Alumínium öntés házilag

2017.11.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ez az írásunk nem fog tömegeket megmozgatni, de barkácsblogként tisztelettel adózunk a veszélyekkel dacoló,  műkedvelő olvasztároknak. Van annak egy heroikus hangulata, mikor befejeződik a csapolás, kihűlt a forma és elkészült P. Mobil logónk. Kipirult, büszke arccal hajítjuk sarokba azbeszt (már nem gyártják, a nagypapáé volt) csuklyánkat és acélbetétes olvasztár bakancsunkkal elnyomjuk a csikket a sárban, hogy Edda lemezborító legyen belőle...

Lenti összeállításunkban fórumok és videók vezetnek be a házi fémöntés ismereteibe. Ha felbuzdul a lelkesedés, először hűtsék le magukat és begyújtás előtt vessenek számot körülményeikkel, hogy a lakástűz megelőzése, égési sérülések és mérgező-forró gázok belélegzésének elkerülése érdekében mindent megtettek-e. Egyik pillanatban pompás ötletnek tartjuk a kohászatot, később pedig a macskát keresve kerülgethetjük a háztűznézőbe jött szakembereket.

Az alumínium megolvasztása és formába öntése - alacsony (660°C) olvadáspontjánál fogva - elérhető speciális kemencék nélkül is. Jó tanács: ne alufóliával kezdjék a próbálkozást, mert ötvözetei miatt jóval magasabb hőmérsékleten olvad. Egy fórumtémával kezdünk, mely azonnal a közepébe vág és az öntőforma anyagának, készítésének módszerét taglalja. Egyből rávilágítanak, hogy a kezelés nélküli gipszforma nem megfelelő.

simple-aluminum-casting-crucible.jpg
Házi műhelykohászat hét percben.

Itt már nagyobb léptékben olvasztódik a fém, egész vödörnyi tölti meg a homokformát a 80 kilós fémgyűrű kiöntésénél. Megfigyelhetjük, hogy mennyi szennyezőanyag gyűlik fel az olvadék tetején. A mesterek friss tejként fölözik és tetejét kanállal kavargatják, mint reggel a forró  kávét.

A homokformázás és öntőminta, negatív öntőminta pontos elkészítése nagy precizitást és kézügyességet, számos mérést igényel. A 3D nyomtatás itt is úttörő technikákat honosított meg, ahol a kézi formázgatás a múlté. Ebben a cikkben a precíziós öntés házi kivitelezéséről olvashatunk érdekeseket. A precíziós öntés egy igen elterjedt technika az iparban, melynek során általában egy viasz mintából indulnak ki, és az úgynevezett formázás során e köré alakítják ki a kerámia kéregformákat. Amikor az üreges kéregforma eléri a kívánt vastagságot, a belső viaszt kiolvasztják, a formát pedig kiégetik. Ezt követően az öntéshez a formákat homokba ágyazzák és kiöntik folyékony fémmel.

Az Olvasztár blog kifejezetten alu öntéssel foglalkozó magazin, kezdjék itt az ismerkedő elméleti alapozást, ha mélyebben elmerülnének a témában. Az öntés története, formák készítése és gyakorlati tippek. Itt egy meggyőző fotó témaismeretéről.

img_1823.JPG

Ha felkeltettük érdeklődését Kedves Olvasónak, de fájó hiányát érzi pár száz órányi elméleti alapozásnak, műhelygyakorlatnak, akkor jelentkezzen OKJ olvasztár tanfolyamra!

9_8.jpg


 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1413174282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hatharminc 2017.11.13. 17:50:34

Nagyon jó a Furdancs Blog! Ez a cikk is jól sikerült. Megadja az alapokat az érdeklődőknek a további tájékozódáshoz. Külön köszönöm, hogy meg lett említve az általam készített OlvaSztár blog.

kkm.furdancs 2017.11.13. 20:15:26

@hatharminc: Köszi! Gratulálok a bloghoz, tulajdonképpen elég lett volna a linkedet megmutatni és tökéletes a posztunk :)

Untermensch4 2017.11.14. 18:31:05

"Ha felbuzdul a lelkesedés, először hűtsék le magukat és begyújtás előtt vessenek számot körülményeikkel, hogy a lakástűz megelőzése, égési sérülések és mérgező-forró gázok belélegzésének elkerülése érdekében mindent megtettek-e."

Az égési sérülések kapcsán idézném egykori mentoromat, a profi olvasztár szakit (*), az alumínium által okozott bőrsérülések nem gyógyulnak szépen. (Véletlenül) kipróbáltam és tényleg... bár annak is van egyfajta heroikus hangulata ha az ember bármiféle védőfelszerelés nélkül a fejéhez képest 2-3 méterrel magasabban öntöget alumíniumot egy tölcsérbe amit egy tükörből nézhet (amíg kezdő).

(*) hőfok és szín alapján felismerte a hibát és pótolta a kb 2 tonnányi alumíniumötvözetből hiányzó kb fél kilónyi mennyiséget... a történelem (a labor) őt igazolta
süti beállítások módosítása