Gabion: Mi az és miért jó?

2018.08.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

gabion_19.jpg

Amikor megtervezünk, felhúzunk egy kerti építményt, meglehetősen hosszú időre elköteleztük magunkat és csak vonakodva nyúlunk a csákány után, hogy helyesbítsük az eredeti elképzelést. Egy kivétel van, a gabion, a fémketrecbe hordott kövek halmaza, mely csinos falat képez és könnyen mobilizálható. A "könnyű" kifejezés túlzás, de például fogyókúrázni vágyóknak maga a tökéletes elfoglaltság. Látványos, természetes, növényekkel betelepíthető dekoráció egy kertben, cégünk főbejáratához vagy közterekre, de akár grillsütőt vagy postaládát is építhetünk belőle.

image3_13.jpg

A gabionokat ponthegesztett hálók alkotják, amelyek közvetlenül az építkezéséken vannak kővel feltöltve és így támaszfal-, kerítés-, válaszfal-, védőgátként használhatók fel. Mivel száraz építményről beszélünk, telepítése minden évszakban alkalmas, ill. lehetséges. Gabionok alapanyaga acélhuzal Al+Zn (5%+95%) horganyzás. Ez esetben a jelenkor legtartósabb felületi kezeléséről beszélünk. A rács horganyzott drótból készül így kizárt a korrózió és a hosszú élettartam garantált. Dekoratív díszes kerítés a gabion. Egyszerű kialakítása miatt, a vevő elgondolásai szerint építhető a kőkosár. A gabion alá ajánlott geotextilt szerelni. Az érdeklődőknek tájékozódásként egy árjegyzéket idézek.

gabion_01.jpg

Mindenhol népszerű építészeti megoldás, ahol követ és dróthálót találni. Galériánk változatos képet festenek az egyszerű alapanyag fantáziadús felhasználásáról. Egy gabionban utazó vállalkozásnak köszönhető a fotók közé szorított, olvasmányos ismertető, köszi!

 gabion_16.jpg

A gabion szerkezet legkorábbi ismert alkalmazása kb. 7000 éves. Az egyiptomiak használták a sásból font és iszappal kitöltött kasokat a Nílus folyam partvédelmére a fáraók korában. Később a középkorban vesszőből font kasokat kővel és földdel töltve vár erődítésekhez és folyók partvédelmére használták Európában. A kasokat az olasz gabbione (nagy kas) szóból eredően nevezik ma gabion szerkezetnek. A 19. század közepén csak szőtt- és fonott acéldrótból készítettek gabion dobozokat, a 20. század közepétől megjelentek a hegesztett acélhálós gabion dobozok is.

gabion_17.jpg

A gabionok tehát az építés helyszínén kővel megrakott acéldrót szerkezetek, melyek a tömegüknél fogva biztosítják a meredek rézsűk állékonyságát, míg az úgynevezett talajtámfalaknál a rézsűbe rétegesen beépített acél-, illetve műanyaghálók biztosítják az állékonyságot. A gabion (RENO) matracok alacsonyabb magassággal készülnek és elsősorban vízfolyások mederburkolataként épülnek.

gabion_10.jpg

Hol alkalmazható a gabion?
A gabion szerkezetek gyorsan és gazdaságosan építhetők minden körülmények között és különösen alkalmasak a rézsűk stabilizálására a hegyes vidékeken és kedvezőtlen talajadottságú területeken. A GABION támfalak rugalmasak, ugyanakkor a bekövetkező talajmozgások nem okoznak teherbíró képesség csökkenést a már megépült támfalszerkezetekben, ellentétben a merev betonszerkezetű támfalakkal, ahol repedések, törések és végül a támfal tönkremenetele következhet be.

gabion_09.jpg

A gabion szerkezetből épült támfalak tehát gazdaságos és attraktív alternatívái a betonból épülő támfalaknak. A helyi kővel, esetleg tört betondarabokkal is megtölthetők.
A gabion szerkezetek alkalmazási területei:
- súly támfalak
- mechanikusak stabilizált talajtámfalak
- épületek kiegészítő elemei
- kert építészeti elemek (pl. ülőpadok, térelválasztó falak stb.)
- mederburkolatok
- átereszek és hidak elő fejei
- vízmosáskötő, vízsebesség csökkentő műtárgyak.

gabion_14.jpg

gabion_11.jpg

Miért használjunk gabiont?
A meredek rézsűk megtámasztása során nem csupán műszaki, hanem esztétikai és környezeti kívánalmakat is ki kell elégíteni. A gabion támfalakon egy-két év alatt a növényzet megtelepül, de tervezetten, válogatott növényfajokkal is beültethetők. Alkalmazásuk ezért számos előnyt jelent a más típusú szerkezetekkel szemben.

gabion_06.jpg

Előnyei:
- változatos beépítési lehetőség,
- környezetbe illeszkedő, esztétikus megjelenés,
- hosszú élettartam,
- könnyen, gazdaságosan és gyorsan építhető,
- helyszín közeli anyagok használhatók fel,
- vízáteresztő, fagyra érzéketlen szerkezet,
- flexibilitás, erősség.

gabion_13.jpg

A gabion dobozok változó méretű elemekből állnak, melyeket össze- és egymáshoz kapcsolhatók a kívánt geometria kialakításához. A növényzettel befuttatott gabionszerkezet jól illeszkedik a természetes környezethez. Az acélháló felület fa takaró szerkezetekkel is kiegészíthető.

gabion_08.jpg

Gabion rendszer - különböző felhasználási területek
A cink-alumínium fémes, és esetleg további műanyag korrózióvédő réteggel bevont acéldrótból készített háló élettartama a 120 évet is elérheti. Az angol minőségvizsgáló intézet (BBA) a termékekre minőségi bizonyítványt adott ki. A kitöltő kőzet minősége is fontos szempont az élettartam vonatkozásában. A gabion dobozok töltésére célszerű eruptív, fagyálló kőzetet használni.

gabion_05.jpg

Az acéldrótból készült gabionszerkezet kedvezőbb árú, mint az egyéb építőanyagok. A szállítás lapra szerelve történik, így a szállítási költsége nem számottevő. A szerkezet összeállítását és töltését betanított munkások gyorsan elsajátítják, nincs szükség kvalifikált munkaerőre. A szerkezetek sok esetben gépi eszköz nélkül építhetők. Cölöpözés, víztelenítés és földmunkagép igénybevétele általában elkerülhető.

gabion_03.jpg

A gabion szerkezetre nagyfokú vízáteresztő képesség a jellemző, ezért szükségtelen - a betonszerkezeteknél elkerülhetetlen - hátszivárgó, drénhálózat építése. A talajjal érintkező felületeken nagy vízáteresztő képességű geotextíliát kell fektetni, így a kövek közötti hézagok nem tömődnek el. Vízfolyások esetén a talajvíz és a mederben folyó változó víz között akadálytalan a kapcsolat, a hidrosztatikus nyomás nem terheli a szerkezetet.gabion_12.jpgA gabion fal építését követően fellépő talajmozgások (térfogatváltozás, süllyedés) következtében fellépő erőkkel szemben - az acélháló teherbírásának köszönhetően - rugalmasan viselkedik a szerkezet. Az acélhálóból készített doboz tehát nem csak a kőzet befogadására szolgáló doboz, hanem jelentős erősítést ad a szerkezetnek. További erősítést jelentenek a dobozon belül méterenként függőlegesen elhelyezett elválasztó rekeszek (diafragmák). Az évek során a szerkezeten megtelepült növényzet szárai és gyökérzete tovább erősíti a gabion szerkezetet. A támfal bekerülési költsége 25-40%-kal kevesebb, mint a betonszerkezetű támfalaké.

gabion_07.jpg

gabion_04.jpg

Hegesztett vagy fonott hálós gabiont válasszunk?
A hegesztett hálós gabion választása, építési alkalmazása gyakran több előnnyel jár a fonottal szemben. A hegesztett hálós szerkezetnél a tervezett támfal geometria összeállítása során az egyes dobozok csatlakozó oldalai kettőzése elkerülhető, míg a fonott gabion dobozoknál az oldalak kettőzése elkerülhetetlen. Gyakran megegyező rugalmassággal rendelkezik, mint a fonott, de a szilárdsági és tartóssági tulajdonságai jobbak. Korrózióval szembeni ellenállása nagyobb, mint a fonott technológiával készülté, mérettűrése ± 0,5% ,míg a fonotté ± 5%. A PVC bevonattal ellátott fonott szerkezetű háló esetében a gyártás során alkalmazott csavarás miatt gyakran bereped a műanyag bevonat, így az UV sugárzás és a korrózió ellen kevésbé véd, mint a hegesztett hálón lévő bevonat.

gabion_02.jpg
A hegesztett hálós gabion dobozok a kőkitöltés során merevek és alaktartóak, míg a fonott hálóból készültek alaktartása gyengébb és a kőzet nyomása miatt gyakran deformálódnak. A tervezett geometria és a falsík tehát a hegesztett hálós gabion szerkezeteknél jobban tartható. A hegesztett hálós gabion panel elemek összeállítása spirálisan kialakított pálcákkal történhet, ami időmegtakarítással jár. A hegesztett hálós gabion dobozok összeállítására kb. 20-30%-kal kevesebb időre van szükség. 

gabion_18.jpg 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1614167783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2018.08.13. 13:57:31

A "Hol alkalmazható a gabion?" bekezdés első mondatában bennmaradt egy cím vagy fél mondat.

Ezt a visszatérő növénytelepítést nem egészen értem, a köveken mi tud megtelepedni döglött egeren kívül? Nem véletlen szerintem, hogy képet sem találni róla. Vagy a gabion mgötti feltöltésre telepített növényről van szó?

kkm.furdancs 2018.08.13. 17:19:36

@wrstjnethn: Szia! Köszi az észrevételt. Képaláírás volt, javítva.
A növénytelepítés a sziklakertet jelenti. Pozsgások, miegyéb.

efi 2018.08.26. 13:14:23

Szerintem nem szép. Egyik-másik úgy néz ki, mint egy tüzép telep.

Vén motoros 2020.05.09. 23:08:47

@efi: Ízlés kérdése. Szerintem meg szép. (Igaz, én egy építészmérnök fia vagyok, mégha elfajzottam is - villamosmérnökké. Gondolom, az "építész beütés" miatt más a látásmódom.)
süti beállítások módosítása