Hidegburkolás: új burkolat a teraszra

2019.03.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Legjobb témákat az élet nyújtja. Ennek keretében tárom önök elé tépelődésemet egy kissé gyengélkedő, ház körüli járda felújításának optimális módszeréről. Kissé porlik (konkrétan felszínéből egyes helyeken kimosta eső a cementet) és szélét is letaposták a bénán tolató fakereskedők. Semmi extra elvárás, nézzen ki valahogy és ne kelljen javítani többé (mint egy elrontott betonozást). Mit tegyek? Csákányozzam fel és betonozzam újra? Erre sem időm, sem energiám nincs. Lélektanilag sem tudok azonosulni a módszerrel.

10361715_22ffb1d7f414b99b0abb6543cfa05541_xl.jpg

A térkőről némi utánaolvasás után lemondtam. Aránytalanul sok földmunka, bizonytalan siker. Vékonyabb betonréteggel való javítás és arra fagyálló burkolat fektetése tűnik a legjobb megoldásnak, melyet hülyebiztosan masszív keret egészít ki a szélén. Szakirodalomhoz fordultam a munka- és költségtervezés elején, ezt szeretném megosztani sorstársaimmal - a teraszt behelyettesítve járdával.

Ha a teraszunk burkolata olyan mértékben elhasználódott, hogy esetleg a régi alapot is ki kell cserélni, akkor új burkolatot kell készítenünk.

Anyagszükséglet: Fagyálló greslapok, alapozó, javítóhabarcs, szigetelőanyag, üvegszövet, csapadékvíz ellen szigetelő fólia, szigetelőragasztó, ragasztószalag, széles fugákhoz alkalmas habarcs rugalmasság-fokozó adalékkal, tartósan rugalmas fugázómassza, habszivacs-csík (kb. 8 mm vastag), 19 mm-es vízálló forgácslap.

12_1.jpg

1.) A régi burkolólapokat és a használhatatlanná vált alapot el kell távolítani.
2.) A szabaddá tett betonfelületnek a kitöredezett vagy megsérült részeit alapozzuk le.

34.jpg

3.) Ezután javítóhabarccsal gletteljük át ezeket a helyeket, hogy szigeteléshez alkalmas alapot hozzunk létre.
4.) Kenhető szigetelőanyaggal vonjuk be a megtisztított betonalap teljes felületét.

56.jpg

5.) Mivel a házfal melletti szegélyen már van szigetelés; erre tegyünk szigetelőanyaggal átitatott üvegszövet csíkot, hogy a kétféle szigetelés között megbízható kapcsolat jöjjön létre.
6.) A következő lépésben ráncmentesen terítsük fel a csapadékvíz ellen szigetelő fóliát, erre kerül az esztrichréteg.

78.jpg

7.) Ha tágulási hézagokra is szükség van, akkor szerezzünk kb. 2 cm vastag, egyenes deszkákat, ezeket állítsuk élükre és csavarszorítókkal rögzítsük. Ezek a deszkák alakítják ki az esztrichrétegben a dilatációs hézagokat. Az esztrich megkötése után azokat el lehet távolítani.
8.) Amikor az új esztrich megszáradt, tapaszoljuk át a felületet, hogy a vékonyágyazathoz megfelelően sík felületet kapjunk. A korábban már kialakított tágulási hézagokat ebben a tapaszolt rétegben is hagyjuk szabadon. A legjobb, ha nedvességálló Tesa ragasztószalaggal habszivacs-csíkokat teszünk a hézagokba.

91.jpg

9.) Ezután ragasszuk le a greslapokat.
10.) Ha a leragasztáskor az esztrich még nem keményedett meg teljesen, akkor a burkolólapok fugáit először még hagyjuk nyitva. A rugalmasságot fokozó adalékkal dúsított széles fugához alkalmas habarccsal csak később fugázzunk. A tágulási hézagokat tartósan rugalmas anyaggal fugázzuk. Az előbbi műveletben benyomott kerek habszivacs-csíknak az a célja, hogy kevesebb fugázóanyagra legyen szükség, és azt is megakadályozza, hogy a habarcs a fuga aljához hozzáragadjon.

1112.jpg

11-12.) A pergola felszerelését, különösen a tartóvasak rögzítését gondosan végezzük el. A tartóvasak és az oszlopok összeerősítéséhez az oszlopok alsó részébe, középen hasítékot készítünk. A hasíték két oldalára hornyot marunk, ezeken az esővíz lecsepeghet, mielőtt azt a faanyag beszívná. Az oszlopok hasítékát rátoljuk a padlóra erősített oszloptartó vasakra és azokkal menetes csavarokkal összefogjuk.

13_1.jpg

13.) A teraszon jó szolgálatot tesznek a bútorgörgőkkel felszerelt, tologatható konténerek. Ezek időjárásálló fából készülhetnek, a méreteiket úgy válasszuk meg, hogy a teraszhoz is használt burkolólapokkal vágás nélkül be lehessen azokat burkolni. Az ilyen konténereket ülőpadnak, virágtartónak stb. használhatjuk. A ragasztáshoz és a fugázáshoz kétkomponensű, vízálló ragasztót használjunk.

Legközelebb az elöregedett burkolat felújítása kerül terítékre. Szakmai forrás a "Hidegburkolás lépésről lépésre" című kötet, a kiadó engedélyével.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2514677238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.03.11. 05:22:30

Semmi kétségem, hogy a képeken látható szaki kiváló burkoló. Na de a tokmánynál fogva a gépet vési fel a csempét? Hegyesvésővel? Azért remélem nem azzal a szegény Metabóval keverte az anyagot.

kkm.furdancs 2019.03.11. 07:55:20

@zooltek: A fotók a cselekmény rekonstruálása közben készültek és nem ügyeltek a részletekre :)

Untermensch4 2019.03.11. 12:30:48

@kkm.furdancs: Időparadoxon? A képek alapján mintha a '80-as években és németek rekonstruálnák a cselekményt... :)

zooltek 2019.03.11. 14:01:47

@kkm.furdancs: @Untermensch4: A mostani stockfotók se jobbak. Egyik kedvencem, amikor a (gondolom valami tetszetős HR-es) csaj Weller pákával forraszt egy alaplapot. Az még a kisebb baj, hogy tele van SMD alkatrészekkel, amit így nem tud forrasztani, de hogy a pákának a fém részét fogja... :)

Untermensch4 2019.03.11. 18:37:04

@zooltek: Azt láttam én is :D de nekem csak az tűnt fel hogy nem jó helyen fogja. Legalább sejthetjük hogy a markolati részt túl vastagnak találta. :D

zooltek 2019.03.12. 04:39:02

@Untermensch4: Itt is van:

p1.picsto.re/1bnZa.jpg

Amúgy a forrasztható alkatrészeket is a másik oldalról kellene :)

Arcade Macho 2019.03.13. 10:04:30

a kenheto vizszigeteles helyett nem inkabb modifikalt bitumenlap kellene?
oldalt kimaradt a tagulasi reteg, nem szabad a fal melle rakni az esztirchet
manapsag azt hiszem azt mondjak hogy a greslap alatt is ketkomponensu mapie ragasztoval szoktak alakenni
a greslapot fullba kell lerakni es nem bordazottan mert az felfagy, a sztokkfoton nincsen info arrol hogy lekente volna a greslap aljat

scram 2019.03.14. 01:11:50

@zooltek: hogyan lehet smd alkatrészeket forrasztani?

zooltek 2019.03.14. 04:21:50

@scram: A gyárban géppel "nyomtatják". Az alkatrészek egy papírszalagon vannak, befűzöd a gépbe, onnan meg automatizált az egész folyamat.

Házilag elég necces. Létezik SMD forrasztó páka, úgy néz ki, mint egy csipesz, de elég drága mulatság, meg gondolom jó szem kell hozzá és biztos kéz. Én még nem próbálkoztam vele, nincs semmilyen tapasztalatom.
süti beállítások módosítása