Műtőslámpa tányérantennából

2018.05.02. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image19.jpg

Már rég megfogant az ötlet műhelyvilágításom fejlesztésére, miszerint a meglepően tartós fénycsöves lámpatestek mellé egy koncentrált fényfoltot sugárzó "műtőslámpát" készítsek, ami hevenyészett és főként beállítható szögű, szórt megvilágítást biztosít akár fotózáshoz is.

Ki tudja, melyik volt hamarabb, az igény a lámpára vagy hogy lassan le kéne szedni a négy éve kikötött UPC tányérantennát, amit hátrahagyott a szolgáltató? Vörösbegy éjszakázónak megtette, de most nemesebb feladatra adja bádogtestét és állványzatát.

image1_6.jpg

A gondosan megtervezett merevítéseknek hála, a vékony csövekből és fémlemezből készült antenna tornádóálló kivitelben készül és a mintegy kilónyi terhet elbírja majd.

image1_5.jpg

Lehúzva róla a nagyfrekvenciás vevőfejet, lényegében készen állt a használatra, már csak az izzófoglalatokat kell rátenni és bekötni őket.

image2_9.jpg

Fúrás előtt leszereltem a tartószerkezetről és négy furatot jelöltem be a csillárfoglalatok részére.

image3_4.jpg

Már bemutattam itt a HSS körkivágó készletet, mellyel a fúrószáraknál nagyabb átmérőjű lyukakat készíthetünk fába és annál nem sokkal keményebb anyagokba. Ha kemény HSS, akkor legyen HSS, a kb 0.5-0.8 mm vastag bádogot vágnia kell.

image5_2.jpg

image6.jpg

Vágta is. Bár ki tudja, mennyire viselte meg keményre edzett fűrészfogait. Egy ilyen munkához kifejezetten kellemes ipari oszlopos vagy erősebb asztali fúrógép használata, már csak a biztos anyagfogás miatt is. A  fűrészlap-befogó fej közepén egy fúróhegy található, ami központosítja körkivágót és nem mászik el.

image7.jpg

A csillárfoglalatban találtam meg az ideális izzótartót, hiszen elég egyetlen, nagyméretű furatot készíteni, amin átdugva két darab anyával rászorathatjuk a lemezre. Sajnos egy foglalathoz egy anyát adnak a boltban, hiszen eredeti felhasználásakor a csillártest tart ellen.

image4_1.jpg

A villanyszerelés és világítástechnika alkatrészei, anyagai relatíve olcsók (pontosabban érthetetlenül drágák, csak egyenként ezer forint alatti áruk van), így alaposan össze kell válogatnunk egy nagyobb tételt, hogy a végösszeg arányban legyen a postaköltséggel (mert messze a villamos szaküzlet, csak rendelni tudok). Ott kapni külön anyákat is, amikkel kétoldalt közrefoghatjuk a lemezt, vagy amire erősítjük.

image10_1.jpg

Távvásárlás helyett betértem kedvenc csillárboltomba, ahol az alábbi abszurd párbeszéd játszódott le:
- Múltkor vettem azokat a csillárfoglalatokat.
- Emlékszem.
- Hihetetlenül rossz minőségűek.
- Tudom.
- Kettőt kérek.

image8_1.jpg

Probléma ezzel a típussal, az eredeti elképzelésben szereplő "szívós, de rugalmas" anyag helyett a szereléskor kihajtandó fülecskék nem hajlanak vissza, hanem úgy maradnak. Visszahajtásra letörnek.

image12.jpg
A legközelebbi anyagbeszerzésig a meglévő két darabot használtam fel.

image14.jpg

Ha trollkodó kommentelő lennék, talán belekötnék a takarás nélküli sorkapocsba, vagy ami eszembe jut a szerelt lámpatest fotójáról. Sem erőhatás, sem vízpermet vagy egyéb károsító hatásra nem számítok, így nem fogok lelkileg összeomlani az esetleges szakmai megjegyzések miatt, a sürgősségi osztályon várni sokkal veszélyesebb, mint ez a lámpatest.

image16.jpg

Legrokonszenvesebb előnye a nulla anyagköltség mellett a fénycsóva szögének beállíthatósága. Annyira félkész a project, hogy még a ceruzajelöléseket sem mostam le róla. Szerettem volna minél gyorsabban megosztani kedves olvasókkal az ötletet, így az ideiglenesen felerősített lámpatest fennmaradt a helyén.  

image17.jpg

Tehát ha mások fejében is felötlik, hogy a tévéműsor nézhetetlenül ócska (főleg a közmédia) és inkább netezéssel vagy olvasással töltik az idő, a feleslegessé vált tányérantenna ilyen módon hasznosítható. Négyszer 12W LED világítótest kb. 300W teljesítményű hagyományos izzó fényerejét biztosítja, amivel észrevehetően jobban lehet látni, de elfér még három újabb foglalat mellé, ennek fényét pedig már földkörüli pályáról is látnánk.


    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9413871814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2018.05.02. 13:55:12

Ha jól látom, a takarás nélküli sorkapocsba földelés sem került a fém lámpatesttől?!? Az igen.

zooltek 2018.05.02. 15:35:48

@wrstjnethn: Amikor fára van felcsavarozva? Úgy igen. Egyébként is kettős szigetelésű, furdancs kollega ebből a helyzetből mentve van. Innen már csak az éhes rágcsálók jöhetnek szóba.

wrstjnethn 2018.05.02. 16:48:43

@zooltek: Mi a fa? A tányér??? Gondolom a tányér lesz fogdosva folyamatosan, amikor állítani kell a fény irányán, nem? Szerintem ahol 230V megy egy fémtestű fogyasztóhoz, oda jár a földelés. Valamit biztos nagyon félrenézek.

Műszaki 2018.05.02. 17:26:05

Megelőztek. Én is javasolni akartam a fém tányér védőföldelését. Kicsúszik a vezeték a sorkapocsból, megrágja az egér, vagy akárni aztán jöhet a meglepetés.

Műszaki 2018.05.02. 17:31:50

Mondjuk van ott még egy üres sorkapocs, lehet, hogy az lesz a földelés, de érdemes lenne a szövegben is kitérni rá.

zooltek 2018.05.02. 21:03:29

@wrstjnethn: A "plafony", az fa. Az E27 foglalatokban nincs földelés. A tányért meg leföldelni akkor van értelme, ha egy kis takony rágcsáló elrágja a vezetéket, lekaparja a tányérról a porfúvott festéket ott is, ahol a vezeték hozzáérhet, meg ott is, ahol furdancs kolléga megfogja a tányért és éppen locsolja a meztélábát a döngölt földön. Persze jó a biztonság, de ebben az esetben nem nagyon látom értelmét. Nem vagyok épületgépész vagy hálózati szakember, javítsatok ki, ha tévedek.

kkm.furdancs 2018.05.03. 08:37:10

@zooltek: Mindig vannak jó barátok, köszi :)
Ki sem tettem volna ezt a pár fotót, ha nem tudok megfelelő ellenérvekkel előállni a villanyszerelők megjósolható érintésvédelmi felelősségvonása során. Egyszerű: lekapcsolom a kapcsolót, mikor állítom, ha nagyon félek a terrorista rágcsálóktól :) Akik - megjegyzem - a fém tartóval gyártott nyugvó szobai csillárokat is megrághatják akár, azon sincs védőföld. :)

zooltek 2018.05.03. 16:49:06

@kkm.furdancs: Ne bízz senkiben :) Az, hogy én elektromos gépeket javítok meg villanymotorokat tekercselek, attól még a végzettségem programozó és könyvelő. Ilyen szempontból az én hozzászólásom nem mérvadó. A kis terroristák meg épp meg tudnak merényelni, ha a kapcsoló nem a fázist szakítja meg, hanem a nullát, és még mindig mezítláb vizes földön denszelsz közben :D

kkm.furdancs 2018.05.03. 16:57:58

@zooltek: Látom az életképet, amint csűrdöngölőt járok a vályogpadlón mezítláb, miközben egy kétméteres vasrúddal hadonászva próbálok testet találni a lámpatesten :)
A rágcsálók való veszélyt jelentenek különben. Egyszer három órát késett egy repülő, mert egeret láttak rajta és minden szegletét átkutatták. Ugyanis ha az egerentyű fázist fog, az áramütéstől összevizeli magát és az már valós zárlatveszély. Repülő pedig még sosem maradt fenn meghíbásodás esetén, így komolyan veszik.

zooltek 2018.05.03. 20:33:41

@kkm.furdancs: Én egy patkánnyal találkoztam egy marógép kapcsolószekrényében. Csórikám úgy megcsócsálta az egyik fázis szigetelését, hogy hozzáragadt a másik kettőhöz is.

Btw én a parabola forgatómotorjából csináltam nyársforgatót. 3-4 grillcsirke vagy egy pici malac 2 fordulat/perc :)

kkm.furdancs 2018.05.04. 07:07:30

@zooltek: Pici malac :) Feltételezem, nálad találni segédanyagokat ilyen barkácsoláshoz.

zooltek 2018.05.04. 16:25:51

@kkm.furdancs: A motorra (már az áttétes kihajtás végére) egy régi Csepel bicikli hátsó lánckereke, annak láncával meghajtva a nyársra rögzített, traktor után illeszthető krumlpiszedő rázóasztalának (ha jól emlékszem 54 fogas) lánckerekét :D

kkm.furdancs 2018.05.04. 18:10:08

@zooltek: Erre a mondatra illik legjobban a "Semmit ne dobj ki!" filozófia :)
süti beállítások módosítása