Formabontó palackformák

2018.04.23. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Képtalálat a következőre: „Zlatogor Makarow Pistole”

Állítólag a rendszerváltás előtti Romániában minden folyékony terméket sörösüvegben hoztak forgalomba hypótól a sörig. Ha így van, a románok italozásáról készült dokumentfilmet fekete-fehérben, valamilyen lélekgyilkosan sivár környezetben forgatnám le. Hiszen az italosüvegek formájának és színes címkéiknek sokfélesége szervesen hozzátartozik elfogyasztásukhoz, legyen az gyermekpempő vagy a leggyilkosabb házipálinka. Egy extra méretű írásban (cikkválogatásban) szeretnék mutatni példákat, ahogy a gyártók fegyver- és koponya formájú, valamint XXL méretű palackokkal szeretnének kitűnni a sokaságból.

Fegyverbe! ...csomagolt italok
Rengetegen kelnek - fekszenek fegyverekkel kényszerűségből vagy hobbiból, így nem csoda, hogy fegyvermániás és inni szerető népek fejében felötlött a gondolat: kedvenc italuk kelyhének valamelyik népszerű fegyvertípus adhatna formát. Ízlésességéről nyithatnánk vitát, de ismerjük a mondást, hogy ne tegyük. Talán a kézigránát alakú palackban láthatunk fantáziát a maga tömör, nem túlbonyolított alakjával.

Képtalálat a következőre: „kalaschnikow vodka”

A Kalasnyikov AK gépkarabély annyira népszerű, hogy Mozambik még nemzeti zászlójára is tűzte. Természetesen Kalasnyikovban az oroszok viszik a pálmát, vodkában találjuk a legtöbb fegyver formájú palackot. A jenkik becsületét az alkoholtilalom idején hallatlan népszerűségre szert tett Thompson géppisztolyba töltött Bar 1933 menti csak meg. Stílusos, még ha nem jófajta kanadai csempészett whisky került az üvegbe, hanem zárjegyes legális kereskedelmi termék.

Több szót nem is érdemes vesztegetni a témára. Jöjjenek a fotók!

Kapcsolódó kép

 

 

Képtalálat a következőre: „Zlatogor Makarow Pistole”

 

 

Koponyába zárt italok
Annak is megvan a maga bája, mikor kihalt sikátorban barna papírzacskó takarásából fogyasztjuk a Fehér bor márkájú fehér bort, mohóbbak egyenest kannából. Pedig általában többet érdemlünk, szeretteink még többet, kiknek ajándékba szánunk valami egyedi, stílusos nedűt. 

Hazánkban is kapható, elborult csomagolású italok közül is kitűnik a zsugorított emberfejet utánzó "Dead Head Rum" palackja. Amazonas-menti törzsfőnökök, hollywood-i kellékesek sem találhatnak kivetnivalót az autentikus népi fejzsugorítás e példányán. A palackról mi más juthat eszünkbe, mint mikor Jack Sparrow kapitány megkérdezi az apukáját: Anya hogy van? Leírása szerint a Dead Head Rum is egy elhunyt törzsi vezető emlékét őrzi. Találékony marketingesek élnek arrafelé. Mexikóból származik, ahogy példáim zöme.

Csekély spanyol tudással is lefordítható a KAH "Los Ultimas Dias" Blanco Tequila jelentése. Kézzel festett kerámia palackban (deklanter) 55%-os tequila lötyög. Íze a forgalmazó ajánlásában "Közepesen testes, igazán kifinomult, tiszta ízvilágú tequila". Sőt, hogy a koponya-palack mellett stílusos legyen az ital aromája is: "Lecsengésében egy csipetnyi földes íz érezhető". Hiszen por, s homu vogymuk.

De miért koponya? A tequila hazájában, Mexikóban járunk, ahol a halottak napja (Los Días de Muertos), másként a mindenszentek (Día de Los Difuntos) egy vidám és boldog ünnep. E napon a családtagok „együtt ünnepelnek” halottaikkal. A sírokat lámpásokkal, színes papírmaséfigurákkal és álarcokkal díszítik. 

Ha az edény tetszik, három darabos miniszettben is hozzáférhető

A gyerekek cukorkoponyát kapnak (calaveritas) és tequilát hordanak a sírokhoz, hogy inni is tudjon a halott, ha megszomjazna. Tehát ezek a festett koponya álarcok legalább annyira védjegyei a mexikói kultúrának, mint bőrnadrág a bajoroknak. Bár ez utóbbiból még nem ittam pálinkát.

Csodálkoznánk is, ha nem egy vodkás üvegen bukkanna fel a következő koponya, hiszen számos fedélzeti videó tanúsítja, hogy az oroszok merészen élnek és korán halnak. A fotónkon a cilinderes "Fekete halál" vodka mellett egy bevérzett szemű paprika-szarvas koponyát láthatunk. Valószínűleg chili kóstoló versenyen vett részt és nem őszinte a mosolya.


Még mindig vodka és koponya (Crystal Head Vodka), ezúttal az elhíresült kristálykoponyára utal a koponya... ami kristályból lett kifaragva. Nemere István könyvéből ismerhettük meg a rejtélyesen misztikus fura titokzatos rejtélyt, miszerint angol felfedezők 1924-ben egy ősi maja város feltárásakor pre-kolumbán időkből származó kristálykoponyát találtak. Mivel a pre-kolumbánok még nem lehettek képesek ilyen finom megmunkálására a kemény anyagnak, nyilvánvalónak kiáltották ki a poszt-UFO származást és végigházalták vele a világot. Csalás volt persze, de sikeres.

20524239_1908346419192142_264093714_o.jpg

20517642_1908346399192144_23088269_o.jpg

Ez pedig mindennek a teteje, káromkodás már a címkén! Fuckoff Mini Likőr Party Set. Feltüzelve, s kontrollunkat vesztve a 15 százalékos, maró savval vetekedő italtól, arcába kiáltunk a halálnak vagy a portásnak a kollégiumi buliban. Az egész koncepció egy nagy képzavarnak tűnik.


Végül pedig a koponyás Padre vodka, melyről egy nagyon szórakoztató idegen szinkron villan be. Darth Vader: "Luke, yo soy tu padre" Mindjárt lelohad azonban mosolyunk, ha rápillantunk 100% Weber kék agavéből készült Padre árcédulájára. A minőséget nem adják ingyen. Minden egyes palackot kézzel készítenek és a palackot díszítő fehér bőrt is kézzel kötözik rá. Míg a palackot záró fém koponya a mexikói kultúra, addig a bőrkötés a Lucha Libre mexikói küzdősport előtt tiszteleg.

20524416_1908346595858791_1041749936_o.jpg

Látjuk, a koponya nem csak gyászt és fekete-lila emós göncökben ténfergő goth tiniket jelképez, hanem az élet (pontosabban a halál) egy vidám, latinos felfogásában is visszaköszön. Legközelebb ismét Mexikó tájaira vezet palackokkal szegélyezett felfedező utunk. Addig se haljanak meg, szép napot! 

Az enyém nagyobb!
A nagy kiszerelésű italokról hallva óhatatlanul is valami kannás bor rémlik fel, mely a boltok alsó polcain várja sorsa beteljesedését. A kereskedelem logikán és pszichológián alapszik, soha nem tennének olyat, amit anyukánk vagy más bölcs valaki sem tett volna. A hét literes vodka kiszerelés az italméréseknek árcsökkentő tényező és egyben különlegességénél fogva bárpultra kívánkozó kocsmai dísztárgy.


Másrészt egy limitált létszámú orosz poharazgatáshoz épp elég, nem kell többször fordulni és apró (literes) üvegek után matatni a szatyorban. Nem csak a megalománia inspirálta tehát a 3-6 literes csomagolást, hanem a praktikum és a tömegigény.

xxx.jpg

A nevénél fogva is érdekes Monkey Shoulder Whisky "The Gorilla" 4.5 literes üvegben, terhelésre méretezett állvánnyal érkezik, ami a kitöltést is megkönnyíti. Igen, a kitöltés és minden, a palack elmozdításával járó cselekmény előrevetíti egy megjósolhatatlan következményekkel járó, közeli tragédia bekövetkezését, melynek esélye  ráadásul a gyakori töltögetéssel arányosan nő. Egy hirtelen mozdulat vagy mozgáskoordinációs baki, s 80.000 forintot bukunk a mutatványon. Biztos kezű főpincéreknek és gyűjtőknek ajánlott e gigantikus palack.


Célozgatásom az oroszok közmondásos és mennyiségi megalkuvást nem ismerő vodkaszeretetére a Belverede hat literes (családi kiszerelésű) verziójában tárgyiasul.

vvv.jpg

Ahogy az előbbi vodkánál, a szintén hat literes Ciroc palack formatervezésében azonnal észrevehető a biztonságra és praktikus kezelhetőségre koncentráló prioritás. A biztos fogású nyak mögött kitámasztásra optimalizált, hosszú, keskeny henger húzódik. Ne idegenkedjünk a szerszámnyélre asszociáló hasonlattól. Sőt, szinte kiveri szemünket a "Vodkát ivó ibizai fiú" performansz hasonlatossága a görög olimpikonokat ábrázoló szobrok atlétikus pózához, majd később az art deco, illetve korai szocreál heroikus munkásábrázolásához. Nyugodtan fogjuk rá tehát a vodkaivásra, hogy sportolni vagy szenet fejteni készülünk és a testtartást gyakoroljuk.

aa.jpg

Az emberiség kegyetlen és az oroszokhoz hasonlóan hajlamos az íreken viccelődni, akik állítólag szintén nem vetik meg az italt. Micsoda vitriolos, alaptalan feltételezés! A Jameson ezzel a 4.5 literes változattal pusztán Szent Patrick ünnepe előtt tiszteleg és a felvonuló ír hazafiak dolgát könnyíti meg. A társaság egyik tagja hordozza az üveget, a többiek felszabaduló kezükkel integethetnek a nézőknek.

fff.jpg

Végül hazai vívmányként bemutatom az ötliteres Zwack Unicumot. Gyógynövényekből készül, s mint ilyen, a korlátlan egészségmegőrzés kulcsa. Azzal a kitétellel, hogy inkább keveset sokszor, mint egyszerre mindet. Bár hét deci rumtól is meg lehet halni, itt különösen helytálló a "Fogyaszd felelősséggel!" figyelmeztetés. Az utóbbi időszakban több eset is történt, hogy Darwin-díjra pályázó idióták puszta partipoénból kiittak egy üveg italt és holtan fordultak le a székről. Nagyobb üveg, nagyobb aránytévesztés és egy hosszú korty a végtelenbe vezethet.

Forrás Aperitif blog. Én írtam a posztokat ugyan, de szerzői jog a tulajoké és meg is érdemlik a linkelést, mert szórakoztató szakmai tudásbázisa a szeszes italok világának. Főleg, mióta már nem írok oda.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3313851684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása