Takarékos ötletek - nyerstégla fal

2018.05.03. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A natúr, vakolat nélküli téglafal évek óta divatos és mutatós lakásdekorációs elem. Egyformán jól mutat egy elegáns Chippendale komód mögött, mint egy letisztult, modern acél/üveg térben, de akár egy tarka és szedett-vedett bútorokkal berendezett romkocsmás közegben is.

 

Ilyen falra leginkább úgy tehetünk szert, hogy leverjük a vakolatot a meglévő téglafalunkról. Ez persze a legnagyobb kosszal járó megoldás, bár kétségtelenül ez a legszebb. Már persze akkor, ha téglából épültek a szobánk falai. Ráadásul az sem mindegy milyenből, ez a fajta fal akkor szép, ha szabályos, jó minőségű, hagyományos téglából készült.

Ha ez nem így van, jöhetnek a falra utólag felragasztható, felburkolható megoldások. Ez lehet téglautánzatú burkolólap, de lehet akár a mostanság sokfelé kapható szeletelt téglákból készült burkolat is. Ez nem kifejezetten olcsó megoldás, és elég sok munkával is jár, ugyanakkor, ha okosan és igényesen csináljuk, figyelünk a sarkok kialakítására és a téglák valósághű 'fugázására', akkor egész megtévesztő felületet kaphatunk. A téglafalak festettek is lehetnek, ilyenkor a téglák közötti habarcs is ugyanolyan színt kap, mint a téglák.

De mit tegyünk, ha gyorsan és sokkal kevesebb pénzből szeretnénk megoldást találni? Egy barátunk lakásában fedeztük fel az alábbi képeken szereplő megoldást. A lakást használtan vették, az előszobában a falak téglanyomású, fehér habosított tapétával voltak bevonva. A pénzhiány és az idő rövidsége miatt a költözés után csak annyit tehettek, hogy a fehér felületet teddy hengerezéssel gyorsan átfestették a többi falnál is használt vöröses festékkel. Az már munka közben derült ki, hogy a dombornyomott tapétát nem egyenletesen vonja be a hengerrel felvitt festék, hiszen nem mindenhol fekszik fel a felületre a henger. El is kezdték egy ecsettel átfestegetni a kimaradt részeket. Azonban ahogy száradt a hengerezés, kiderült, hogy egészen mutatós, rusztikus, koptatott felület lett az eredmény. Így az utólagos festegetést abba is hagyták, és a falak látható, nagy felületei ezzel a koptatott stílusú festéssel lettek használatba véve.

Hmm. pont a fenti képeken nem jön ki jól a koptatott hatás, itt van még egy kép, ez vakuval készült:

És ez tényleg jól néz ki. Némi okos világítással, néhány dekorációs elemmel egészen otthonos, és profi kinézet lett az eredmény.

Szóval ez egy olyan módszer, amin érdemes elgondolkodni. A sima fehér téglamintás tapéták igazán olcsóak, és szinte bármilyen falra felragaszthatóak. (Ráadásul ápolnak és eltakarnak, egy messze nem tökéletes simaságú falat is egész elfogadhatóvá varázsolhatnak.) Ezután pedig csak egy teddy henger és egy doboz festék kell. A végeredmény pedig mutatós, egyedi, és töredékébe kerül bármely egyéb módszernek.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr258763064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szófogadatlan prókátor 2018.05.03. 15:05:36

Ok, ez tök rendben van, csak a cikk címét változtatnám meg: Takarékos ötletek - tégla hatású tapétéra.

kkm.furdancs 2018.05.03. 15:12:50

@szófogadatlan prókátor: Onnantól már törne a cím, hogy "Takarékos ötletek - nyerstégla fal hatású tapéta". És azt nem szeretjük, legyen a cím egysoros :)
süti beállítások módosítása