Egy magyar úr Angliában: Vágógép összevetés

2017.09.29. 05:00 | Írta: Pajer

Mint már múltkor ígértem, hogy megpróbálom lehetőleg érzelemmentesen (bár ez nehéz lesz) összehasonlítani a benzines vágógépeket, főleg szervizelés szempontjából.  A gépek használhatóságát már egy korábbi írásomban bőséggel kifejtettem, de ha valakinek ez kimaradt ITT megtalálja.

angol08_02_masolata.jpg

Fotó: Joint Base

Hogy érthetők legyenek az arányok, szerény becslésem szerint hazánkban a benzines vágógépek értékesítése éves szinten nem éri el a 100 db-ot és szerintem alig haladja meg az ötvenet.  A fő piac a Fővárosi Csatornázási Művek , illetve a betonelem gyártók, akik a nagy betongyűrűk szétvágásához használják néha közel 20 cm-es vágásmélységgel. Így a 350 mm-es és annál nagyobb  tárcsával szerelhetők gépek a dominánsak.

Angliában - ami csak egy 7x nagyobb piac - az évente eladott gépek száma négy számjegyű és nem egyessel kezdődik.  Itt a helyi sztár a Stihl TS410. Ez egy egyszerű, semmi extrát nem tartalmazó gép, olyan mint a láncfűrészek közül az MS211 vagy régen a legkedveltebbnek számító MS 021.

Azért itt is látszik a márkák küzdelme, mert a náluk lévő 100 db gép különböző korú 0-58-ig mind Stihl  (ezek 2011. után vásárolt) 58-79 Husqvarna (2013-2014). Gondolom, itt a svédek egy kicsit beerősítettek a marketingbe és levihették az árat. de 80-tól ismét mind Stihl , közel 20 gép kellett ahhoz és persze idő, hogy kiderüljön a minőséget nem csak mondani kell hanem gyártani.

Valamiért hazánkban a TS 410 helyett a  nagyobb (350 mm-s) TS420 került forgalomba, most ezt a még jobban felspécizett TS 480i váltotta, számomra érthetetlen módon. Ez olyan mintha a MS 021-st csak a gyors láncfeszítővel és indításkönnyítő berántó szerkezettel felszerelve lehetett volna kapni. Ez egy tetőácsnak felesleges többlet kiadás és idegesítő komfort érzet, kb. a harmadik indításnál úgy dobta volna le a tetőről, hogy csak fütyült volna. Az látszik Angliában, hogy nem az ára miatt, hanem az egyszerűsége és megbízhatósága miatt szeretik. Én itt az elmúlt időben  egy, azaz egy db 480i-vel találkoztam.

angol08_03_masolata.jpg

Most három márkát és típust hasonlítok össze. STIHL TS410  – Husqvarna K760   – Makita EK 6100.


Kezdjük a Stihl-lel és a negatívumokkal

- Leszakad a derekam a sok hajolgatástól a légszűrő csere esetén, mert a ferde légszűrő háznál a kicsavart csavarok mindig a földre hullának. Mielőtt megszólal valamelyik bölcs, hogy miért nem az asztal felett csavarozom ki, felhívom a figyelmét, hogy a szervizekben nem konyhaasztal van, hanem szerviz asztal, ami 60 cm mély és ha a gépen rajta van a tárcsa, akkor pont lelóg az asztalról;
- Ameddig a régi TS400-nál a gázrudazatot könnyű volt kiakasztani és nehéz volt vissza, ez a TS 410 esetében pont fordítva van;
- Valamiért a stop kábel a henger tetejének magasságában könnyen szakad;
- Az utóbbi időben új gépeknél egyre több a kipufogó meglazulás;
- És amit nem értek, az a forgattyús házon lévő gumibakot tartó fül eltörése;
- Arra sem jöttem rá hogy a negyedik henger szorító csavarnál lévő gumitömlő ami a légszűrő házhoz vezet nem lehetett volna e valahogy egyszerűbben megoldani.

angol08_04_masolata.jpg

Pozitívumok
- Könnyű kezelhetőség;
- Könnyű szíjfeszítés;
- Könnyen tisztán tartható vízrendszer;
- Egyszerű berántó csere.

Husqvarna K760

Akkor itt is a negatívumok
- A legdurvább a jó szándék jegyében tervezett karburátor elhelyezés. Leírni sem tudom azt a borzalmat, a tipikus esete annak, hogy kb négyszer szeded szét azért, hogy megnézd , hogy jól raktad e össze;
- Nagyon könnyen beszakadnak a berántó csavarok menetei és ez az egyszerű hiba sokszor forgattyús ház cseréhez vezet;
- Csomó mentes berántó tárcsa, fantasztikus... Arra kérem a tervezőket, hogy a súrlódáson alapuló rögzítés iskolákba modellezzék, ne építő ipari gépeken;
- Nem egyszerű légszűrő karbantartás.

angol08_05_masolata.jpg

Pozitívumok
- A karburátor után nem valószínű, hogy meghozza a kedved az, hogy a csavarok kitekerést követően nem hullnak a földre;
- Itt is jó a szíjfeszítés;
- Könnyű kezelhetőség.

Makita EK 6100

angol08_06_masolata.jpg

Negatívumok
- Hát az egész gép. Ha túlélted az excenteres szíjveszítés élményét és szeretnéd kitakarítani a karburátort szembesülsz azzal, hogy ezt úgy tervezték, hogy a tervező elképzelése szerint a karburátor a komplett gázszerkezettel együtt, egy külön rész ami szinte kipattan a henger mellől. Hát most jelzem, hogy nem pattan ki. Ez lehet hogy jó ötlet az IKEA-nál, de nem jó ötlet itt. Tehát a karbi kitisztításhoz az egész gépet darabjaira kell szedni, hasonlóan mint a Makita legkisebb láncfűrészénél ahol e lánckenő olaj pumpa cseréhez atomjaira kell szedni a gépet;
- A műanyagba illesztett anyák könnyen megfordulnak és a légszűrő fedelet soha többé nem vesszük le.

Pozitívumok
- Szép a színe.

Persze szememre vethető, hogy a Makita 6100 nem azonos kategória 410-el vagy a 760-nal, ez igaz, de ezt a kritikusak tudják meg én a vásárló nem biztos, ő bízik a márkába és látja az árat

A fenti példánál érdemes megemlíteni, hogy ameddig egy Stihl-nél egy karburátor tisztítás kb 20-30 perc, Husqvarna-nál - ha szerencséd van - 1 óra, addig a Makita-nál ez elérheti a 2 -2,5 órát. Mivel Magyarországon is rohamosan emelkedik a szervizek óradíja , ami Angliában meghaladja a 40 fontot, kalkulálni kell, hogy néha a kicsit olcsóbb hosszú távon rögtön drágább ha egy kis gond van.

angol08_01_masolata.gif * Akciós időszakokban, 370 Ft-os árfolyamon

Természetesen mindegyik gyártót megkérdeztünk a gépekkel kapcsolatban. A témához legpozitívabban a Makita állt függetlenül attól, hogy ez a gépük nem igazán fényesen szerepel az összehasonlításban. Valahol a válaszukban meg is találtuk az igazságot.

„Szervizes szemmel nézve mindig másképp - saját munkánk könnyebbségét szem előtt tartva - terveznénk bizonyos dolgokat, de el kell fogadni azt a megoldást, amellyel a gépet legyártották. Főképpen, ha egy olyan részről van szó, amely a termék használati értékéből semmit nem von le”.

Akit az egész nyilatkozat érdekel az ITT találja meg, azt mondhatom, hogy korrekt és ügyfélszolgálati oldalon csillagos ötöst érdemelnek. Az biztos, hogy kellemesen csalódtam volna a Husqvarna-ban ha válaszra méltat, húsz éves kapcsolatunk alatt ez nem változott, így ők kettes alát érdemelnek Magyarországon.

Azért meg kell még említeni a Makita 6400-as sorozatát ami egy fokkal már jobban hasonlít a profi gépekhez, de ez már az árukban is megmutatkozik.

angol08_07_masolata.jpg

A piacon van még a Partner - ami a Husqvarna régi típusait viszi - illetve a Solo aminek első látásra örültem és jónak is tűnt ameddig nem találkoztam a gázkar biztonsági retesz rugójának cseréjével. Na itt ez is bekerült az „Eszedbe ne jusson” kategóriába.

angol08_08_masolata.jpg

Sokaknak úgy tűnhet, mintha utálnám a Makita-t. Nem, ez nem igaz, én csak a benzines alapgépeikben kételkedek, amit a Sachs Dolmar-tól vettek át és a fejlesztgetéseikkel, még azt a jót is elrontották bennük ami volt. Az elektromos gépek piacán az egyik legjobb ár-érték arányú gépeknek tartom őket, nem véletlen, hogy a kölcsönzőben is a vésőgépeket, illetve a szervizben az akkus gépeket mind tőlük szereztem be.

Vágógépek gyártói információit itt találják: Stihl    Husqvarna     Makita

A következő alkalommal egy időre elbúcsúzom, és mint egy évadzáróként összeszedtem kedvenc javításaimat és ez alatt a két hónap alatt beújított szerszámaimat.
 

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2512908236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2017.09.29. 13:52:58

Nagyon menő a címfotón látható munkavédelmi ruházat. Ezekről is írhatnál!

Pajer 2017.09.29. 14:03:17

@kkm.furdancs: A következő etapra megloldom :)

McKinney 2017.10.01. 14:08:56

Üdv, bocs az offért, térkövet lehet nagyflexszel vágni, vagy ahhoz is kell a vízhűtés?

Pajer 2017.10.01. 14:51:16

@McKinney: Lehet , gémánt tárcsával célszerű, de nem használ neked a por és a gépnek sem, de lehet. Itt forgalmaznak sablont a térővágáshoz, érdemes megnézni mielőtt levágnád a lábfejed.

www.brickworker.co.uk/Cutting_Block_Paving.htm

Untermensch4 2017.10.01. 23:09:37

@PajerWorkshop: " a forgattyús házon lévő gumibakot tartó fül eltörése"
Ötletelnék, ha alaptalan okoskodás akkor bocs, ha legalább röhögni lehet rajtam akkor félbocs... :)
Ha az ez utáni képmontázs jobb felső képén látható törött izé ez a fül és a két halvány dudor vmi hegesztési nyom akkor ez gyártástechnológiai balszerencse lehet. Ha jól látom akkor a fül préseléssel készült, vszeg a hajlításnál nézik de kicsit arrébb nem hogy torzult-e az anyag. Aztán a hegesztési pöttyök még gyengítenek picit és egyszer csak koravénségére anyagfáradásban kimúlik szegény. A konkrét képen mintha a jobb oldali pötty mellett kezdte volna a törést.

Pajer 2017.10.01. 23:30:34

@Untermensch4: Lehet, bár ez a gép nem lehet egy évesnél régebbi (mert utána cseréljük a gépeket), holnap megnézem a te szemszögedből egy tök újat és beszámolok róla.
Én arra gyanakodtam, hogy elől van két gumitalp ami arra szolgál, hogy amikor leteszik a gépet csillapítsa a rezgést , illetve tompítsa a letételt, ha nem finomkodnak vele, és ezt általában nem szokták kicserélni ha elkopik, a törötteknél mindig hiányoztak már ezek a gumitalpak.

Untermensch4 2017.10.02. 17:56:59

@PajerWorkshop: A te hipotézised jobbnak tűnik. A tervező mérnöki ésszel nyilván úgy gondolta hogy ahol a tervrajzon szerepel egy gumidarab, az ott is lesz és pont. És lehet hogy gumival együtt oly soká érvényesülne az én verzióm hogy ezért nem is vetődött fel mint probléma. Kivéve a szerelőket...

Untermensch4 2017.10.03. 23:06:35

@PajerWorkshop: De tudom ám fokozni is... a mérnöknek mondták hogy úgy mátyáskirályosan legyen kib.szottjó minősége a terméknek de azért tervezzen bele némi avulást is, nehogy telítődjön a piac aztán úgy járjanak mint suzuki bácsi a varrógépeivel. A mérnök önérzetét meg sértette volna hogy sunyi módon sz@r alkatrészt tervezzen bele mert azt úgyis kiszúrja vki előbb vagy utóbb. Gondolta hát hogy
1) legyen javítható, nemár' hogy reklamáljanak a kompakt "veddmegdobdel"-tervezés miatt
2) a bunkók úgyis lebaszarintják gyakran a földre, tegyünk oda egy frankó gumitalpat, az elkopik hamar és vmi eltörik
3) a user nem fog önkritikusan arra gondolni hogy kellett volna rá ragasztani egy másik filléres gumidarabot vagy legalább vmi duckt tape -jellegű tompítót, azt senki nem következteti ki logikai úton hogy hülyén bánt az eszközzel
4) majd a kis lappangó frusztrációjukat rázúdítják a szerelőre hogy "miér'dolgoziilyendrágán"
5) akik csínján bánnak a cuccal, "jó tett helyébe jót várj" (némelyik magyar népmese nagyon bizarr), önnön jutalmukként tovább élvezhetik a jól működő gépet, lehet rájuk mutogatni hogy nincs itten kéremszépen semmiféle tervezett avulás, marketingesek is örülhetnek
Ha addig amíg a következő generáció végleg el nem tünteti a piacról, senki nem jött rá a turpisságra, a mérnök elégedett lehet, zseniálisan megoldotta a két ellentétes paraméter (tartós/szerelhető és avuló) összeegyeztetését, mindenki boldog.
Kivéve a szerelőket...

kkm.furdancs 2017.10.04. 07:37:01

@Untermensch4: Fantasztikus képzelőerőd van :)

Untermensch4 2017.10.04. 19:06:32

@kkm.furdancs: Igen, kár hogy kellő szorgalom, módszeresség, szervezőkészség nélkül nem sokra megyek vele... (mármint olyan karrier-értelemben) :) pedig de. Pár hete még nagyban ment a gyerekkel az ovi utáni játszótérre mászkálás, egyszer hirtelen felindulásból pár faágból meg szigszalagból elkezdtem barkácsolni, hátha a gyerekekre jól hat. A polinéz katamarán levélvitorlával nagy sikert aratott (5 gallyacska) így kiprovokáltam a közönségtől (nem volt nehéz) hogy csináljak egy hajóst is. A polinéz szoknya-szerűség jól sikerült optikailag, a görcs ami a feje lett, nem annyira (de azt nem én csináltam hanem a fa, de a gyerekek által gyűjtött alapanyagot nem akartam leszólni), így az ezt elsőként szóvá tevő kritikusnak mondtam is hogy "mert ez nem polinéz lett hanem Sid, a lajhár a Jégkorszakból". És pont, felkiálltójel, tényleg úgy nézett ki, mindenki boldog. A gyerekek pörögtek tovább, gallyhajó perceken belül eltűnt vhová. Múlt héten a lányom felismerte "Sid" egy darabkáját a rajta lévő ragasztócafattal a terepen és az érdekes kavicsok közé gyűjtötte tehát mondhatjuk hogy maradandó emlék lett a dologból.
Mondjuk a hosszútávú tesztüzem alapján a polc-szerű babaház-csontvázam nem lett ekkora siker... :) ...említettem a módszeresség hiányát, még mindig nem csináltam tetőt, sem egyéb fejlesztéseket, és a lépcső nyílásán sem javítottam ki a garanciális hibát...

kkm.furdancs 2017.10.04. 21:28:54

@Untermensch4: Gyökérség csak ennyit reagálni rá, de most ennyire van energiám. Szóval amikor a hajós részt történt, ugye nem láttál a közelben bohócot? :)

MakeElek 2017.10.04. 21:50:00

@Untermensch4: Na látod, én ezért nem megyek ki a játszótérre, és a feleségem is megtanulta, hogy csak úgy költözünk egy másik lakásba, ha már mindent megcsináltam, mert a "majd a jövő héten megcsinálom drágám" általában minimum két év.

Pajer 2017.10.04. 22:17:27

@MakeElek: Na ebben azonosak vagyunk, a parketta leszegése kb négy évet váratott magára a lakásunk birtokbavétele után. Nálunk most lesz egy nagy költözés, de a feleségem a lelkemre kötötte, hogy inkább bukjunk egy havi lakbért , de addig nem költözik ameddig nincs minden a helyén. Azért ez itt Angliában elég borsos történet, így fel kell kötnöm a gatyót. :)

Untermensch4 2017.10.04. 22:19:06

@kkm.furdancs: Nem mert nem volt a látóteremben tükör. :)
@MakeElek: Ha ugyanarra gondolunk akkor az egy beltéri babaház... alig négy hónap "majd" után meg is csináltam. A "tortaforgató állvány" (díszítéshez, olyan minimál fazekaskorong-szerűség), na az volt kb 3 év. Közben már el is váltunk de nem ezért... :)

Untermensch4 2017.10.04. 22:22:11

@PajerWorkshop: Sikerült már vkinek racionális magyarázatát találnia az angolok keverőcsap-fóbiájára?

kkm.furdancs 2017.10.05. 07:14:02

@Untermensch4: A tavaly bekevert színezett diszperzit meddig jó? :):)::)
A szobafestéssel vagyok így. Pillanatok alatt képes elpárologni minden akaraterőm és utána hagyom sodortatni magam a külvilággal, ráér az. Mármint a festés. Ezért tart itt a világ.

Pajer 2017.10.05. 07:37:16

@Untermensch4: Igen, náluk már az 1800-as évek elején volt meleg víz a házakban ellentétben Európában, ahol 1880 at jegyzik. Ők a meleg víz ellátására egy fűthető nyitott "hordót" használtak a padláson (amúgy nálunk a cégnél még ilyen van), amibe minden szart belepotyoghatott (azért persze le volt takarva, de így is) , hogy ne fertőzze el a hideg ivóvizet, külön kellett használniuk

Untermensch4 2017.10.05. 17:59:04

@PajerWorkshop: Köszönöm. Akkor valaha volt (van) technikai oka a dolognak. Gyanús volt hogy csak azért mert francia találta fel, ennyire megrögzötten nem idegenkednének tőle... :)
@kkm.furdancs:
Amikor még nős voltam minden (=egyszer az egész lakás, egyszer egy szoba a nagyszülőknél meg néhány méternyi léckerítés...) festési akciót a feleségem tartott lendületben. Ha már csináljuk akkor én el tudok ügyeskedni a rosszul hozzáférhető helyeknél meg ahol találkozik két szín (a konyha két szemközti fala zöld, a másik kettő kék, a plafon piros) de elkezdeni nem kezdeném magamtól.
süti beállítások módosítása