Klasszikus a sörkertben

2019.02.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

920_01.jpg

Látványos vendéglátó egységgel bővült korábban az Avalon Park, (Miskolctapolca). Egy sörkert épület kapott helyet népszerű és nívós üdülőközpontban. Blogunk látókörébe nem a gasztronómia, hanem az épületszigetelés kivitelezése - mint esettanulmány - miatt került. Egy több ember befogadására alkalmas (köz-) intézménynek magasabb biztonsági besorolásnak kell megfelelnie, főleg, ha bővelkedik fa építőelemekben. Emellett az üzemeltetés költségein is szeretne lefaragni mindenki (és nem mellékesen jogszabály is kötelezi alacsony hőkibocsátásra), így lényeges a megfelelő anyagok kiválasztása.

Sajnos nyúlfarknyi hírlevél érkezett e hónapban a Knauf-tól, pedig a téma megérne egy bővebb ismertetőt.

xx_2.jpg

Mind a magas, mind pedig az alacsony hajlásszögű tetőrész a klasszikus kőzetgyapot szigetelést kapta: MPN 038 táblákkal. A hőszigetelő anyag jellemzői: A1 "éghetetlen" besorolás, hidrofóbizált, ön- és alaktartó kőzetgyapot alapú hőszigetelő tábla. A beépítési vastagság esetünkben 20 cm. Deklarált lambda: 0,038 W/m.K, R= 5,25 m2.K/W.

vcc.jpg

A szerkezetet emelt magasságú szarufa képezi 15+ 5 cm vastagságban, megfelelő párazárással alul, illetve tetősík fóliával közvetlenül a héjalás alatt. Az itt beépített anyag még szúrós, porzik, igazi kihívás vele dolgozni. A Knauf Insulation számos európai gyárában állít elő hasonló terméket (könnyű kőzetgyapot szigetelő lemez). A magyar piacot is kiszolgáló Nova Baňa gyáregység a közeli jövőben fogja az Ecose technológiát gyártósorain bevezetni, illeszkedve a több gyárban már végrehajtott technológiai váltásához.

bbbv.jpg

A majdani technológiaváltás következtében így a régi könnyű kőzetgyapot termékcsalád is környezetbarát kötőanyagot kap. Nem lesz szúrós, inkább selymes tapintású és az anyag kiporzása is jelentősen csökkenni fog. A jelenlegi technológia szerint a kötőanyag kémiai eredetű formaldehid származék. Érdekes módon a szálas szigetelések tapintásakor nem az üveg, vagy kőzet elemi szálai mint alkotórészek okozzák a szúrós érzetet, hanem maga a kötőanyag. Ennek lecserélése okozza majd a könnyű kőzetgyapotok esetében is a termék felhasználóbarátabb tulajdonságait.

image3_28.jpg

  

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3414644241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pali 2019.02.26. 10:20:52

Ez teszt, hogy mennyire figyelnek az olvasók? :)
(2015-ös a linkelt cikk is, akkor bővítették a sörkertet, azóta nem. Így ez a cikk pár évet késett)

kkm.furdancs 2019.02.26. 17:39:58

@Pali: Hozott anyagból dolgozunk. Ez konkrétan a Knauf hírleveléből származik, de semmi gond, mert miért kellene a legfrissebb anyagokból tallózni egy esettanulmányhoz? Azonban az már biztos, hogy a szerkesztő (én) erre egy percig sem figyelt és úgy fogalmazta meg, hogy frissnek tűnjön. Kijavítom, köszi a helyesbítést!
süti beállítások módosítása