A homlokzati szigetelés "iskolapéldája"

2018.09.28. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Hazánkban az összes felhasznált energia több mint 40%-át fordítjuk épület állományunk energiaigényének fedezésére. Kézenfekvő tehát az épületszerkezetek, így a külső térhatároló falak fokozott hőszigetelése, javítva ezzel az adott épület energiahatékony fenntartását.

sis-6791.JPG

Ennek látványos eleme a homlokzat hőszigetelése, mivel ezzel megtakarítunk egy külön színezést vagy homlokzati festést is. Homlokzatokról lesz szó tehát és végén aktuális példával, az újfehértói általános iskola energetikai korszerűsítésének kivitelezésével illusztráljuk az általános tudnivalókat. E felújítás már a „lépjünk túl a polisztirol táblákon” jegyében, kőzetgyapot felhasználásával lett megvalósítva.

A szerkezetek fokozott hőszigetelésével jelentősen csökkenthető a felhasznált energia (fűtés/hűtés) valamint a kibocsátott káros anyag mennyisége. Az épületek hőveszteségének jelentős része - ez akár több, mint 30% is lehet - a falszerkezeten át távozik. A hőszigetelés előnyös hatásai nemcsak télen, a fűtési költségek megtakarításában jelentkeznek, hanem nyáron, a kellemes belső klíma biztosításával is. Hazánkban a homlokzati felületképzések legelterjedtebb módja a vakolat. A vakolható kőzetgyapot a vakolt hőszigetelő rendszerek (ETICS) ideális hőszigetelő anyaga, mert a kiváló hőszigetelési tulajdonságuk mellett kitűnő hangszigetelő képességgel bírnak, jó páraáteresztők és növelik az építmény tűzállóságát.

image5_11.jpg

A homlokzati hőszigetelés jelentősége
• Nem hőszigetelt fal esetén a bal oldali hő fokesési görbe azt mutatja, hogy télen a falazat egy része (kb. harmada) a negatív hőmérsékleti tartományba eshet. Emiatt a fal hőtároló képessége is csökken. A falszerkezetben káros feszültségek alakulhatnak ki, amelyek az épület élettartamát megrövidítik.
• Hőszigetelés alkalmazásával - jobb oldali fal - a falszerkezet teljes vastagságával a pozitív hőmérsékleti tartományban helyezkedik el. A helyiség felfűtése ugyan lassabb, mivel a falat is fel kell melegíteni, de ezt követően annak hőtároló képessége kihasználható (kisebb hőingadozás). Továbbá a falszerkezet belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, így jobb hőérzetet biztosít.

image4_9.jpg
Az ETICS követelményrendszer
A külső falak hőszigetelésére szolgáló, bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek azonosítója: ETICS (az angol „External Thermal Insulation Composite Systems” rövidítése). A fenti rendszerekkel szemben támasztott követelményeket az ETAG 004 (az Európai Műszaki Engedély Útmutatója) tartalmazza. Az ETAG 004 követelményei alapján készül az ETA - az Európai Műszaki Engedély.

A kőzetgyapot alapú homlokzati hőszigetelés többet nyújt a „hagyományos” polisztirol alapú megoldásokhoz képest: fokozott tűzvédelem, fokozott hangszigetelés, a szerkezet páraegyensúlyának biztosítása.
Költségviszonyok: a „kétszer annyiba kerül” sommás megállapítás csak féligazságokat tartalmaz. Ha elfogadjuk, hogy a hőszigetelés fönt a falon fog teljesíteni fölépített rendszerként (ragasztóval, hálóval, dűbelekkel, színezve, állványozással, munkadíjjal, anyagmozgatással és a szükséges kiegészítőkkel stb.) kiegészülő költségvonzataival együtt a teljes árkülönbség 20-25% lesz, ennyivel kerül többe egy polisztirol homlokzathoz képest.

image6_8.jpg

Kivitelezési példaként a Knauf Insulation szakmai hírlevelét idézzük:

"Kedves Kollégák!
Szeretnénk Önöknek bemutatni társaságunk saját márkás hőszigetelő rendszerét. Jelen épület esetében (újfehértói általános iskola) az energetikai korszerűsítése során a nyílászárók cserélésén kívül a homlokzat is megújult, egyben hőszigetelést is kapott. A hőszigetelő rendszert a Knauf Insulation szállította. A szigetelés FKD N Thermal jelű kőzetgyapot lemezekből készült, 15 cm alkalmazott vastagságban. Ezen szigetelő anyag napjainkban a kategória legjobbjának számító közölt (deklarált) hővezetési tényezője = 0,034 W/m.K.
A rendszer többi elemét egy jó nevű magyar vakolat és festékgyártó szállítja, a Poli-Farbe Kft. A rendszer ragasztója, egyben ágyazó tapasza önmagában A1 tűzvédelmi besorolással rendelkezik (a minősítés száma: A-48/2014). A teljes rendszer tűzvédelmi osztálya A2-s1, d0.

A felületképzés KI szilikon vakolat, kapart hatású 1,5 mm vagy gördülőszemcsés 2mm struktúrákban, a rendszer alapozójával együtt (a mm adat a legnagyobb szemcseméretet jelöli), a színválaszték 199 színárnyalat, a Colorbox Harmony színkártya alapján. A ragasztáson túl elengedhetetlen rögzítést, amelynek típusa Thermofix CF, a Fischer Hungary szállítja a rendszerhez. Ezt a dűbelt a beszállító előrejelzése alapján rövidesen korszerűbb rögzítőelem, a Thermoz CN Plus kombinált acélszöges dűbel fogja leváltani. Természetesen a kivitelezéshez szükséges egyéb kiegészítők, hálók, profilok, sínek is elérhetőek. Ez a technológia már hazánkban is hosszú évtizedek óta ismert és alkalmazott módszer az energetikailag korszerűtlen homlokzatok felújítása során. A rendszer megfelelőségét az A-28/1/2014 sorszámú Nemzeti Műszaki Értékelés igazolja, a komponensek megfelelőségét a gyártók teljesítménynyilatkozatai tanúsítják." 

Szakmai anyagot a Knauf Insulation szolgáltatta.

45249f96-51cd-4007-b85c-bddb0eba82b4.jpg

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1414267643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shadowman1 2018.09.28. 09:45:12

"A homlokzati hőszigetelés jelentősége
• Nem hőszigetelt fal esetén a bal oldali hő fokesési görbe azt mutatja, hogy télen a falazat egy része (kb. harmada) a negatív hőmérsékleti tartományba eshet. Emiatt a fal hőtároló képessége is csökken. A falszerkezetben káros feszültségek alakulhatnak ki, amelyek az épület élettartamát megrövidítik.
• Hőszigetelés alkalmazásával - jobb oldali fal - a falszerkezet teljes vastagságával a pozitív hőmérsékleti tartományban helyezkedik el. A helyiség felfűtése ugyan lassabb, mivel a falat is fel kell melegíteni, de ezt követően annak hőtároló képessége kihasználható (kisebb hőingadozás). Továbbá a falszerkezet belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, így jobb hőérzetet biztosít."

Ehhez esetleg lehet is látni az ábrát amiről a bekezdés beszél?
süti beállítások módosítása