Népszerű ipar: Présgépek II.

2017.05.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Folytatjuk a virtuális sétát a kiállított présgépek között, hogy szemügyre vegyük a  C-vázas és kétállványos típusokat. Egy specializált prés, a sorjázógép is sorra kerül, mely első pillantásra combosabb - hidraulikus - lemezhajlítónak tűnik. Nem véletlenül, a csőhajlítóval, lyukasztógéppel együtt a hidraulikus technika elvét használják akár kilotonna nagyságrendű nyomás kifejtésére az alapanyag alakításánál.

presgep11.jpg

Emellett rövid, de velős ismertetőt olvashatnak a présgépek funkcióiról és felhasználásáról, az egyes fajták és szerkezeti megvalósítások közti különbségekről. Köszönöm a forrásként szolgáló háttéranyagot és képeket a Surplex aukciós háznak.

 A fémiparban használt présgépek olyan helyhez kötött ipari gépek, amelyeket a fém préselés lemezmegmunkálás területén alkalmaznak. Ezekkel a gépekkel vékony falú fémlemezeket dolgoznak fel kötegek és lemezek formájában. A présgép egy alapvető gép a fémtermékek tömeggyártásában, és két komponensből épül fel: maga a gép, és az eszközök (, amelyek változtathatóak minden présen). Kivétel ez alól a hulladékprés, amely régi termékekből készít tenyérméretű kockákat vagy lemezeket további feldolgozásra.

Barkácsolóknak: házi lyukasztógép próbája és elkészítése

A présekre alapvetően úgy tekintenek, mint a gyártási szegmensek komponenseire. A kialakításukat és működési módjukat tekintve hasonlóak a lyukasztógépek működéséhez. A különbség a présgép és a lyukasztógép között csupán annyi, hogy más eszközöket használnak. A fémiparban használt présgép átformálja a fém munkadarabokat, míg a lyukasztógép szétválasztja a munkadarabot. Ebből adódóan, az erre kijelölt lyukasztógépek használhatók munkadarabok préselésére. 

 Az első részben ismertetett excenter présgépről készült videó

C-vázas présgép
A C-vázas préseket meglehetősen eltérő területeken alkalmazzák. Különböző fajta fémlemezeket készítenek velük, mint pl. fedelek, alkatrészek és tárolók. Használják még hegesztett szerkezetek és acélgerendák kiegyenesítésére. Hogy milyen feladatra alkalmazzák, az a prés felépítésétől függ. Különbség van C- és O-prések között. Az O-prések és a kétállványos prések ugyanolyanok. A C-préseken a préselő mechanizmus és a préselő eszköz hátul található. Ez könnyű hozzáférést biztosít az eszközhöz, de korlátozza a préselő erőt. A C-vázas présgépek határa 4000 kN körül mozog. Az O-prések vagy kétállványos prések oldalt vannak felszerelve. Mivel bal és jobb oldalt vannak rögzítve, így sokkal nagyobb préselő erőt lehet elérni. A prés szimmetriája további előnyöket jelent pontosság és minőség tekintetében.

presgep13.jpg

MW PYE 10 x 250 C-vázas présgép

presgep12.jpg

Tömeg 1100 kg, nyomóerő 10t, Hozzávetőleges méretek 1,200 x 500 x 2,400 mm

Kétállványos présgép
A munkadarabokat présgépek segítségével formálják át. Ez azt jelenti, hogy a lapos fémlemez eldeformálható anélkül, hogy vágni kellene az anyagot. Ezt az eljárást leggyakrabban alkatrészek esetén alkalmazzák. Prések tipikus végtermékei a hamutálcák, evőeszközök, lapátok, fedők. A kétállványos prést a kimondottan vastag, kemény vagy nyomás ellenálló anyagra használják. Kialakításának köszönhetően nagy nyomást tud kifejteni

presgep10.jpg

HANS SCHÖN UNH 65 Hydr. Kétállványos présgép

Habár a kétállványos préseket azért alkalmazzák, hogy magas nyomású préselő erőt érjenek el, az olyan segédeszközök alkalmazása szükséges lehet, mint a csavaros emelők, emelő asztalok, vagy kisebb daruk. A kétállványos prések hidraulikus elven működnek, és ez a fajta erőelosztás igen magas nyomást eredményez.

presgep14.jpg

Feldolgozásnál a fém munkadarab (pl. fémlemez) három fontos tulajdonságát kell figyelembe venni: stabilitás, rugalmassági határ és szakítószilárdság. Ha a munkadarabra gyakorolt erőkifejtés a rugalmassági határon belül esik, az azt jelenti, hogy stabil marad és hatékonyan lehet feldolgozni mint munkadarabot. Ha az erőkifejtés meghaladja a rugalmassági határt, akkor deformálódik és elszakad. Az erő hatékony használatával a munkadarabot a kívánt formába lehet hozni. Ha a munkadarab szakítószilárdságát haladja meg az erőkifejtés, akkor sajátos bemélyedések és lyukak formálhatók a munkadarabba. A fémiparban használt présgép tehát a szakítószilárdság és a rugalmassági határ értékei között működik. 

presgep15.jpg

Nyomás 65 t, ütem 300 mm, asztal felülete 750 x 520 mm, teljes energiaigény 22 kW, tömeg 5,000 kg

A fém préselés akkor kerül végrehajtásra, amikor a kifejtett préserő hatására a munkadarab felveszi a présszerszám alakját. A présgép kezelése tipikusan betanított munka. Semmilyen más képzés nem szükséges, de fontos a biztonsági előírások betartása. Csak képzett szakemberek végezhetnek el olyan feladatokat, mint a présgép alkatrészek kicserélése és a présgép általános karbantartása. A présen végzett szakszerűtlen karbantartási munka valószínűsíthetően az ebből eredő nagymértékű károkhoz vezet.

Sorjázógép (sorjázóprés)
Az öntött munkadarab két felének illesztésénél öntvényvarrat keletkezik, amelyet később eltávolítanak. A sorjázó egy leválasztó szerszámgép, amelyet az öntvények megmunkálására használnak. Az öntési folyamatok során készült szériaelemek elkészítéséhez alkalmazzák. A sorjázógép egy olyan sajtoló szerszám, amely fontos kelléke a folyamatos termelés megvalósításának.

image35.jpg

 Colly PS/P 320/6 Sorjázógép

A sorjázógép más néven sorjázóprés, amely egy téves elnevezés, hiszen ez a gép nem présel, hanem kivág, illetve lyuggat. A sajtolási eljárás során a gép egy darab átformált anyagot választ el. A sorjázó fő feladata az anyag elválasztása. Az öntőcsatornát nagyvonalúan tervezték. Ez amiatt van, hogy biztosítsák, hogy az öntőforma teljes mértékben kitöltésre kerül. A hűtési eljárás után a hátramaradó sorja meglehetősen vastag. Öntőformától függően elérheti a néhány centiméteres vastagságot is. Nagyon magas nyomás szükséges, hogy sikeresen eltávolítsák ezeket a sorjákat.

image36.jpg

Hajlítási hossz: 6200 mm, nyomás 320 t, pneumatikus emelés 300 mm, munka sebesség: 10 mm/sec.

Munka a présgéppel
A prések rengeteg balesetért felelősek. Manapság már csak alapos biztonsági előírásoknak megfelelve lehet őket üzemeltetni. Ide tartozik a védőszelepek, dupla kioldós kapcsolók, és fényelektromos sorompók használata, amelyek célja, hogy megakadályozzák az emelőrendszer okozta baleseteket.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5812519287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KeeganBong 2021.02.19. 20:27:46

Nem akarlak megbántani, mert az ismeretterjesztés a célod.
De jó sok butaságot ollóztál össze. 24 éve vagyok szerszámos, (szerszámkészítő), és vagy 10 éve konkrétan préses, de ez elég hmmm, amatőr lett.
Nem akarok kitérni konkrétan a présgép bemutatódra, mert több sebtől vérzik.
Ezt magyarázd már meg nekem légyszíves, nincs benne semmi szakmaspecifikus, egyszerű fémipari anyagismeret.
Idézem tőled:
"Ha a munkadarabra gyakorolt erőkifejtés a rugalmassági határon belül esik, az azt jelenti, hogy stabil marad és hatékonyan lehet feldolgozni mint munkadarabot."
Nem, pont nem lehet feldolgozni, mert rugalmassági határon belül van, a munkadarab visszanyeri az alakját.
"Ha az erőkifejtés meghaladja a rugalmassági határt, akkor deformálódik és elszakad.
Nem. Akár el is szakadhat, mert a legnagyobb szakítóerő is felette van, de a rugalmassági határon felül az anyag már maradandó alakváltozást szenved, elkezdhetünk vele dolgozni.
"Az erő hatékony használatával a munkadarabot a kívánt formába lehet hozni. "
Ez igaz.
"Ha a munkadarab szakítószilárdságát haladja meg az erőkifejtés, akkor sajátos bemélyedések és lyukak formálhatók a munkadarabba."
Nem. Szakítószilárdság felett kivágunk, lyukasztunk, domborítani nem lehet, mert szakítószilárdság felett vagyunk.
" A fémiparban használt présgép tehát a szakítószilárdság és a rugalmassági határ értékei között működik."
Fordítva van az. Rugalmassági határérték-folyási határ-legnagyobb szakítószilárdság közt préselünk.
Szívesen updatelném mindkét posztodat közösen, mert ez csak egy bekezdés volt...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.02.23. 22:45:49

@KeeganBong: Az van, hogy a Furdancs blog fennállása alatt tucatnyi szerző írt ide posztokat. Persze többnyire csak időszakosan, egy-két évig, aztán tovább álltak. Ennek a posztnak a szerzője sincs már velünk vagy egy éve már. Érdemben tehát nem tudok nyilatkozni, de ha a témában van kedved és affinitásod (a hozzáértés nyilván megvan) írni nekünk egy amolyan népszerű-tudományos posztot, szívesen teret adunk hozzá.
süti beállítások módosítása