A villanyszerelés szerszámai

2017.07.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

fooldal.jpg

A házilagosan végzett villanyszerelési munkáknál felvetődő fontos kérdés: milyen anyagokat és szerszámokat használjunk? Szakszerű munkát csak jó szerszámokkal lehet végezni. Csak a kiváló nyélszigetelésű szerszámok használhatók villanyszerelésnél, így elkerülhető a hibás szigetelés miatti áramütés, ha áram alatti rész közelében kellene munkát végezni.

A szerszámgyártók kötelessége, hogy a szerszámokat átütési szilárdságra bevizsgáltassák, és a terméket minősítőjénél ellássák. Ha nem vagyunk biztosak a szerszám jó minőségében, inkább ne dolgozzunk vele. A ház körüli egyéb munkáknál azonban ezeket a szerszámokat használhatjuk.

A villanyszerelési munkák többségét elvégezhetjük a házban fellelhető kisebb szerszámokkal. Ilyenek pl.:
- kis csavarhúzó, kb. 3 mm széles pengeéllel;
- közepes csavarhúzó 5...6 mm széles pengeéllel;
- éles kés, amely lehet konyhakés vagy barkácskés.

x.jpg

Szerszámtartó és jól összeállított és bármikor használatba vehető szerszámkészlet. A nélkülözhetetlen szerszámok mellett a szükséges apró anyagokat Is tartalmazza, mint pl. sorozatcsatlakozókat, vezeték-véghüvelyeket, biztosítóbetéteket, csavarokat, szigetelőszalagot stb.

Mint minden munkánál, itt is érvényes a következő általános szabály: eredményes, jó munkát csak jó szerszámmal lehet végezni. Ez a szabály a villanyszerelési munkákra különösen igaz, mivel gyakran veszélyes körülmények között dolgozunk. Ezért a munkákhoz használt szerszámoknak csak kifogástalan és kellően vastag szigetelésű nyele (markolata) lehet. Jól szigetelt fogóval, csavarhúzóval véletlenül hozzáérhetünk olyan, feszültség alatt lévő fémes részekhez, amelyek nem láthatók jól, ilyen esetben csak a szigetelt szerszám véd az áramütéstől.

Az egyszerű nyélszigetelés, amely az olcsó, ún. vásári árukon van, nem védenek kellő biztonsággal. A szakboltban vásárolt szerszámon keressük a bevizsgálást tanúsító jelzést, amelyen feltüntetik azt a feszültséghatárt is (pl. 500 V), ameddig a szerszám még kellő biztonsággal használható.

Az említett néhány egyszerű szerszámnál többre van szükségünk, ha nagyobb munkát akarunk végezni. Feltétlenül szükségünk lesz a következő szerszámokra:

x3.jpg

A szerszámkészlet fontos tartozéka a kis és közepes pengeszélességű csavarhúzó 

x8.jpg

Egyes munkákhoz nélkülözhetetlen a barkács- vagy kábelkés

x0.jpg

Közepes nagyságú oldalcsípő fogó, a vezetékek levágására

x1.jpg

Hajlított hosszúcsőrű és egyenes hosszúcsőrű fogó 
a nehezen hozzáférhető helyeken végzendő munkákhoz

x10.jpg

Kombinált fogó

x4.jpg

Szorítófogó (prés) a vezeték-véghüvelyek felerősítésére. A hajlékony (sodrott) vezetékvégeket a kis hüvelyek tartják össze. Szükséges egy készlet vezeték-véghüvely 0,75; 1,0 és1,5 mm vezetékekhez

x6.jpg

Vezeték-csupaszító fogó a vezetékek végén lévő műanyag szigetelés eltávolítására

x2.jpg

Fáziskereső és fáziskereső csavarhúzó, amellyel megvizsgálhatjuk a vezetéket, hogy áram alatt van-e;

 Az összegyűjtött szerszámokat célszerű szerszámtartóba elhelyezni, hogy minden szerszám kéznél legyen. A szerszámokon kívül szükségünk van ún. apró anyagokra is, ilyenek: vezeték-összekötők, sorozatcsatlakozó vezetékek kötéséhez különböző biztosítóbetétek, csavarok és egyéb apróságok.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8912645705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2017.07.11. 05:28:18

És a szigszalag hol marad-e? Olyan alap, hogy már-már szerszámnak minősül, zöldsárgát mindenhova! :)
A szigetelt szerszámok fontosak, de az emberi hülyeségtől ezek sem minden esetben védenek, ezért a cikk kapcsán hozzátenném, hogy a talpunkat is szigeteljük (már ha állva szerelünk). Nem mondom, hogy mindig vegyük fel a munkavédelmi bakancsot, csak azt hogy vizes fűben flip-flopban ne szereljük áram alatt a fűnyíró hosszabbítóját.

kkm.furdancs 2017.07.11. 07:40:15

@zooltek: Munkavédelmi ismeretek órán számos dologgal találkozhattunk, mi csodálatos. Balatonban állva stéget hegeszteni például. Nem véletlenül ismerte meg az utókor a történetet :)

scsaba1 2017.07.11. 10:00:34

A legfontosabb kimaradt szerintem, ill. az egész poszt olyan érzetet kelt, mintha folyamatosan feszültség alatti vezetékekkel dolgoznánk és azért kellenek az 1000 V-os fogók, mert azokkal élő vezetékeket is lehet mókolni. Pedig nem. Szóval otthoni villanyszerelésnél ha a lakás hálózatát berheljük a legfontosabb, hogy kismegszakítók le, ill. ahol vannak még olvadóbiztosítékok, azt is ki lehet tekerni az véd a véletlen visszakapcsolás ellen is, majd fáziskeresővel is ellenőrizzük a biztonság kedvéért. Kisgépeknél meg érdemes összetekerni a gép kábelét, hogy minden esetben lássuk a gép villásdugóját. Ez megvéd a "pedig úgy emlékeztem, hogy kihúztam" típusú balesetektől.
Ill. nagyon csábító lehet még a szétszedet és megjavított (szénkefecsere, kábelcsere) kisgépet azon nyomban burkolat nélkül kipróbálni, de az sem a hosszú élet titka...

zooltek 2017.07.12. 05:26:00

@scsaba1:
"Szóval otthoni villanyszerelésnél ha a lakás hálózatát berheljük a legfontosabb, hogy kismegszakítók le..."
Na igen, amikor lámpafoglalat cserénél azt gondolod, hogy elég lenyomni a villanykapcsolót, aztán rájössz, hogy a villanyszerelő bácsi a nullát szakította meg a kapcsolóban. Mindezt egy alulétrán állva, aminek már rég nincs meg a gumitalpa...

"Kisgépeknél meg érdemes összetekerni a gép kábelét, hogy minden esetben lássuk a gép villásdugóját. Ez megvéd a "pedig úgy emlékeztem, hogy kihúztam" típusú balesetektől."
Nem vagyok rutintalan, de a mai napig előfordul, hogy így b@szatom meg magam :/

"Ill. nagyon csábító lehet még a szétszedet és megjavított (szénkefecsere, kábelcsere) kisgépet azon nyomban burkolat nélkül kipróbálni, de az sem a hosszú élet titka... "
Sok esetben viszont szükséges. Ha visszarakod a burkolatot, nem látod, hogy az a szénkefe "gyöngyözik-e", vagy lángol.
süti beállítások módosítása