Újra divat a lambéria, használjuk bátran!

2018.03.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

eclectic-powder-room-with-vessel-sink-and-wainscoting-i_g-ishzqn15kscsu40000000000-qbkm3.jpg

Bár a lambéria méltatlanul hosszú évekre kikerült a köztudatból, manapság egyre többen fedezik fel újra a természetes burkolóelemet, ami kinőtte a hagyományos falburkolat szerepét. Dizájnelemmé lépett elő, a hálószoba, a konyha, a plafon vagy épp az iroda dísze lehet.

A lakásdizájn egyik legújabb, reneszánszát élő alapanyaga, a lambéria a lehetőségek bőséges tárháza lehet akkor, ha kicsit elvonatkoztatunk az emlékeinkben élő hagyományos felhasználásától. Évtizedeken keresztül a lambériát a falak védelmében használták – elsősorban kültérre –, hogy a kíméletlen időjárással szemben felvegyék a kesztyűt. Pont ezért sokan, ha lambériára gondolnak, parasztházakra, tengerparti stílusra asszociálnak – pedig a természetes faelem sokkal több ennél.

1421956761064.jpg

Azonkívül, hogy a tágas terek mellett a kisebb falfelületeken is jól mutat, a megfelelő színválasztással rusztikus, modern, elegáns, csajos, skandináv és megannyi további stílust alakíthatunk ki vele. Érdemes kilépni a vízszintes és a függőleges szabályosságából is, néha a ferde felhelyezés adja meg a csavart a belső térnek; a lambéria nemcsak textúrát, de dimenziót kölcsönöz a helyiségeknek.

013_2_-1.jpgBár sokan a természetessége miatt választják a lambériát, emiatt pedig meghagyják a fa eredeti színét, sokan nem félnek a merész átfestéstől. Manapság egyre nagyobb trend a hófehér, amit olyan stílusú enteriőrrel kombinálunk, amilyennel csak szeretnénk.

bpw-kit.jpg

A lambéria lehetővé teszi, hogy egész falfelületeket, vagy csak néhány részét burkoljuk be: segítségével felépíthetjük a franciaágy háttámláját, optikai térelválasztó lehet a nappaliban, függőleges felhelyezéssel megnövelhetjük vele a fürdőszobánkat, egy átlagos plafon pedig izgalmas textúrát kaphat.

Érdemes a lambériát más alapanyagokkal keverni, téglával, márvánnyal, betonnal, kővel például kiváló párost ad, hiszen a fa tökéletesen ellensúlyozza az indusztriális alapanyagok hidegségét.

1420713236665.jpeg

Azon túl, hogy a lambéria felhasználásának csak a fantázia szab határt, a felhelyezése sem igényel túl sok szakértelmet, maximum néhány alapszerszámot (ragasztó, szeg, fűrész, kalapács, gérvágó láda, mérőszalag, smirgli, vízmérték), ráadásul a világhálón több ezer „csináld magad” leírás mutatja be lépésről lépésre a könnyű műveletet.

Köszönjük a szabatos leírást és forrásanyagot a Praktiker.hu gárdájának. Az írásban említett szerszámok és segédanyagok nagy választékban, egy helyen megtalálhatók webáruházukban, házhoz szállítással is.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4513711820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása