Zsalugáter és spaletta

2018.02.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

blog-fo-zsalugater.jpg

Szerte az országban látni, ahogy sok, új építésű családi házak homlokzatára visszatért a népies stílus és tornácos, fehér épületeket látunk. Milyen más nyílászáró illene hozzá, mint a zsalugáterrel, spalettával takart fa ablak. Írásunkban tisztázzuk a fogalmakat és néhány példával illusztráljuk ezt a látványos, bár drágább és napi ki- becsukást igénylő árnyékolót.

dsc_5622.JPG

A spaletta tömör szerkezetű, passzív kül- vagy beltéri árnyékoló eszköz. Napjainkban leginkább a kültéri típusok elterjedtek, melyek a nyílászárón kívül kerülnek rögzítésre, így gátolva meg az üvegfelület és közvetve a beltér felforrósodását. Ezek a fából készült, robusztus megjelenésű árnyékolók nemcsak nyáron, hanem télen is kifejtik áldásos hatásukat rendkívül jó hőszigetelő képességük által.

1386668839_zsalugater.jpg

A zsalugáter fix- vagy mozgatható (állítható) lamellákkal készülő passzív kültéri árnyékoló berendezés, mely ma már készülhet többféle alapanyagból. Legfontosabb előnye, hogy a Nap perzselő sugarainak már a nyílászáró üvegfelülete előtt útját állja, így környezetbarát módon akadályozza meg a beltér nem kívánatos felmelegedését. A zsalugáter elsődleges feladata az árnyékolás, emellett azonban komoly védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben heves esőzés, jégeső, szélvihar vagy hózápor idején. Felhasználási területe igen széles: lakóházak, középületek, nyaralók, vadászházak, horgásztanyák és borospincék árnyékolója és dísze is lehet egyben.

vagott.jpg

A zsalugáterek és spaletták mindennapi használatához nélkülözhetetlen elemek a rájuk szerelt vasalatok, melyek biztosítják többek közt a szárnyak nyithatóságát, zárhatóságát, a nyitott szárnyak stabil rögzítését vagy a lamellák dőlésszögének beállítását. Színükkel és formájukkal nagyban meghatározzák a zsalugáterek és spaletták külső megjelenését, hiszen elképzelhetetlen egy zsalugáter sarokvasalatok- vagy egy deszka spaletta a hosszúkás kovácsolt pántok nélkül. Fontos elvárás minden egyes vasalattal szemben, hogy időtálló és erős legyen, a felülete pedig olyan kezeléssel rendelkezzen, mely meggátolja a rozsdásodást vagy elszíneződést a kültéri viszonyok között.

7.jpg

A fából készült termékek, főként a kültéren használt darabok élettartama elsősorban a megfelelő minőségű felületkezelésen múlik. A zsalugáterek és spaletták folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak: a napsugárzás, a csapadék minden formája, a levegő páratartalmának és hőmérsékletének változása mind hatással vannak rájuk. Ezekkel a hatásokkal szemben képez elsődleges védelmi vonalat az árnyékolók felületére felvitt lazúrréteg. Napjainkban már rendelkezésre állnak olyan felületkezelő anyagok, melyek használatával, valamint a festett felületek rendszeres ápolásával hosszú távra lehet tervezni a zsalugáterek és spaletták élettartamát. 

angelhouse_spaletta.JPG

A zsalugáterek és spaletták hosszú élettartama nem a felületkezelő anyag kiválasztásánál kezdődik. A festendő fa felületet megfelelően elő kell készíteni, a gyártás során figyelembe véve azokat az előírásokat, amelyektől a felületkezelés tartós lesz. Ilyen például gyártáskor a faanyag nedvességtartalma vagy a szélek kialakítása úgy, hogy sehol ne legyenek élek, sarkok, melyeken megtörne a festékréteg. A felületnek csiszoltnak, tisztának és pormentesnek kell lennie, hogy az első lazúrréteg kellőképpen beszívódhasson a fa rostjai közé. Ha ezek közül bármi, akár csak egy dolog hiányzik vagy nem teljesül, akkor a felületkezelés nagy valószínűséggel nem lesz tartós.

A téma érdekes és eredetileg hosszas forráskutatást szántam rá, azonban már az első internetes találatnál mindent megtaláltam egy helyen róla. További információkat, képgalériát ennél a gyártónál találnak, köszönjük írásunk forrásszövegét! 

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3813645530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása