A krétafesték és használata

2018.09.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ismerjük a jelenséget, mikor a feltaláló vagy első termékként piacra lépett cég a teljes termékcsoportra nézve megőrzi elnevezését, pl. "Flex" vagy "Hoover". A példálózást folytatva, a krétafesték története szorosan összefonódik egy Annie Sloan nevű angol hölggyel, aki a kilencvenes években feltalálta és nem vesződvén márkajelzés kitalálásával, saját nevére szabadalmaztatta ezt a matt fényű, igen látványos és stílust teremtő anyagot, mai témánk főszereplőjét. Ő igen rendes nő, de legalábbis építő marketinget képvisel - tudjuk meg egy magyar vonatkozású hírből, mely megbújik  a szakírások között.

kretafestek002.jpg

A bontás nélküli csempefelújítást bemutató válogatásunk sok olvasót vonzott, így nem maradhat el a másik népszerű házi festőanyag, a krétafesték bemutatása sem. Cikkeket és oktatóvideókat gyűjtöttünk össze, melyek egymást kiegészítve okosíthatják önöket a krétafesték történetéről, jellemzőiről, esetleges házi kotyvasztásáról, majd a felújításra szánt bútorok előkészítéséről és végül magáról a festésről. Az illusztrációk maguk is linkek, kattintsanak bátran a legcsinosabb példák megtekintéséhez! 

kretafestek007.jpg

Mi az a Chalk Paint? És kicsoda Annie Sloan? - kérdezi Enikő, a Nemkacat műhely krétafestés sorozatának bevezetőjében, majd annyira étvágygerjesztő fotóval illusztrálja a terméket, hogy rögtön kedvet kapunk festeni, de előtte enni egy finom meggyszószt.

k_dsc0076-2-medium.jpg

"Hogyan kezdj neki a bútorfestésnek?"  folytatja kérdezést és annak megválaszolását Enikő, majd rögtön dilemma elé állít bennünket a sorozat következő, immár gyakorlati epizódjában. A magadban eldöntendő kérdések: megéri-e átfesteni? Áldozol-e erre a bútorra annyi időt és/vagy pénzt? A megfelelő alapanyagokat használod-e? Megvan-e benned a türelem és a rugalmasság, hogy végigcsináld? Írásuk a kezdőket felkaroló, részletes és olvasmányos gondossággal készült, érdemes a teljes blogot végiglapozni tippekért.

kretafestek005.jpg

"Mindenre tapadó, nem csomósodó házi krétafesték receptet mutatok, gyakorlati elkészítési javaslattal, hibaelkerülő tippekkel és az első saját példámmal" - állítja Iványi Zsófi, kézműves-bútorfestő és valóban, a recept után egy áttekintés következik saját példán keresztül. Ha ez kevés, meglátogathatjuk workshopját egyéni oktatás céljából.

A brand névadó tulajdonosa 25 éve dobta piacra első termékeit, a negyedszázados évfordulót pedig rendhagyó módon ünnepli. Ez év tavaszán pályázatot írt ki olyan közösségek számára, melyeknek a terei megújításért kiáltottak, majd 25 nyertest hirdetett. Köztük egy magyar pályázó munkája is elnyerte tetszését. A Nagymarosi Művelődési Ház felújítása kezdődhetett meg a cég támogatásával:

"A natúr fenyőtől egyszerűen kiráz a hideg. Nem tudom miért, nem tudom megmagyarázni, de rühellem. Ezen oknál fogva volt száműzve a környezetemből ez az amúgy teljesen átlagos kis könyvespolc" -  kezdi vallomását Bálint, majd a tettek mezejére lép. A festést kiegészíti egy rozsdamart fogantyú funkció nélküli, ám hatásos elhelyezésével.  

kretafestek003.jpg

Tetszik minden, de nem vagyunk felkészültek az ecsetelésre, félünk festék a megfolyásától, az egyenetlen rétegvastagságtól vagy egyszerűen a könnyebb utat választanánk? Egy teljes blog szól a spray kiszerelésű krétafestékről. Neve is ennyi: Kretafestekspray

kretafestek008.jpg

Kültéren is használható krétafesték spray bemutatása "lépésről-lépésre" fotókkal, ahol előkerül hajszárító és fólia, hogy mesterségesen megkopott antik megjelenést kapjanak képkereteink.

kretafestek006.jpg

A munkafolyamatot részletes fotósorozat formájában bemutató linkkel zárjuk válogatásunkat, ahol a színválasztás is szerepet játszik. A bútorfestés is művészet valahol, hiszen nem árt a formához színt, a helyiséghez-meglévő enteriőrhöz illő krétafestést illesztenünk.

kretafestek004.jpg

   

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, inkább kövess a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6114257095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V mint... 2018.09.29. 17:09:02

Hmmm. Ez még jól jöhet a következő projekthez. Kösz!

kkm.furdancs 2018.09.30. 09:04:46

@V mint...: Megnéznénk. Ha leírás és jó fotók járnak hozzá, még ki is tesszük.

V mint... 2018.09.30. 09:52:10

Még nem érkezett meg hozzá a billentyű, meg a fotó jogok jövő májusig a gyártóé, de amint lehet irok róla. Csak eddig pácban gondolkoztam, de ez lehet, hogy megváltoztatja a terveimet

kkm.furdancs 2018.09.30. 16:49:55

@V mint...: Remélem zongora, mondd azt, hogy zongora!

V mint... 2018.10.02. 18:24:13

@kkm.furdancs: Neeeem. Egy rokokó tükrös női toalett asztalka lesz, ha minden sikerül.
süti beállítások módosítása