Ingatlanszemle: Szomszédok nélkül

2017.07.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nem lehet mindig rakétatudományról és szerszámtesztekről írni, így született levezető sorozatunk - témaötlettelen napokra - melyben magányra vagy különlegességre vágyó olvasóink aszociális hajlamait kényeztetjük (Gyújtsd fel a házat! Most!) mindenféle alacsony népsűrűségű ingatlan bemutatásával.

Másztunk már fára és hóhatár fölé, bányába, víz alá (legközelebb az űrbe szállunk), de mindenhol felmerült az esély, hogy hasonló remeteaspiránsokkal találkozunk. Madarakkal, bányászokkal vagy elkószált kínai űrhajósokkal futunk össze.

Vannak azonban helyek, ahova a legdörzsöltebb ingatlanügynökök sem merészkednek. Vagy mert annyira leromlott állapotú, hogy a szögbe / drogos injekciótűbe lépés komoly valószínűséggel bír. Ritkábban a ház hírneve lehet riasztó, amit egy furcsán viselkedő idős bácsitól hallunk az erdő mélye felé baktatva, akit soha nem látunk többé. Sőt, minket sem látnak többé.

Szellemeket, lidércet, zöld cilinderes manót legfeljebb delírium tremens csalhat elő a szemlélőből, de egy családirtós háttér rontja az eladó alkupozícióit. Vannak ilyen házak, nem csak a jól-rosszul sikerült horrorfilmekben. Szerintem legnagyobb parát a hatalmas, elhagyott kórházakban érezhetünk, míg az ipari létesítmények szinte végtelen felfedeznivalóval kecsegtetnek. Egyszer egy jól őrzött, kiürített laktanyában jegyeztem meg: Ha kapnék 24 órát és egy csavarhúzót, gazdag emberként távoznék...

Az ideális ijesztgetős ház az amerikai középnyugaton álló magányos farm, de a viktoriánus stílusú (recsegő falépcső alapszolgáltatás) deszkaházak tornyocskákkal is számos lájkot kapnak a vampirefreaks vagy darkgothic oldalakon. Misztikum, félhomály és pusztulat hangulata lepi be ezeket az egykori otthonokat. Egy nagyvilági válogatás az Indexről itt látható.

Google maps utcaképpel vagy személyesen mi is ellátogathatunk hazai elhagyott falvakba, ahol akár hat főben kimerül a teljes lakosság lélekszáma. Vagy kormányzati épületekbe, melyekből jó párat bezártak az elmúlt években. Jó kezdőpont a Szellemvárosok blog

ohio2.jpg

Itthon nehéz megtalálni a misztikumot, hiszen ahogy a legcsekélyebb jel az elhagyottságra utal (például a költöztető teherautó kifordul az utcából), napok alatt elhordják a tetőt és nyílászárókat. Puszta falakból és a kitépett MM-falvezetékek hornyaiból már nem árad az elmúlt évszázadok ódon légköre. Viszont minél elhagyottabb a környék, annál inkább találhatunk szinte érintetlen épületekre, például Szibériában.

Néha az egzotikus érdekességek a szemünk előtt lebegnek, vagy épp átsétálunk felettük. A ritkásan, de annál igényesebb tartalommal jelentkező falanszter blog például Budapest mélyén szervez körutakat, ahová másképp nem juthatnak el. Valódi urban fantasy hangulatú helyek nyílnak meg vezetésükkel, amikhez nem szükséges Geiger-Müller számlálót vagy tetanusz injekciót bepakolni a túrára.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr112678779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása