Aranyozási technikák és restaurálás

2019.02.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Írásunknak aktualitást ad, hogy tegnap volt hetven éves a magyar restaurátorképzés, gratulálunk!

image3_24.jpg

A temetkezési iparág hatalmas biznisz a szolgáltatóknak és segédanyag gyártóknak. Ez akkor rémlett fel, mikor fémből készült betűk után kerestem webáruházakban. A kínálat szűk, leginkább sírkőkészítőknél találni bronz, króm, arany színekben felületkezelt, 4-5 centis betűket. Nem irigylem Özv. Dr. Kötényesné Baumgartner Rozália hozzátartozóit, mert egyetlen karakter 1460-6700,- forintos áron kapható. Bár egyszer élünk és halunk (plusz random reinkarnáció), egyszeri kiadásnak jelentős tétel, ha ütősen vizuális, de mégis konzervatív emléket akarunk állítani magunknak.

Részemről nem aktuális a klasszikus alkalmazás - Messze még a halál, három óra húsz - igénye, pusztán a "Lauberger & Gloss Digital Grande" feliratot szeretném elkészíteni fémnek tűnő betűkből. Bármilyen hülyeségre kapható vagyok, ha pénzt kell költeni, de  pusztán esztétikai célra 50-187 ezer forintot sajnálnék elverni, ezért alternatívát kerestem. Kézenfekvő a 3D nyomtatás, már csak fémmé kell változtatni felületét. Népszerű megoldás például metál festékkel színezni a felületet. Felrémlettek korábbi próbálkozások fémszínű makettfestékekkel és spray kiszerelésű termékekkel, illetve korábban galvanizáló készletet is kipróbáltunk a Furdancson. Természetesen egyik sem folyékony fémet szór rá a felületre, ezért az apróra darált fémrészecskék szabad szemmel is elkülönülnek egymástól. Félig behunyt szemmel, messziről talán megfelelőek dekorációs célra, azonban valódi fém utánzására messze nem képesek.

image1_25.jpg

E csiszolatlan próbabetűket (sorban mutatva) eredeti színt meghagyva, egy- illetve többrétegű festékkel bevonva, száradás után lefújtam lakkal. Látványosan javul a minőség, de ettől még pontosan úgy néznek ki, mint egy műanyag betű, amit lefújtak metál festékkel

A galvanizálás elektromosan nem vezető anyagokra megoldható házilag is, bár nem egyszerű. Emellett, mikor látunk egy olcsó órát, melynek galvanizált műanyaggal helyettesítették fém díszítőelemeit, ordít róla utánzat jellege. Talán a túl tökéletesen sima felület vagy a valódi réztől csak árnyalatnyit, de eltérő szín?

image1_26.jpg

Kis válogatás festett és galvanizált megoldásokból

Ne érezze Kedves Olvasó becsapva magát, hogy komplett aranyozási tanfolyam helyett könyvajánlóba torkollik írásom. Ez a régmúltra visszatekintő szakma és művészet olyan sokrétű és annyi fajta anyaggal, technikával kapcsolatos ismeretet halmozott fel, hogy készen kapható aranyozófóliák, szerszámok és lakkok alkotta szettek használatához ajánlatos utánaolvasni. Gyakorlati alkalmazása szóba kerül később (mikor aktuális lesz a betűaranyozás) konkrét példával, de magam is jónak láttam korrekt szakirodalmat keresni aranyfüst-bevásárlás előtt. Úgy gondolom, legjobb könyvet találtam meg Ludvík Losos: Aranyozás és polikrómia című nagyalakú, 192 oldalas kötetében.

image15_2.jpg

A modern módszerek (fóliázás, waschgold, porfémek) áttekintése és alkalmazása megismerése mellett egy jelentős művészet/technikatörténeti bevezetéssel kezdődő könyv, mely ókortól napjainkig mutatja be az egyedülálló mesterség történetét. Részletesen szemlélteti a mesteremberek által alkalmazott rendkívül változatos technikai fogásokat és a számos alapanyagot, amelyekkel dolgoznak.

image17_6.jpg

Ezen ismeretanyag hivatásos restaurátorok kivételével talán holt tudásnak számít, ám emellett laikusoknak is izgalmas tudománytörténeti olvasmány. A múzeumi szakembereknek és képzett felújító vállalkozásoknak az eredeti állapot helyreállításához korabeli anyagokat és technikákat kell alkalmazniuk, így alapfokú gyakorlati szakkönyvnek is megfelel.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8514622056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.02.13. 21:23:32

most nézem "Lauberger & Gloss Digital Grande" - beszarok :)

kkm.furdancs 2019.02.14. 08:27:51

@népszopás: Bizony, bizony. Már a reklámfotók is elkészültek, de ez egy később megosztandó történet. :)
süti beállítások módosítása