris pont ugyanott vagyunk, mintha egy jobb minőségű redőnyt néztünk volna magunknak.

„A redőnyöknél általánosan a műanyag alkatrészek apróságnak számítanak, de komoly különbségek vannak az élettartamban. Míg az egyik 1-2 évet bír, a másik akár 20 évet, ez is tényező lehet az árazásnál.” – mondta Sárközi János, aki hozzátette, hogy az olcsóbb típusoknál nyilván a gyengébb minőség figyelhető meg, ami az alumínium redőnyök esetében is gyakran befolyásolja az árat, hiszen a gyártók ezeken tudnak a legtöbbet spórolni.

Az egyes árnyékoló-típusok között akár 30-50 százalékos árkülönbség is lehet a redőnytengely tekintetében. Vannak rosszabb minőségű, pár hónapon belül hibásodó darabok, de akadnak, amelyek évekig csendben és rendeltetésszerűen teszik a dolgukat. A rossz minőségű tengelyek általában az olcsóbb redőnyökben jelennek meg, ellenben a drágább tengelyekkel is komoly problémák lehetnek, ha rosszul szerelték össze.

Túl sok a hétvégi szerelő

Sok esetben azonban nem is az a baj, hogy a családok rossz minőségű redőnyöket választanak, hiszen a legolcsóbbat rendszerint a többség már szerencsére elkerüli, sokkal inkább az, hogy nem főállású redőnyszerelőre bízzák a munkát, hanem úgynevezett hétvégi-, vagy hobbi szerelőkre. Itt alapvető problémát jelent egyrészt a szakképesítés és a megfelelő felszerelések teljes hiánya, de képbe kerülhetnek garanciális gondok is, amivel kapcsolatban egy fontos dolgot jegyezzünk meg: a rossz minőségű redőnynél talán csak egyetlen dolog jelent nagyobb problémát, mégpedig a rosszul felszerelt redőny!

 

Bízzuk ezért mindig szakemberre ezt a munkát, hiszen gondoljunk csak például a tipikus vasárnapi sofőrökre, akik – a hobbi szerelőkhöz hasonlóan – csak hétvégén hódolnak ennek a szenvedélynek, és rendszerint sok bakit vagy szabálytalanságot követnek el az utakon, mert nincs akkora rutinjuk, mint annak, aki minden nap a kormány mögött ül.

zsaluzia2.jpg

 

Miből tevődik össze egy redőny ára?

Redőnyvásárlás előtt a legtöbben nyilván alaposan körülnéznek a piacon, és azt tapasztalják, hogy szinte nincs egyetlen olyan vállalkozás sem, amelyik ugyanazt a terméket ugyanazon az áron kínálná. Ez nem meglepő, hiszen egy redőny árát sokkal több dolog határozza meg, mint azt elsőre gondolnánk, ezáltal ha árnyékolót vásárolunk, akkor nemcsak a megkapott terméket fizetjük ki, hanem rengeteg más egyebet is.

 

Általánosságban kijelenthető, hogy egy redőny árát a következők határozzák meg:

 

  • A redőny és annak részei, így a palást, a tengely, a lefutók, a gurtni és a további kisebb-nagyobb alkatrészek.
  • A szerelés költsége, amit tovább növelhet a bérmunka, illetve az, ha kifejezett szakemberek, illetve megbízható szakértők végzik mindezt.
  • A redőnyt gyártó vagy forgalmazó cég fenntartási költségei.
  • A redőnyt gyártó vagy forgalmazó cég telephelyének költségei.
  • A jogszabályban meghatározott adók mértéke.

 

Ezek azok a tényezők, amelyekből egy redőny ára végül összeáll, és amelyek mértéke, arányossága és eloszlása meghatározza, hogy mekkora összeget is kell kifizetnünk egy árnyékolóért. Amennyiben egy redőny túl olcsó, de legalábbis olcsóbb a többihez mérten, akkor ezek közül a pontok közül valamelyik nem tekinthető száz százalékosnak.

A feltűnően alacsony áron kínált redőnyök esetében általában magán a terméken próbálnak meg spórolni, ezáltal silány minőségű alkatrészekből állítják össze, amit rendszerint a szakképzetlen munkaerő alkalmazása tovább ronthat a szereléskor.

Akik korrekt árakat határoznak meg, azok rendszerint a saját hasznukból faragnak le, ezáltal a magas fenntartási költségek ellenére is ragaszkodnak a minőséghez, ami inkább hosszabb távon kifizetődő, hiszen általánosságban kijelenthető, hogy csak a megbízható és tisztességes vállalkozások képesek fennmaradni hosszútávon.

Egy harmadik kategóriát képviselnek, akik a jogszabályokkal és az adókkal igyekeznek trükközni. Ilyen esetben az alacsonyabb ár mögött nem mindig áll rosszabb minőség, ellenben sajnos rendszeresen visszatérő problémát jelent, hogy a cégek a trükközésükkel lebuknak, és pár hónap múlva felszívódnak, így amennyiben redőnyeinkkel valami probléma lenne, nem tudjuk érvényesíteni még a garanciát sem.

Érdemes tehát alaposan megválogatni, hogy kire bízzuk otthonunk árnyékolását, és amennyiben a fenti példák, illetve részletek is rávilágítottak, egyrészt nem szabad azonnal beleugrani rögtön az első lehetőségbe, másrészt próbáljunk meg mindig a középúton járni a választott termék tekintetében, így nagy hibát már szinte biztosan nem követhetünk el.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6312512377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.05.24. 22:34:58

" a rossz minőségű redőnynél talán csak egyetlen dolog jelent nagyobb problémát, mégpedig a rosszul felszerelt redőny!"
Tavaly egy redőnybeszerelésnél voltam jelen, albérlőnek álcázva. Az egyébként főállásban redőnyt szerelő szakik nagyon megörültek mert az egyik redőny beszerelése különösen jól sikerült, ez láthatóan őket is meglepte. Én meg együtt tudtam örülni velük mert pont az sikerült jól amelyiket a legtöbbet fogom használni. :)
süti beállítások módosítása