Levegőminőség és szigetelés

2019.01.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

dbzol20170215003-e1540810173403-1024x576.jpg

Havi hőszigeteléses hírlevelében a termékek forgalmazója látszólag vékony jégre tévedt. Tény, hogy a szálló por koncentrációja szociális és egészségügyi kérdés, amivel valamit kezdeni kell a jövőben. Azonban a megoldás is szociális jellegű, hiszen az emberek nem azért tüzelnek szeméttel és olcsó lignittel, mert a bolygó elszánt ellenségei, hanem mert nem telik rendes tüzelőre, gázbevezetésre vagy szigetelésre. Szerencsére a puszta tények ismertetésén kívül olvashatunk felvetést állami támogatásról és általunk is elvégezhető, hatékony energiamegtakarítási módszerről.

Knauf Insulation: A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével
Magyarországon a magas téli szállópor-koncentráció egyik fő oka az, hogy a családi ház állomány 70%-a, azaz mintegy 1,8 millió lakóépület nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt, miközben a háztartások több mint harmada fosszilis energia felhasználásával fűt. A Knauf Insulation adatai szerint közel 800 ezer család szénnel, alacsony fűtőértékű lignittel, fával, rosszabb esetben pedig hulladékok elégetésével fűti energiapazarló otthonát. Megfelelő szigeteléssel azonban csökkenthető ezen ingatlanok fűtési energia igénye, ezzel pedig a szállópor-koncentráció is 40-50%-kal alacsonyabb lenne.

A szállópor nemcsak falvak problémája A téli fűtési szezonban jelentkező magas szállópor-koncentráció nemcsak a falvak, hanem a nagyvárosokat és Budapest agglomerációját is érinti, hiszen a levegőszennyezettségért legnagyobb részben a lakossági fűtés a felelős.
A fosszilis tüzelőanyagok, elsősorban a szén elégetésével a levegőbe kerülő, mikroszkopikus, 10 mikron átmérőjű, vagyis az emberi hajszál vastagságával azonos nagyságú szennyező részecskék bizonyos földrajzi és időjárási körülmények mellett szmogot, azaz füstködöt idézhetnek elő. A szmog leginkább szélcsendes időjárás esetén, magas légnyomás és megnövekedett relatív páratartalom, valamint jellemzően –3°C és +5°C közötti hőmérséklet mellett alakul ki.

6lsjexbwqns9v9c6s.jpeg

Komoly egészségügyi kockázat A szmog miatt sok esetben csak évek múlva jelentkezik súlyos betegség, például asztma, tüdőrák vagy szívinfarktus, de az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg a levegőszennyezésre visszavezethető okból.
„A minden évben megjelenő szállóporprobléma a bizonyítéka annak, hogy a szigetelés nem csak energiahatékonysági, de egyben szociális és egészségügyi kérdés is” – mondta a Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. szigetelési szakértője. „A folyamatosan pályázható, komplex energetikai felújítási programok azért is példaértékűek, mert a támogatott családok házainak szigetelésével nemcsak azok energiaigényét és fűtési költségét csökkenthetjük akár 40-50%-kal, de egyben az általuk kibocsátott káros égéstermékek mennyiségét is, amivel mind a támogatottak, mind a környék lakosságának egészségét védjük” – tette hozzá a szakember.

20161212london-szmog.jpg

Londonban "alig" hatvan éve sikerült előrelépni a szmog csökkentésében,
de ehhez kellett egy 4000 áldozatot követelő katasztrófaállapot is.

Kicsiben még most sem késő elkezdeni A Knauf Insulation szakembereinek számításai szerint, ha az állam minden évben 100-150 milliárd forinttal támogatná a korszerűtlen családi házainak komplex energiahatékonysági felújítását – nyílászárók cseréjét, családi házak szigetelésének és fűtési rendszerének korszerűsítését – akkor 10-15 éven belül jelentősen javítható lenne a levegőminőség. Kicsiben azonban még most sem késő elkezdeni. Ha egy családiház-tulajdonos csak annyit tesz, hogy üveggyapot szigetelőanyagot terít végig háza padlásán, vagyis szigeteli annak födémjét, már azzal 25%-os energia- és költségmegtakarítást érhet el, nem utolsó sorban pedig csökkentheti a szállópor kibocsátást is. 

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9314563552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GöTi 2019.01.17. 12:44:17

Legalább két hazugság [na jó - legyen figyelmetlen tévedés...] van a bejegyzésben:
.
Első:
"A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével"
NEM!
Mindenféle fűtött épület szigetelésével javítható a levegőminőség.
.
Második:
"A folyamatosan pályázható, komplex energetikai felújítási programok azért is példaértékűek..."
NEM!
Nem alkalmanként pályázható programokra van szükség, hanem folyamatosan, megbízhatóan rendelkezésre álló kedvezményre.
Nem pályázható kamattámogatás kell, mert nem mindenki hajlandó a bakok hasznát finanszírozni, önmagát, otthonát, családját kiszolgáltatottá tenni.
Stabil jogi környezet kell az évente taknyolt gránit helyett.
A legalacsonyabb ÁFA tartalommal tökéletesen támogatható lenne a korszerű, energiahatékony építőanyagok felhasználása.

szépjuhászné 2019.01.20. 12:59:58

Ha már szigetelés: Mi a helyzet az oldalhatárra épült házakkal? 15-20 cm szigetelés már több négyzetmétert vesz el a szomszéd telkéből. Hogy lehet (v. kell) kompenzálni a szomszédot, mi a teendő a földhivatallal, hiszen változnak a telekadatok? Tűrnie kell-e szomszédnak a felújítást?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.01.20. 21:31:54

@szépjuhászné: Az teljesen kizárt, hogy egyszerűen megbeszéled a szomszéddal? Nálunk ez működik, pedig itt két oldalról is fent állt a probléma. Eszembe nem jutott volna, hogy ez telekhatár krízist és bejegyzést okozna. Hivatalba pedig végképp nem megyünk, csak ha visznek. A hivatalok olyanok, mint az óvódában az óvónéni, meg a börtönben a smasszer... Vagy elintézzük egymás között, vagy pusztuljunk. :)

Untermensch4 2019.01.20. 23:31:53

@szépjuhászné: Magyarosch megoldás: helyi építési szabályzat alapján történt az építés és eu-s szinten változnak az energetikai követelmények (ellentmondás ami megzavarhatja a csinovnyikot mert nincs rá megnyugtató "kotta"). Az épület külső megjelenésének megváltozása miatt építési engedélyt kell kérni a hőszigetelésre de "újjáépítési engedély"-t. A visszabontás mértéke végülis csekély lesz, csak a vakolat ("alaki jogerő"). Terven szerepel a hőszigetelés de külön nem kell róla beszélni (ahogy "a világ legnagyobb keresztje is szerepelt a látványterveken de felületesen nézték át és megkapta a rábólintást...) ("tartalmi jogerő"). Mire az esetleg kötözködő szomszéd kapcsol, a helyzet ez: önkormányzat a szent hatóság védelmében (a szabályok jók, a hivatal jól működik, értem?) elsimítja a konfliktust. Főleg ha nem akarnak kínosan nagy nyilvánosságot a problémának aminek a vége az lesz hogy a nagyobb halak inkább beáldozzák a lincselni vágyó hangos tömegnek a helyi hivatalnokokat a vezetőjükkel mint nevesített (rendszeren belüli értelmezetten) bűnbakkal együtt.
Így lehet kihasználni a balkáni-bürokratikus közállapotokat. Természetesen eme fiktív történet egy piréziában játszódó sci-fi regényből vett részlet (a szerzői jogokat fenntartom) de bárki bármiről beszélgethet egy jogásszal. :)

Untermensch4 2019.01.20. 23:33:05

@Gyökösi Attila: Ha a szomszéd kádárnépének a házmesteres alfajába tartozik akkor a kulturált megbeszélés megrekedhet hamar. :(

kkm.furdancs 2019.01.21. 14:27:17

@Untermensch4: Szerintem nehezebb feladat elviseltetni vele a szigeteléssel járó bejárkálást, zajhatást és zavarást. Ha ezen nem bukik el, pár centi mit számít, ha egy szép új falat nézhet cserébe? Persze, ez nagyvonalú szomszédságra vonatkozik. Nem jellemző, de előfordul. Coelho-nak biztos van valami frappáns mondása a szituációra, "Amilyen szomszéd voltál eddig, úgy csap le rád a bosszú kardja" vagy ilyesmi.

szépjuhászné 2019.01.21. 22:13:06

Nem az én házamról van szó (szerencsére), de a környéken a 250-300-400 négyzetméteres telkeknél nem mindegy. Az egyik háznál szólt a tulaj ügyvédje, hogy figyeljen erre .Ezek 70-80 éves házak, hőszigetelésre szerintem itt senki nem kért engedélyt. :)

Untermensch4 2019.01.22. 00:20:55

@kkm.furdancs: Vagy egy frappáns kérdése, "akarja-e a szomszéd hogy a jövendő teleken is sok füst szálljon a légköri viszonyoktól függően alkalmasint a portájára ahol lélegezne?" :)

Tizedes1 2019.08.07. 12:32:34

@Untermensch4:
""Az épület külső megjelenésének megváltozása miatt építési engedélyt kell kérni a hőszigetelésre ""

Erre egy bizonyítékot kérek,mert butaság.
Ha a homlokzat változik,plusz vagy más méretű nyílászáró lesz beépítve,akkor kell engedély.
Szigetelési munkáknál NEM.
Félrevezető a mondat eleje!!!!!

kkm.furdancs 2019.08.07. 12:58:49

@Tizedes1: Ez a kettő vele jár. Láttál már hőszigetelt házat egyáltalán? :) Szinte kivétel nélkül az ablakot leszűkítik, eltűnik a könyöklő, az esetleges díszítések, általában megváltozik a színe is. Sajnos nem lesznek szebbek tőle és ez az önkori kompetenciája. Nálunk nem lehet kék színű a tető és olyan kerítés, amin nem lehet átlátni. Érdekes, de rendelet.

Tizedes1 2019.08.07. 13:57:37

@kkm.furdancs: jól van furdancs.
Nem, 45 évem alatt nem láttam még hőszigetelt házat.
Sőt,most sem a házam homlokzatát javítom,szigetelem.
Meddő a vita,ha nem tudod,mi minősül módosításnak.
Az,hogy NEM módosítom az áthidalókat, nem nyitok új nyílászárónak helyet......
Gondold végig,mit írtál. Keskenyebbet nem lehetne beépíteni,csak engedéllyel¿
Wtf¿?¿?
Hiszen 99%-a a ablakoknak keskenyebb a mérete,mint a kihagyott hely a falban.
Olvaslak én még,de inkább nem szólok hozzá többet,mert így feleslegesnek érzem:(((

Tizedes1 2019.08.07. 13:57:37

@kkm.furdancs: jól van furdancs.
Nem, 45 évem alatt nem láttam még hőszigetelt házat.
Sőt,most sem a házam homlokzatát javítom,szigetelem.
Meddő a vita,ha nem tudod,mi minősül módosításnak.
Az,hogy NEM módosítom az áthidalókat, nem nyitok új nyílászárónak helyet......
Gondold végig,mit írtál. Keskenyebbet nem lehetne beépíteni,csak engedéllyel¿
Wtf¿?¿?
Hiszen 99%-a a ablakoknak keskenyebb a mérete,mint a kihagyott hely a falban.
Olvaslak én még,de inkább nem szólok hozzá többet,mert így feleslegesnek érzem:(((

kkm.furdancs 2019.08.07. 15:37:36

@Tizedes1:
Azt, hogy te mit csinálsz a saját házadon, az a helyi szabályzók és a bátorságod függvénye. Ahány ház, annyi szokás, de egy random önkormányzati rendelet, például Debrecenből.

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK45/2017. (XII. 14.) önkormányzati rendelete*a településkép védelméről
17. §
f) utólagos hőszigetelést, homlokzatszínezést csak az épület egészére vonatkozó homlokzatképzési, színezési terv alapján lehet megvalósítani, lakásonként (rendeltetési egységenként) nem.

Csak azért idézem, mert olyan kioktató módban nyomtad le szegény Untermensch4-et. Pedig az esetek zömére igaz, amit írt.

kkm.furdancs 2019.08.07. 15:51:12

@Tizedes1: Nem bántásból írtam egyébként.
süti beállítások módosítása