Gigahátterek fotózáshoz, házilag

2019.03.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

gearshift-2000-382.jpg

Folytatjuk a tárgyfotózáson kissé túlterjeszkedő méretű fotóhátterek ötletelését. Előző részben a gyári, legtöbbször állvánnyal együtt kapható termékeket listáztu, de most átadjuk a terepet kreatív helyettesítő anyagoknak, majd elborultabb, de szükségszerű megoldásoknak is.

A háttér elkészítése nem feltétlenül bonyolult feladat. A megfelelően kiválasztott háttér segíthet abban, hogy a képre pillantva a vásárló elsőként a termékünket vegye észre. - írja a Termékfotózás című könyv, melyből néhány tippet-tanácsot ismerjenek meg önök is.

A 240 cm szélességben (ami egy fekvő háttérnél a magasságot jelenti, a szélességnek pedig csak igényeink szabnak határt) vásárolható lepedő- vagy molinóvászon tiszta fehér anyagával ideális és olcsó (1300 Ft/folyóméter) árával ideális háttérnek. Minél több műanyagot tartalmaz, annál megfelelőbb céljainkra (és olcsóbb is). Mosható-vasalható, tehát a PVC alapú típusokkal szemben símitható, illetve erénye a matt, tükröződésmentes anyag. Másodlagos felhasználásként vetíthetünk vagy fekhetünk rá.

13_lepedovaszon.jpg

Fehér háttér előtt még a fehér vagy más, halvány tárgyak is jól mutatnak. Az összhatás nagyon szellős, tiszta és friss lesz; a módszert előszeretettel választják a stylistok is a kiváló minőség és kortárs egyszerűség kifejezésére. Ha fekete hátteret szeretnénk, a legjobb, ha „majdnem” fekete színt választunk, például szénfeketét vagy sötétszürkét – erre a célra alkalmas lehet egy papírlap, csempe, kelme, iskolatábla, festett MDF-lap vagy pácolt fa. A sötétebb háttér erősebb hangulati elem, ezért jobban illik a karakteres, erőteljesebb hatású tárgyakhoz. Amennyiben a tárgy sötét színű, akkor se zárjuk ki a majdnem fekete hátteret. 

Színes háttér A színes háttér rugalmasan alkalmazható, és rendkívül hatásos megoldás lehet. A színek a lágy, álomszerű hatású fi nom pasztellszínektől a vidám, erőteljes élénk árnyalatokig terjedhetnek. Egy színes laminált asztallap vagy falfelület remek háttér lehet, de saját magunk is készíthetünk színes hátteret papírból vagy textilből. Ragasszuk a papírlapot a falra, és hagyjuk lelógni a padlóra vagy az asztallapra – arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy matt felületű papírfajtát válasszunk. Amennyiben a tárgyhoz nem illenek sem a pasztellszínek, sem az élénkebb árnyalatok, próbáljuk ki a barna papírt.

image5_24.jpg

Színes, egyszínű hátterekre nem is találhatnánk jobb megoldást, mint az egyszerű lepedőt. Alapanyaga 80% pamut, 20 polyester az olcsóbbik fajtának és 220x240 cm méretben már 1900 forinttól sokszínű palettából válogathatunk. Nagyméretű hátterekről szól a poszt, így bátrabbaknak több darab, azonos színű cérnával történő összevarrást javaslok. Mosható és vasalható (hiszen lepedő) és hosszabb távon szolgál, mint egy műanyag paraván.

Texturált háttér A texturált hátterekkel (pl. fa, tégla, textília, papír) igazán izgalmas a munka és azok szépen kiegészíthetik a tárgyunkat. A texturált hátterek egyben másik kategóriába is tartozhatnak, például egy szénfekete papírlap texturált és egyben semleges háttér is. A fa az egyik legkézenfekvőbb és legolcsóbb texturált háttér, és egyben semleges háttérnek is tekinthető, amely szinte bármely tárgyhoz illik. Háttérnek a textíliák is kiválóan megfelelnek; azok izgalmas, de finom textúrája remek kontrasztot alkot a fém anyagú tárgyakkal.

Hacsak nem szeretnénk kifejezetten rusztikus összhatást, fontos, hogy a kelmét stabilan és egyenletesen terítsük el (gyűrődések, ráncok nélkül). Amennyiben otthon fotózunk, keressünk már eleve kifeszített kelmét, például székpárnát, díszpárnákat vagy ágytámlát. Ha hordozható változatot szeretnénk, egy parafatáblát vonjunk be a kiválasztott kelmével. Saját alkotásunkból is lehet texturált háttér.

depositphotos_33774645-stock-photo-close-up-of-pattern-of.jpg

Kisebb tárgyak hátteréül (nagyobb méretben elveszik az apró mintázat) használva egyedi megjelenésű, népies - természetes hangulatot sugároz a zsákvászon, vagy jutaszövet. Beszerezhetjük különféle mezőgazdasági és méteráru boltokban is  218-600 forintos négyzetméteráron, szövéssűrűségtől függően.

Mintás háttér Egy mintás felület nagyon szépen kiegészítheti a tárgy megjelenését, ugyanakkor eléggé meg is nehezítheti a munkát. A túl élénk vagy sötét minták például elvonhatják a figyelmet a tárgyról. A háttérnek ideális minta finom, és illik a tárgy hangulatához és színéhez. Próbáljunk ki mintás háttérnek matt felületű ajándékcsomagoló papírt vagy egy abroszt. Ha a tárgy színével komplementer színű hátteret választunk, egymást szépen kiegészítő együttest hozhatunk létre, és a vásárlók figyelme nem terelődik majd el a termékünkről. image12_8.jpg

Soha nem tudhatjuk, mikor szorulunk rá "Szürke alapon cicás-kutyás" enteriőrt igénylő témára, de semlegesebb minták is felvehetők eszköztárunkba, ha szétnézünk rőfös - méterárú boltok akciós szekciójában. A jellemzően 140-160 cm széles anyagok méterét 1400 forinttól (azaz 875 Ft/m2) árulják. Ennél is olcsóbb, bár erősen korlátozott használhatóságú, félig átlátszó szövet a "Királykék fényáteresztő 280 cm", mely 354 Ft/m2-al nyerte az árversenyt. A kevésbé átlátszó függönyök vagy textilek "Sötétzöld nehézselyem (1266 Ft/m2)" is elérhető kategóriába tartoznak.

image6_16.jpg

Az építőiparból és agrotechnikából érkeztek a nem képletesen is nagypályás versenyzők, melyekkel 20-50 m2 felületet is el/letakarhatunk, hiszen ezért lettek kitalálva. Az építőipari, lépésálló fólia ismerős szobafestési időszakból. Ha kellően vastag változatot lógatunk fel, nem lebbenti fel egy könnyű szellő. Ára vastagság függvényében 140-600 Ft (20 m2). Még nála is vastagabb, ezáltal kevésbé gyűrődő a mezőgazdasági takarófólia, melynek szabványos, 20 m2-es kiszerelése 1600 Ft.

takarofolia.jpg

A kertészetek által használt - hasonló árfekvésű - fekete PVC hatalmas adagokban vásárolható, esetleg kisebb boltokban méretre szabják. Árfekvés szempontjából lényeges a vastagság és az UV-állóság. Ez utóbbi nem szempont hirdetés-fotózáskor, tehát inkább takarófóliát keressünk.

image15_6.jpg

A klasszikus, vastag és nehéz takaróponyva sem  ver földhöz anyagilag. A polietilénből készült ponyva fém szemekkel ellátott, ami megkönnyíti a felerősítését zsinórral. 2500 forinttól számos színben kapható 4x5 méteres kiszerelésben. Vetíthetünk is rá, mert a projektorok eléggé jól kezelik a szín- és alaktorzulást. Nemsokára bemutatunk egy régi harcost, melyen megtalálhatók ezek a korrekciós funkciók.

image16_8.jpg

Szintén alkalmas vetítésre a nemezelt anyagú, fehér vagy fekete színben elérhető geotextil. 250,- Ft körül van négyzetmétere és előnye a különféle fóliákkal szemben, hogy nem csillan vissza a vakuzás és nem tükröződik. Fotóháttér után mehet a talajba, talajra eredeti funkcióját ellátni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6614684702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása