Vastagsági gyalulás hobbi géppel

2017.12.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az asztal síkjában végzett egyengető gyalulás után a vastagsági megmunkálás kerül sorra. A vastagoló gyalugép rendeltetése a faanyagot pontos vastagságra gyalulni. A vágó­szerszám - a késtengely - forgó mozgású, az anyag előtolását szintén a gép végzi.

gyalup_13.jpg

A gép fő részei: az állvány, a gép munkaasztala, a késtengely a csapágyakkal, előtoló szerkezet és a nyomószerkezet. A gép jellemző méretei: a legnagyobb gyalulási szélesség és a gyalulási magasság. A jelenleg használt gépek munkaszélessége 300-1300 mm, gyalulási magassága pedig 5-250 mm.

gyalup_19.jpg

Az állvány szürkeöntvényből, rendszerint egy darabból, de egyes típusoknál több darabból összecsavarozva készül. Az asztallapot a gép méretétől függően kézi vagy géphajtású csavar­oméval emeljük. Az asztal lapjába állítható csapágyazással két szabadon forgó hengert süllyesztenek, melyek palástvonala a legmagasabb pon­ton is csak 0,4 mm-rel emelkedik az asztallap síkja fölé. E hengerek for­gásukkal csökkentik a gyalulandó anyag előtolásánál fellépő súrlódást.

gyalup_12.jpg

Az állvány két oldalára szerelt csapágyakban forgó késtengely 2-6- késes kivitelű, és azonos az egyengető gyalugépeknél ismertetettel. A vastagoló gyalugépeken a megmunkálandó anyag előtolását és továbbítását a késtengely előtt és után elhelyezett rovátkolt behúzó­tengely, illetve sima továbbítóhenger végzi. A behúzóhengerek csap­ágyai függőleges irányban - általában rugós megoldással - mozoghat­nak, hegy az anyaghoz jobban alkalmazkodjanak. A csapágyak alsó állását ütközőcsavarokkal lehet beállítani.

gyalup_01.jpg
Gyaluláskor a munkadarab előtolásának iránya mindig egyezzen a faanyag rostirányával. A gépasztal magasságát a munka­darab vastagságának megfelelően kell beállítani, a gépen elhelyezett mérce segítségével. Keskeny, különálló munkadarabokat elég minden oldalon az egyszeri áteresztéssel, összeenyvezett lapokat egy-egy oldalon háromszori áteresztéssel kell gyalulni. Keskeny, különálló munkadara­boknál az egyszeri áteresztésnél leválasztott forgács vastagsága 3 mm, összeenyvezett lapoknál pedig legfeljebb 1 mm lehet. Kisebb alkat­részeket első gyalulásnál egyenként és lépcsősen egymás mellé kell a behúzóhenger alá tolni. A második gyalulásnál egyszerre több munka­darabot is lehet a behúzóhenger alá tenni. 

gyalup_08.jpg

Vastagoló gyalurész fogásvételének beállítása. A fogásvételt a vastagsági munkaasztal késtengelyhez viszonyított magassága határozza meg. A munkadarabot többször engedjük át a gépen, egyszerre legfeljebb 2 mm-nyi anyagot eltávolítva.

gyalup_13.jpg

Sorozatmunka előtt mindig végezzünk próbagyalulást, az előírt vastagság pontosságának ellenőrzésére. Az ellenőrzésre az e célra rend­szeresített kalibert használjuk. Az előtolószerkezet fogaskerék vagy lánchajtású. A régebbi típusú gépeket ma is többnyire közlőmű-előtétről hajtják, a korszerű gépeket általában egyedi motorral. Az előtolószerkezet elé szerelt tengely­kapcsolóval szükség esetén az előtolást le lehet állítani. Az előtolás 6-30 m/perc, a kések számától és a tengely fordulatszámától függően. Nagy teljesítményű gépeknél az előtolás sebességét változtatni lehet. A késtengely fordulatszáma 3500-6000 ford./perc, kerületi sebessége 20-45 m/sec.

 A sokak egybehangzó állítása szerint nagyon jó minőségű Metabo géppel végzett sorozatgyalulás

 Gyökösi Attila (régebben Thoreau) korábban írt egy segítő kommentet Facebook-oldalunkra a témában.
"A vastagológyaluknál véleményen szerint az egyik legfontosabb tulajdonság az, hogy masszívak legyenek. Klasszikusan az öntött gépvázas masinák az ideálisak, de manapság persze már a profi gépek között sem igen találunk ilyeneket. Ez a Metabo egy precíz barkácsgép, de az biztos, hogy azért oda kell figyelni a használatakor, széles deszkánál inkább csak kisebb fogásmélységet beállítani, és többször átengedni az anyagot a gépen, és tényleg száraz anyaggal dolgozni. Így nem lesz vele gond.

Ez messze nem a kíméletes teszt kategóriába tartozik, de megoldotta!

A két gyalukés nyilván nem a legoptimálisabb, minél több a kés, annál jobb a forgácsleválasztás, de tudom, a barkácskategóriában minden gyártó két kést használ. Ha azonban van hely a műhelyben, és kicsit komolyabb használatra is lehet számolni, akkor érdemesebb egy komolyabb gépet venni, akár használtan is. Titkos tippem a cseh Rojek és a német Hammer (Felder) gyártó, persze itt jóval magasabb árak vannak. Én 4 késes Rojek gépet használtam, ez az a kategória, ahol már bármit be lehet engedni a vastagoló asztalon, biztos, hogy elbír vele a masina. Sajnos a kettő (tehát az ön által választott Metabo és az általam ajánlott félmilliós gépek) között nem nagyon van kínálat. Amire még érdemes gondolni, hogy szerezzen be a géphez egy második késgarnitúrát, a gyalukéseket elég sűrűn kell éleztetni, ez ugye általában egy-két nap egy élezőműhelyben, nem baj, ha ez alatt az idő alatt sem kell leálljon a munka."

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4613470503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2017.12.15. 06:16:19

Számomra is kérdéses, hogy az ember, ha gyalugépet szeretne venni hosszabb távra mit válasszon? Egy kicsit többet szánna rá az ember mint egy barkácsgép, de kezdő beruházásnál egy komoly ipari gépet még nem tud venni, mert nincs még annyi munkája, hogy kitermelje az árát. Vegyen egy egy ilyet: gyalugep.arukereso.hu/metabo/hc260c-2-2-wnb-0114026000-p42702744/
vagy vegyen egy használt régi ütött-köpott öntvény házas, masszív gépet?
Esetleg egy átmenetet: woodholz.eu/hu/aprohirdetesek/faipari-es-asztalosipari-gepek/86285,kombinalt-gyalugep.html
Van valakinek ezzel kapcsolatban hasznos tapasztalata, aki már túl van ezeken a lépéseken?

kkm.furdancs 2017.12.15. 17:58:06

@anonymouse.: Én már nem merek mondani semmit, mióta lefikázták szegény Hyundai-omat :)

villanyember 2017.12.16. 07:46:24

@kkm.furdancs:

Jaj, ne sértődj már meg ennyire! Nem volt szándékos a "fikázás", nem annak szántam. Nekem is ilyen gépem van, nem telik jobbra. Ebből viszont amit lehet, igyekszem kihozni. Sajnos a barkácsváltozat ( Hyunday MBY-8 és klónjai ) után már 200.000 az ugrás az árban. A régi öntvényvázas gép lenne az ideális, de több buktatója van. Ha egyszer leraktad, nemigen mozgatható. Kis műhelyben nem előny. Többnyire 3 fázisú, vagy hálózat vagy frekvenciaváltó kell hozzá. Lehetnek rejtett hibái, törött öntvény pl., amit esetleg felújítás ürügyén legitteltek és átfestettek. Ha szakszerű a javítás, akkor rendben van, de ha esetleg csak műgyantával ragasztották, akkor az gáz. A késtengely csapágyait lehet cserélni, de ha az öntvényházban kottyan a csapágy, akkor komoly gépmunka és pénz a javítás. Ugyanez van a mozgó vezetőkkel, prizmákkal is. Szóval nagy szerencse kell egy jó állapotút kifogni. Inkább egy ütött kopott, rozsdás, amin látszanak a problémák, mint egy frissen festett kiglancolt példány. Az már lehet gyanús, hogy a felújítás célja a hibák eltakarása volt. De láttam már 400.000 körül Rojek-et is hirdetni.

kkm.furdancs 2017.12.16. 08:31:01

@villanyember: Csak humorizáltam. Utólag mindig sajnálom, ha kitör a hisztéria rajtam, de ezt a típust a "már megy" és "még megfizethető" halmazok metszetében látom. :)

Gyaluvásárlás címén végigkóboroltam a hirdetett kisipari és matuzsálem ipari nagy gépek között. Mivel igazából csak ismerkedésnek szántam a vásárlást, inkább (futárral) mobilizálható típust kerestem.
Tény, hogy bármilyen komoly megmunkáló gép 300+ kg-nál kezdődik, sőt, némelyiknél a gépkönyv felvázolja, hogy milyen alapozás kell a megtartó betonaljzatnak. :) Hát igen, a rezonancia kiküszöbölése és a sérülés-állóság komoly tömeget igényel.
Egyengető gyalugépeknél - ahhoz képest, hogy csak az egyik asztalt kell elmozdítani - is komoly árak vannak (ez relatív). Igazából alternatíva lehet, hogy az ember megvesz egy gyalutengelyt (20-40e Ft) és egy komolyabb motort, majd körbeépíti. Így legalább személyre szabott a konstrukció.

A CNC-gép építőknél láttam, hogy zártszelvényből elkészítik a vázat és mikor tejesen kész, kiöntik betonnal. Tűnődtem a gyaluasztal ilyen megvalósításán is. Legalább a szállítási költség alacsonyabb lesz :)
De ez csak gondolatjáték, én komolytalan vagyok szakmai témákban, csak kísérletezgetem. Ha nem tetszik eladom. Érdekes elbíbelődni ilyen kistételű kereskedéssel. Ha nem is nyersz rajta sokat, de legalább volt egy gyalugéped... Meg négy asztali dekopír fűrészed és öt zongorád :):):)

Kellemes hétvégét!

villanyember 2017.12.16. 14:02:51

@kkm.furdancs:

"már megy" és "még megfizethető"

Na ez a kulcsmondat! Tökéletesen megfogalmaztad. Köszi.

anonymouse. 2017.12.16. 20:04:45

@kkm.furdancs: Érdekes, amit írtál, hogy betonnal kiöntötték a CNC vázát. Nekem inkább vastagabb szelvény, tőcsavarok és gumiszőnyeg jutna először eszembe. Bár a mai modern hi-tech okos-mosógépekben is találtam betonkockákat, bár ott inkább a profit-orientáltság miatt van, mert a tömeg kell a centrifuga fordulatszámhoz és ezt még távol-keleten a gyermek-munkások is ki tudják önteni fillérekből.

Arra lennék kíváncsi, hogy ha valakinek lenne tapasztalata a belépő szintű gyalugépekkel kapcsolatban, érdemes beruházni azokra vagy kezdje az ember egy lestrapált öntvény vázas géppel, amit toldozni-foldozni kell legelőször?!

villanyember 2017.12.16. 20:47:08

@anonymouse.:

Lapozz viszzább oda, ahol "fikáztam" a Hyunday MBY 8-at.

anonymouse. 2017.12.16. 21:11:03

@villanyember: kkm.furdancs: Értem én mindkettőtöket a poszt első részével kapcsolatban. Van aki sok munkát tesz bele, hogy megszülessen egy írás és valaki pedig sarkosan őszinte. Nem érdemes b. vel nyomatékosítani :)

anonymouse. 2017.12.16. 21:37:06

@villanyember: Olvastam, de én nem a barkács gyalugépekre volnék kiváncsi, hanem már egy belépő szintű gépre, mint a Metaboé.

zooltek 2017.12.17. 05:27:04

@anonymouse.: Érdemben nem igazán tudok hozzászólni, 2x javítottam gyalugépet, ráadásul ugyanazt. Az vmi francia vastagoló volt, asztal nélkül, de rettentő hitvány darab, csak lemezből és műanyagból készült, és még a szénkefe cseréhez is darabokra kellett szedni. Emellett elég drága volt.
Viszont érdemes elgondolkodnod azon is, hogy mi romolhat el egy gyalun, és hogy tudod-e pótolni, van-e alkatrész hozzá. A Metabo-hoz van, de irreálisan sok pénzt kérnek érte. Eheti példa: Makita akkus csavarozó kapcsoló 9200HUF, Metabo akkus csavarozó kapcsoló 27500HUF. DeWalt-tal ugyanez a helyzet. Régebben volt, de 125-ös sarokcsiszoló akciósan 17000, egy fogaskerék pár bele 14000. Egy 230-as Hitachi-ba pl. 7100 pénz...
Szóval érdemes nem csak azt nézni, most mennyibe kerül, de a későbbi fenntartási költségeken is el lehet gondolkodni, hiszen ez már nem az az árkategória, hogy megy amíg megy, aztán elhajítjuk.

anonymouse. 2017.12.18. 09:05:54

@zooltek: Igaz, amit ítál! De itt is vannak árnyalatok. A Makitának olcsóbbak az alkatrészei, a Metabo minősége egy kicsit jobb (de ez szubjektív, lehet vele vitatkozni). A Metabo 3 év garit ad az akksikra is a Makita nem. Ha jól tudom a Metabo vezette be először a 3 éves garanciát (a nagy esküt nem teszem le) A Makita szervizre sok panaszt hallottam, a Metabo szerviznél egy nap alatt megcsináltak a gépemet (igazából fél nap volt), ha van a raktáron alkatrész. Van minkét gépem, az egyiket az áráért, a másikat a megbízhatóságáért szeretem.

zooltek 2017.12.18. 15:29:08

@anonymouse.: Előzmény: ahogy az árnyalatokat írtad, először erre reflektálnék: minden márkának megvan a maga erőssége és gyengesége (sőt, szériája): Mondjuk a Makita találta ki az első használható akkus szerszámgépeket, Aztán ő volt az első, aki továbbfejlesztette az akkukat a kézi szerszámokban. És még most is az egyik legjobb. Csak beelőzte az AEG/Milwaukee Hong-Kong-i (!!!) cég, akik a legjobb aksis gépeket gyártják. A Metabo 3 év garijáról még nem hallottam, de pl. a Hilti hivatalos szerviz is legközelebb csak Bécsben van, hozza-viszi a futár, ~50 pénzért csinálnak egy hibafeltárást. És itthon nem kapsz Hilti alkatrészt sem, nemhogy javítást, pedig a TE72 az elmúlt 30-40 év legjobb fúrókalapácsa.

De továbbra is mondom, nem tudom hogy dolgoznak a különböző márkák gyalugépei, nincs tapasztalatom, én csak javítom őket. De azért (sztem az offtopic-ban már elmeséltem), nagyipari (milliárdos forgalmú) cég az 1 hónapos Bosch 230-as nagy sarokcsiszolót visszaküldte, hogy leégett. A szerviz csak annyit válaszolt, hogy nem garanciás, mert "idegen anyag került bele". Egy sarokcsiszolónál fémcsiszolókoronggal fémet csiszolnak, és bekerült a sorja a gépbe. Tehát a 74 000 FT-os gépet nem javítják arra, amire való, hanem 37 000-ért megjavítják, garanciában...

(És visszatérve: mi nem szakszervíz vagyunk, de az alkatrészbeszerzés (ami az első hozzászólásom volt), sokkal könnyebb és gyorsabb és olcsóbb néhány márka tekintetében. De ott vannak a "régi" gyaluk is, amit említettél, lehet 100x jobban jársz.
süti beállítások módosítása