Erdőt az előszobába!

2017.12.05. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

De legalább egy fát. Mert a fa jó. Ez a poszt egy konkrét megrendelés nyomán íródott. A megrendelő egy fát formázó előszobafalat szeretett volna. A Google képkeresője elég sok lehetséges alternatívát dobott ki. Persze ezek némelyike azért elég nehezen (értsd: drágán) kivitelezhető lett volna. Végül is a megrendelő kívánságát és a megvalósíthatóság lehetőségét sikerült összeboronálni.

Az előszobafal 15 mm vastag rétegelt lemezből készült. Eredetileg több darabból állt volna, de miután a rétegelt lemez tábla 1,5x1,5 m-es méretébe belefért a fa koronája, így végül egy darabból készült az alkotmány.

A kivágandó formát szabad kézzel rajzoltam fel a lemezre, majd egy marék jó minőségű fűrészlappal felszerelkezve nekiláttam a kivágásnak. Ez végül is gyorsabban ment, mint eredetileg vártam.

A kivágás után egy felsőmaróval végigmentem minden vágott élen, hogy legömbölyített, barátságos széleket kapjak. (Közben persze kiderült, hogy mindenhol nem fér el a marószerszám, a következő ilyen munkánál erre is figyelni kell majd. Ezeken a helyeken ráspollyal és reszelővel oldottam meg az íves éleket.)

A magassághoz persze nem volt elég a másfél méter, így a törzsét azért toldani kellett. Miután elkészült a fa, megcsiszoltam, és kapott egy barna pácbevonatot. Ezt újabb csiszolás követte, és újabb réteg pác. Majd következett a lakkozás, ez is több rétegben történt, közben némi csiszolásokkal.

Aztán egyszer csak elkészült a mű.

A falra való rögzítését átmenő csavarokkal/tiplikkel akartuk megoldani, méghozzá úgy, hogy ne közvetlenül feküdjön fel a falra. Ezért a felerősítési pontoknál egy-egy fa pogácsát is ragasztottam az ágak hátoldalára.

A kabátok felakasztására szolgáló akasztók végül jó formájú, alumíniumból készült bútorfogantyúk lettek. Ezeket átmenő csavarral, hátulról kellett rögzíteni, tehát még a falra felszerelés előtt kellett felrakni .

Végül helyére került az alkotmány:

Ha tetszik, nyugodtan készítsetek Ti is hasonlókat. Egy lakás berendezése minél eredetibb és egyedibb annál jobb, és ez a fa azért is jópofa ötlet, mert a rendelkezésre álló helyre abszolút tetszőlegesen alakítható. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr288763978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scsaba1 2017.12.05. 13:44:55

Hát ez valami nagyon jó lett! Csak a közeli képeken látszik, hogy rétegelt lemez. Nekem már félkészen (ahogy a 4. képen van) is tetszene. Meg lehetne ezt csinálni valami táblásított anyagból is? Vagy több darabból összetoldva (mondjuk tölgyből vagy bükkből)?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.12.05. 17:39:27

@scsaba1: Szia! Gondolom igen, de azért a tömör anyagnál lehet gond, mert ugye elkerülhetetlen, hogy az ágak néhol ne keresztszálasok legyenek, úgy meg könnyen törik, meg aztán egy vékony tömörfa léc vetemedhet is, akármilyen okosan lett szárítva. De léteznek csak néhány réteget tartalmazó falemezek, mondjuk 15-20 mm vastag három rétegű lemezek, mindenféle igényes egzóta fajokból, azokból lehet szépet varázsolni.
Persze Össze lehet legózni darabokból is, hiszen ha egy anyagvastagságnyi hely úgyis van a fal meg a fánk között, akkor oda beférnek a toldásokat a hátsó oldalról erősítő darabok, mondjuk.
süti beállítások módosítása