Faházak időszaki karbantartása

2018.10.19. 05:00 | Írta: -nos-

windowneedsrepair.jpg

A faházak, különösen régebben, többnyire hétvégi telkek időszaki tartózkodására készültek. Mára ez a helyzet ugyan némileg változott, ám a fa mint építőanyag legfeljebb a minőségében, az alkalmazott építési technológia pedig a kornak megfelelően igényesebb lett. A lényeg azonban, hogy minden faház rendszeres karbantartást és hosszabb idő elteltével alapos felújítást igényel. Megéri a fáradságot, ugyanis a jól karbantartott faépületek akár a 100 évet is megérhetik.

image5_0_1.jpeg

Kisebb melléképületekként használható faházakat készen is lehet vásárolni, ám ezek többnyire faanyavédelmi kezelést nem kaptak, vagy legfeljebb egy általános rovar és gombaölő felületkezelő bevonattal ellátottak. Az ilyen faházaknak a tartós felületvédelmének a megoldása már a tulajdonos feladata, amit ha nem tesz meg, hamar meg fog látszani az új építmény állagán. Ezért ezeket az épületeket ajánlatos mielőbb olyan hatékony védelmet adó felületvédő szerekkel kezelni, amelyek a gombásodás, korhadás és a csapadék hatásai ellen is hatékony felületvédelmet biztosítanak a fafelületek számára. A festékszaküzletekben több ilyen favédő szer között lehet választani, ám a kiválasztott gyártmány ajánlott rétegrendjét feltétlenül be kell tartani, mert csak így biztosítható a hatásos felületvédelem.

Bár ezek a kis házak akár nyári lakként is szolgálhatnak, csak akkor lesznek tartósan védettek és ápolt külleműek, ha az adott bevonatrendszert megfelelően és kellő rendszerességgel időlegesen fel is újítják, mégpedig lehetőleg ugyanazzal a bevonó anyaggal, amivel legelőször lett átvonva. A különféle anyagok váltogatása ugyanis nem megfelelő összeférhetőség miatt nem biztos, hogy tartós lesz, a faanyagok védelme pedig így csak rövid életű lehet. Ezért érdemes a márkásabb termékeket választani, és évről évre ezeket használni, bár ezek esetleg többe kerülnek.

faburkolatok-feluletvedelme.jpg

A régebbi faházak bizony néha elhanyagoltak az időszakosan szükséges karbantartásuk elmulasztása miatt. Ilyen esetekben részleges vagy teljes felület felújításukra van szükség. Az időleges karbantartást különösen az időjárás viszontagságainak kitett fafelületek igénylik. Ez általában kétévente esedékes és viszonylag könnyen elvégezhető. Időigényessége azonban a felületek nagyságától függ. Ilyen esetekben elsősorban a faanyagok bevonatát kell újból átvonni, természetesen a szükséges kisebb javítások elvégzését követően. Ez először is egy alapos mosásból áll, amit célszerű nagynyomású tiszta vízzel elvégezni. A fa pórusaiba ugyanis a levegőben levő por lerakódik és ezen a módon megelőzhető a szürke elszíneződés kialakulása. A felület kiszáradása után ajánlatos megvizsgálni a fabevonat állapotát.

staining-options1.jpg

Ha az alapanyag szálkásodott, néhol felvált, finom felületi csiszolása szükséges, és nem csak a hibás felületeknek, hanem az összes fafelületnek. Kellő portalanítás után következhet egy alapozó többnyire színtelen bevonat felhordása a letisztított fafelületekre. Ez csupán pótolja a száraz faanyag olajtartalmát és alapot biztosít a bevonó rétegeknek, ráadásul UV sugárzás ellen nem is nyújt védelmet. Mivel a faházak némely felülete nagyon is ki van téve a Nap sugárzásának, célszerűbb a bevonó rétegként fokozott UV állóságú szert használni. Általában a sötét tónusú lazúrok felelnek meg erre a leginkább. E mellett ezek még vízlepergető hatásúak is. Különösen a különböző faanyagok bütüit ajánlatos alaposan beitatni e szerekkel, mert a nedvesség ezeket a helyeket kezdi ki leginkább. A bevonó szereket széles ecsettel, vagy rövid szálú festőhengerrel ajánlatos egyenletesen felhordani, mert a szerek ugyan többnyire szórhatók is, ám e módszer a szórásköd miatt anyagveszteséggel jár és a rések mélyébe is kevésbé juttathatók be hatékonyan a bevonó szerek.

fahaz02 (1).jpg

Ha pedig a faház bevonata túlságosan elöregedett, az összes felületről a tiszta fáig le kell csiszolni az átitatott részeket. Ez bizony hosszadalmas és fáradságos munka, ám elvégzése alapvetően szükséges a faanyagrészek korhadása és egyéb károsodása miatt. E célra az acélhuzal korongok nagyon hatékonyak, amiket vagy fúrógépbe, vagy nagy teljesítményű sarokcsiszolóba fogva lehet jól kihasználni. Ez természetesen csak durva felületi lemunkálást ad, amit utána még legyező csiszolókoronggal kell finomítani. Az alapos portalanítás után következhet az új alapozás és a több bevonó réteg felvitele a letisztított fafelületekre.

p5060024.jpg

Van még egy nagyon hatékony, ám e mellett zajos és költséges nagynyomású homokszórásos felület felújítási mód is. Ez már több vállalkozónál megrendelhető, és e fárasztó munkát ők rövid idő alatt elvégzik. A művelet után a helyszínen maradt fa és homokport azonban a megrendelőnek kell eltakarítania, ami a költségessége mellett akár komoly gondot is okozhat. Az így letisztított faház viszont telesen megújul és újabb hatékonyabb felületvédelmet biztosító bevonattal látható el.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr175488712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása